Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. február 8., kedd

Bölcsességfog gyökérkezelése

"A weboldalukon is említett fájdalommentes gyökérkezelésről szeretnék érdeklődni!

Évekkel korábban a jobb alsó bölcsességfogamat kivették, sajnos elég nagy tortúra volt, a foggyökereim hurkosak, 4 órán keresztül vésték cibálták egy rendelőben, végül azt mondták ezt ők nem tudják kivenni!

Teljesen szétszedték a hátsó részt, végül át kellett mennem másnap a Mária utcába, és ott 1 óra alatt tudták kivenni!

Innentől kezdve a nyelvem jobb oldalát és a nyelvem tövét csak tompán érzem, rendszeres hogy időjárás változáskor is az egész jobb oldal a szájam sarkáig fáj!

Most pont a bölcsességfogam helye előtti fogat kellene gyökér kezelni, amit el is kezdtünk a fogorvosommal, de nem tűnik egyszerű esetnek!

Már az injekció beadása hátra is nagyon fájdalmas volt, mintha felszúrták volna a nyelvemet, pedig mondta az orvos hogy a lágy részbe adja, nem az ideghez!

Miután sikerült kibontani a fogat gyógyszert tett bele, hogy később el tudja kezdeni a kezelést, savanyú ízű szert spriccelt egy injekciós tűvel a foggyökérhez, de már itt is az érzéstelenítő ellenére a csillagokat láttam! Azt mondta az orvos hogy ezt nem érti, és ezzel nem nagyon nyugtatott meg :-) Be kell vallanom rettegve várom a következő alkalmat!:-(

Elnézést hogy ilyen részletesen írtam le a történteket, de talán így tud mondani valamit!

Mi a véleménye? Találkozott már hasonló esettel? Szóba jöhet az én esetemben is a fájdalommentes kezelés Önöknél?:-)

A mostani orvosom nagyon rendes, lelkiismeretes, de tartok tőle hogy ez a dolog nehézkesen menne egy kis magánrendelőben, és szeretném, ha megoldható, a felesleges fájdalmakat megspórolni!

Várom válaszát, Köszönettel, F. Sándor"

Én látatlanban nem tudom Önt bíztatni, amennyiben meg van elégedve fogorvosával és bízik Benne, szerintem csak jó kezekben lehet! Egy jó orvos – beteg kapcsolatot érdemes megtartani, akkor is ha egy egy alkalommal nem minden volt tökéletes, ezeket jó megbeszélni az orvossal, aki esetleg így változtatni tud.

A fájdalommentesség alapja egy másik rendelőben is a jó bizalmi kapcsolat! Ezt segíti meg a technika. A jó helyre beadott vezetéses érzéstelenítés nagyon fontos és ez nem mindig egyszerű – ehhez akár a panoráma röntgen ellenőrzése is kell, melyen látható, ha rendellenes helyen lép be az ideg az alsó állkapocsba a normálishoz képest. Illetve az Ultracain DS Forte érzéstelenítő, mely a hagyományos Lidocain injekció hatáserejénél 4 x erősebb, így erősebben érzésteleníti el a fogat.

Mindettől függetlenül, ha egy fog erősen be van gyulladva, nem mindig lehet tökéletesen elérzésteleníteni. Ebben az esetben az első ülésben nem lehet a gyökérkezelést végigvinni, ilyenkor a fogba egy olyan anyag kerül, mely segít befejezni a folyamatot, azaz segít a gyulladt fogideg kiszárításában, így következő alkalommal a csatornák már fájdalommentesen feltárhatóak.

Még egy nehéz dolog lehet a gyökércsatornák megfelelő feltárása, ez azonban nem a fájdalommal van összefüggésben, inkább a fog elérhetőségével, a gyökerek görbületével, illetve az alkalmazott technikával és műszerekkel. Az, hogy a bölcsességfogának ilyen gyökerei voltak nem feltétlen jelenti, hogy a többi moláris fogának is ugyanolyan görbe gyökerei vannak, de az esély valóban nagyobb a rendellenességekre. A bölcsességfogak legtöbbjének nagyon görbe és rendellenes a gyökere, szerencsére a többi nagyőrlő nem mutatja ugyanezt a rendellenességet.

A gyökérkezelés megkezdése elött a röntgenfelvételen az orvos körülbelül meg tudja ítélni a görbületeket, rendellenességeket. A gyökérkezelés közben a korrekt hossz ellenőrzésére szintén van röntgen – ez az úgynevezett tűs kontroll. A gyökércsatornák hosszának meghatározására, illetve a csatornák feltárásának megkönnyítésére elektromos gyökércsatorna bemérű műszer használható. Egy extrém görbe csatorna esetén azonban sajnos ez sem segítség, van olyan fog, mely nem feltárható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése