Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. február 7., hétfő

Mozgó fogsor alábélelése

"Olvastam honlapján a megszívlelendő válaszait, ezért kérem a tanácsát.

Kérdésem a következő:

62 éves vagyok, két éve viselek kivehető alsó, felső fogpótlást.

Eleinte egész jól tudtam használni, de pár hónapja rögzítő ragasztó ellenére is egész egyszerű ételek fogyasztásakor (pl. jól megfőtt zöldség, krumpli) a fogaim kifordulnak, hol az alsó, hol a felső. Az alsó ínyemben szúró, kellemetlen fájdalmat érzek ilyenkor. Éjszakára műfogsor tisztító tablettával próbálom takarítani a pótlásaimat. Reggel felébredve gyakran ínyfájdalmat érzek, ilyenkor a nyelvemmel próbálom masszírozniaz ínyemet, hogy felkészítsem a fogbehelyezésre. Néha napközben is kiveszem, beáztatom a műfogakat, hogy pihentessem az ínyemet.

Mivel tudnám csökkenteni a kellemetlen, zavaró ínyfájdalmat és hogyan lehetne biztonságosabban fixálni őket?

Várom szíves válaszát.

Üdvözlettel: Sz. József Salgótarjánból"

A teljes kivehető fogpótlásokat időnként, azaz 1-1,5 éven belül alá kell béleltetni, hogy a funkcióját ismét megfelelően ellássa.

Kezdetben a fogsor felszíne és a fogatlan állcsont nyálkahártyája tökéletesen érintkezik, hiszen a fogorvos, illetve fogtechnikus arra a formára készíti el, amely az Ön szájában akkor éppen van. A csont és az íny formája azonban folyamatosan változik, az íny folyamatosan sorvad a fogsor alatt. Ezért az eleinte jól érintkező felszínek között egy idő múlva már nem lesz meg ugyanaz a súrlódási együttható, így a fogsor stabilitása, helyben maradása csökken. Így a fogsor egyre többet kibillen, csúszkál.

A fájdalmakat okozhatja az, hogy a fogsor stabilitása csökken, azaz a fogsor jobban mozog a szájban. Okozhatja az is, hogy az íny visszahúzódásával az állcsontgerinc egyenetlenségeit a mogzó fogsor alatt jobban érzi, ezeket az érzékeny területeket, melyeknek formája már nem teljesen passzol az eredetileg elkészített fogsor formájával, a kemény műanyag fogsor töri.

Mindenképp azt javaslom, hogy menjen el fogorvoshoz, aki a régi fogsort megpróbálhatja alábéleltetni fogtechnikussal. Ez annyit jelent, hogy a meglevő fogsorral vesz egy lenyomatot az Ön mostani ínyéről, a fogtechnikus pedig az eredeti felszínt a lenyomatnak megfelelően átalakítja az új felszínhez. Átadás után ismét szükség lehet korrekciókra, mint annak idején, mikor a friss fogsort megkapta, hiszen ez ilyenkor úgy működik, mint egy új cipő. Itt azonban nem a "cipő" törik majd be, hanem ahol az új felszín esetleg feltöri az ínyt ott a fogorvos vagy fogtechnikus picit igazít a fogsoron, hogy megfelelő hely legyen az ínynek, de biztosan tapadjon is a felszínhez.

Általában a felső fogsorok alábélelése sikeresebb, az alsóké, mivel itt a fogínysorvadás miatt sokkal nehezebb helyzet alakul ki, nehezebb.

Egy fogsor általában egy - esetleg két alábélelést bír ki, tankönyv szerint 4 évente érdemes új fogsort csináltatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése