Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. február 2., szerda

Amalgám vagy fehér tömés?

"Tisztelt doktornő! A következő dilemmám van: Borzasztó gyenge fogakat örököltem. Az alsó fogsorom hiányos, a lenti 5-ös fogaimat ki kellett húzni, mivel nem volt neki elég hely, és nagyon rossz helyre nőttek - befelé a szájüregbe (ennek az volt az oka, hogy az utolsó tejfogamat kihúzta egy fogorvos, aki szerint tejfogat nem szabad tömni, eztán pedig ennek helyére szépen beállt a 6-os, az 5-ös pedig csak 15 éves koromra nőtt ki) A fogsorom összezárt, a bölcsességfognak volt elég hely, szinte a 7-es fogak helyére nőtt, és jelentős szerepe van a rágásban így.

Karácsony előtt evés közben a bal alsó bölcsességfogamból - amit már tömtek, letört egy darab és kiesett a tömés. A fogorvosom egy röntgen után azt mondta, hogy nagyon mély lyuk, közel van az ideg, de meg lehet próbálni tömni - ha nem sikerül, húzni kell. Ma voltam nála, ideiglenes gyógyszeres tömést kaptam, amit ha nem fájdul meg a fogam, jövő héten cserélnek véglegesre. Ha fájni fog, kihúzzák. Azt mondta bölcsességfogat nem tömnek. Nem tudom, más orvosnál van-e erre lehetőség - főleg, hogy a röntgen alapján egyértelműen görbe a fog egyik gyökérága.

Jövő hétig kell eldöntetnem, milyen tömést akarok bele. Nekem eddig csak fehér töméseim voltak - azt gondoltam, amalgám tömés már fel sem merül, csak a TB finanszírozott rendeléseken. Ezen kívül van korona és híd is a számban, fém alapú porcelánok. A fogorvos azt mondta, hogy az amalgám tömés tartósabb, és a benne lévő ezüst antibakteriális, a tömött fogat jobban védi, a fehér tömések a szélükön egy idő után tönkremennek, és persze szebbek és drágábbak. Tény, hogy a fehérrel tömött fogaim (sajnos sok van) közül többel volt néhány évvel később probléma: törés, továbbromlás...

Ha e közül a két töméstípus közül választhatok, melyik bírja tovább? Félek, ha cserélni kéne a tömést, már húzni kell a fogam, mert a meglévő töméshelyet esetleg már nem lehet tágítani, olyan közel van az ideg. Ez reális veszély?

Másrész meg annyi rosszat lehet hallani az amalgám tömések higanytartalmáról. Tényleg olyan veszélyesek? És tényleg tartósabbak, mint a fehér? Sosem volt amalgám tömésem, és nem tudom mennyire rossz érzés a szájban, van-e fémes íze, nem érzékenyebb-e hidegre/melegre a tömött fog a jó hővezető képességétől, lehetek-e rá érzékeny, ha tudtommal nincs semmilyen fém allergiám vagy érzékenységem. Optimális esetben melyik töméstípus milyen hosszú ideig tarthat ki?

Ha szeretném minél tovább megtartani a fogam (még csak 25 vagyok), melyiket tanácsolja?

Köszönettel: Ella "

Kedves Ella, nekem most csak 2 percem van, Önnek meg „100” kérdése. Nem tudok most tematikusan haladni kérdésenként. Ami eszembe jut leírom, remélem segítségére lesz.

Látatlanban nem lehet jó döntést hozni, erre csak orvosa és Ön képesek, minden eset más és a megoldások mindegyikének vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Ha nem tud dönteni, egy gyógyszeres ideiglenes töméssel heteket, hónapokat nyerhet, ha a gyógyszeres tömés jól van elkészítve és megfelelő indikáció alapján készül.

Az amalgám tömés kevésbé kényes, mint a fehér tömés. Rosszul elérhető, íny alá betört hátsó fog esetén könnyebben elkészíthető, mint a fehér tömés. A legtöbb rendelőben már nem készítik, szükséges esetben betéttel (arany, műanyag vagy porcelán) oldják meg az ilyen eseteket. A betét kiegészíti a fogat, precizen pontosan illeszkedik a hiáynzó fogrész helyére.

Fehér tömés alá nem lehet eugenolos gyógyszeres tömést tenni, ami segíthet egy ilyen esetben túlélni a fognak. Ha azonnal tömni akarunk, amalgám tömés alá ilyen készíthető – lehet, hogy orvosának ez a terve. Sok esetben egy ilyen gyógyszeres eugenolos tömés (Cariosan) akár több hónapra, fél évre is bent lehet egy jól kitisztított üregben, így segít leküzdeni a gyulladást, a fog megússza a gyökérkezelést, életben marad, a fogideg picit mélyebbre kerül. Ha a fog megnyugodott, panaszmentes, az ideiglenes tömés eltávolítható majd biztonságosan elkészíthető a fehér tömés is.

Egy megfelelően elkészített fehér tömés nagyon sokáig bírja – nekem van a számban több mint 20 éves ilyen tömés. A lényeg a megfelelő elkészítés, ez az anyag kényes, nyál, vér stb nem érheti, hosszadalmasan aprólékosan kell felépíteni. Ez egy nyolcas fog esetén nem mindig kivitelezhető. Az ínyszéli terület azonban lézerrel, elektrokauterrel korrigálható, azaz a fehér tömés feltételei a legtöbb esetben megteremthetőek.

Sok fogászati rendelőben megpróbálják a bölcsességfoggyökereket is meggyökérkezelni, ha erre szükség van. Ez valóban sokkal nehezebb, mint a többi fogaknál. Van hogy lehetetlen.

Az amalgámtömés nem higany, hanem egy ötvözet. Sok rosszat lehet hallani, de még nem sikerült olyan tanulmányt olvasnom, mely minden kétséget kizáróan bizonyított volna. Olyat is olvastam, hogy egy salátával több higany megy be mint amennyit az amalgámtömésből lemorzsolunk egy nap alatt. Nálunk a rendelőben mindenesetre nem készítünk amalgám tömést.

"Kedves Rita!

Nagyon köszönöm a részletes tájékoztatást.

Úgy döntöttem, hogy mivel az amalgámtömést egyszerűbben lehet az adott körülmények között elkészíteni, kisebb a lehetősége, hogy valami hiba csúszik a dologba és az orvosom ezt ajánlotta, ezért ezt a megoldást választom. A tömést tegnap este elvégezték, remélem sokáig problémamentes lesz a betömött fog.

Köszönettel: Ella"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése