Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. január 7., péntek

Gyökérkezelés felső 6-os fogaknál

"Ez év januárjában lett gyökérkezelve a 16-os fogam. Azt követően azonban naponta több alkalommal is enyhén belenyilalt, lüktetett ez a fog, majd 2-3 másodperc múlva elmúlt, s később újra belenyilalt. Az arcom e területen folyamatosan kissé (nem látványosan, csak érezhetően) duzzadt volt. Néhány hónappal később készült egy röntgen erről a fogról, mely szerint a három csatornából csak egy volt betömve. E hónap legelején fejeződött be az ismételt gyökértömés, A belenyilalás azonban megmaradt, s az arcom duzzanata apadt ugyan, de nem apadt le teljesen. Úgy érzem, valami még nincs rendben ezzel a fogammal. Tisztelettel kérdezni szeretném, hogy mi okozza a panaszaimat, és mi a teendő?"

A korrekt válaszhoz mindenképp röntgenre lenne szükség.

Sok esetben a felső 6-os fogak gyökérkezelése nem egyszerű és sajnos van olyan is, hogy sikertelen. 
A lényeg, hogy minden létező csatorna fel legyen tárva és nagyon alaposan ki legyen tiszítva. Új gyökértömés csak tiszta, 
panaszmentes fogba tehető. Sokszor előfordul, hogy egy makacs fogat hetente, havonta kell lézerezni, tisztogatni, 
újból és újból gyógyszerrel lezárni, míg a panaszmentességet elérjük – vagy míg elmegy a türelem és a páciens feladja 
a küzdelmet. Gyökértömés után fél évvel később a gyökércsúcs röntgennel ellenőrizhető, hogy minden rendben van e.
A hagyományos gyökérkezelési technikákon túl elektromos gyökércsatorna bemérés, lézeres gyökércsatorna tisztítás 
áll rendelkezésre, hogy a nehezebb esetek megoldására is nagyobb esélyünk legyen.
Találtam az interneten olyan fogászatot, ahol ultrakomoly mikroszkópos gyökérkezeléssel foglalkoznak, a legnehezebb 
esetek sikeres kezelése érdekében.  Őket személyesen ugyan nem ismerem, de a weboldaluk (endocenter fogászat) 
meggyőző, sajnos nálunk még nincs ilyen mikroszkópos technika.
Én arra bíztatom, hogy amíg van remény, ne adja fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése