Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. július 27., kedd

Amalgámtömés és a szoptatás

"Lett egy fémvázas porcelánkoronám felső 4-esen és van egy régi amalgán tömésem ua-on az oldalon alsó 6-oson. Összesen ennyi "fém" van a számban...ja és nem tudom, hogy a koronás gyökértömésében alkalmaznak-e fémet. Érdemes-e fémterhelést végezni, illetve lehet-e hatással az amalgán tömés a koronában lévő fémre és fordítva. A korona fémje érintkezik-e az ínnyel, van-e fémkioldódás?

Miután feltették a fémvázas koronát utána tudtam csak meg, hogy létezik fémmentes is. ..mivel szoptatok nem szeretném, ha az anyatejbe bármilyen nem oda való anyag bekerülne a korona vagy a két fém valamilyen kölcsönhatása miatt."

Ha a szájában nem érez semmilyen kellemetlen tünetet, fémes ízt, akkor talán most nincs semmilyen teendő. A fémkerámia korona áltlában teljes egészében porcelánnal van borítva, de ha tüneteket okoz, akkor le lehet fémmentesre cserélni, egyébként ha jól zár, és semmilyen problémát nem okoz, felesleges.

Az amalgámtömés cseréjét van aki minden esetben javasolja, van aki csak panasz esetén (például szuvas a fog vagy panaszt, fémes ízt okoz). Ennek cseréje mindenesetre egyszerűbb mint a korona csere.

Az amalgám esetleges veszélyeivel, oldhatóságával kapcsolatban még mindig nincs egyértelmű hozzáállás. A biológiai vagy homeopátiás fogászatokon csinálnak amalgám kivezetést, ez több hétig tartó folyamat. Sajnos erről nem tudok még eleget, de úgy tudom hogy szoptatás közben egy ilyen procedurát nem szabad kezdeni. A szoptatás utáni időszakban már végezhető. A gyökértömésben nincsen fém.

Sajnos a szoptatással kapcsolatos kérdésére nem tudok válaszolni, nem tartom valószínűnek, hogy ez okozhatna problémát, de nincs elegendő tudásom, ahhoz, hogy ezt biztosan megválaszolhassam Önnek. Ha mégis beavatkozás történik, érdemes azt tudni, hogy a Lidocain érzéstelenítő kis mértékben átjut az anyatejbe, bár ez nem káros hatású, az Ultracain injectio viszont csak jelentéktelen mennyiségben jut át, így inkább ez ajánlott szoptatás során, ha mindenképp kell kezelni és lehet választani az érzéstelenítők közül.

Boldog kismamaságot kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése