Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. február 4., péntek

Régi gyökértömés cseréje

"Tisztelet Doktornő! 25 éves férfi vagyok, igencsak problémás fogakkal. Sokáig nem mertem fogorvoshoz menni a gyermekkori traumáim miatt. Ennek eredményeképp 2éve gyökérkezelésen estem át. Ha jól tudom az alsó 6os fogat kezelte az orvosom (bölcsesség nélkül utolsó előtti fogam). A kezelés után pár napig fájt még a fogam, de viszonylag hamar elmúlt a fájdalom. Sajnos pár napja elkezdett fájni ugyanaz a gyökér kezelt fogam, mára már csak akkor tudok fájdalom nélkül meglenni, ha egy korty hideg vizet tartok a számban. Előfordul, hogy egy szempillantás alatt elmúlik a fájdalom, aztán csak másnap tér vissza. Nyomásra, rágásra egyáltalán nem fáj a fogam, az ínyem pedig inkább fehér, mint duzzadt vöröses. Sajnos még mindig van bennem egy kis félsz a fogászat iránt, így remélem van ötlete, hogy vajon mitől lehet a fájdalom. A fogam nem szeretném elveszíteni. Elképzelhető, hogy az esetleges gyulladást gyógyszerrel meg lehet szüntetni? Mivel két évig panasz mentes volt a gyökér kezelt fogam, elvetettem annak a lehetőségét, hogy nem sikerült teljes mértékben feltárni a fogat, illetve sikertelen volt a gyökérkezelés (a fogorvos szerint tökéletesen sikerült). Elképzelhető, hogy ciszta van a fogam alatt? Válaszát előre is nagyon köszönöm! P. Péter"

Kedves Péter! Röntgenfelvétel nélkül csak találgatni lehet. A félelem nagy úr, tudom, de ennek ellenére arra bíztatom, menjen vissza fogorvosához. Egy egyszerű röntgenfelvétellel legalább a bizonytalanságot sikerül majd megszüntetni, ha a panaszok kezeléséhez több mindenre lesz is szükség. A röntgen, főleg 2 év után azonnal elárulja mi a helyzet. Leírásában egy tényező nagyon fontos jelnek tűnik a diagnózis felállításához: Hideg vizet tartva a szájában enyhül a fájdalom. Ez arra utal, hogy a fogban baktériumok által keltett gázok vannak. A gázok a meleg hatására kitágulnak, feszítő érzést és ezzel fájdalmat okozva. A hidegben azonban a gázok összehúzódnak így a feszülés és a fájdalom csökken. Egy gyökérkezelt fog esetén sajnos előfordulhat, hogy 2 évig úgy tűnik minden rendben, a letömött csatornahálózatban azonban mégis maradhatnak olyan baktériumok, melyek lassan lassan elszaporodnak és az Ön által említett panaszokat okozzák.

Ilyen esetben a fog feltárása után a régi gyökértömést el kell távolítani, a csatornákat újból fel kell tárni, a gyökércsatornákat kitisztítani, kifertőtleníteni. A fertőtlenítéshez a hagyományos átöblítésen túl lehet alkalamzni lézeres gyökércsatorna tisztítást is, mely nagyobb biztonsággal távolítja el a megbúvó baktériumokat. A csatornákat fertőtlenítő gyógyszerrel kell lezárni, ez a lezárás akár több alkalommal is megismételhető. A tünetmentes fogat újból le lehet zárni gyökértöméssel majd végleges töméssel.

Azt sajnos röntgen nélkül végképp nem tudom megmondani, hogy ciszta vagy egyéb gyökércsúcsi elváltozás kialakult e időközben. Ciszta vagy egyéb gyulladás (granuloma) akkor alakul ki, ha a fog belsejében baktériumok vannak. Ha a gyökértömés cseréjével a baktériumokat maradéktalanul el lehet távolítani, akkor van esély arra, hogy a gyökércsúcsi gyulladás magától meggyógyul. Nagyobb ciszta esetén sikeres gyökértömés után gyökércsúcs rezekciót is lehet csinálni, ennek kivitelezhetősége azonban alsó 6-os fog esetén nem túl jó esélyű, mivel nagyon vastag a csont, illetve közel van az alsó állkapocsideg.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése