Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. július 1., csütörtök

Félelem a fogászati kezeléstől

"Sajnos gyermekkoromban és a több évig húzódó fogszabályozáson a sok negatív élmény miatt nagyon félek a fogorvostól. Mivel a hagyományos régi rendszerű lidokain injekció nem nagyon hatásos az én esetemben (bár valószínűnek tartom ez már a lelki tényező miatt van így), ezért ez a félelmem odáig fajult, hogy 3 évvel ezelőtt altatásos fogászati kezelésen vettem rész. Azonban egy évre rá erős hormonkezelést kaptam egy betegség kezelése révén, ami miatt a fogaim is nagyon megromlottak, letöredeztek.

Érdeklődni szeretnék Önöktől, hogy milyen lehetőség van Önöknél az érzéstelenítésre egy fogászati kezelés alatt? Az altatást most már nem szeretném megkockáztatni. A másik kérdésem pedig az, hogy a lézeres kezelés az a fogfúrást helyettesíti, illetve kiváltható vele?"

Érzéstelenítőként az Ultracain DS Forte, articain tartalmú készítményt alkalmazzuk (Lidocainnál 4,5 x nagyobb hatáserősségű).

Altatásos kezelést rendelőnkben nem végzünk. Tapasztalataink szerint a kellően megalapozott orvos-beteg bizalmi kapcsolat és a megfelelő érzéstelenítési technika elegendő, és biztos alap a fájdalommentes kezeléshez.

Lézeres kezelést kisebb sebészeti műtétekkor, gyökérkezeléskor, fogfehérítéskor használunk, a Biolitec sebészeti diódalézerével. Ez a gép nem alkalmas a lézeres fogfúrásra melyről Ön kérdez.

Az egy másik fajta, jóval nagyobb teljesítményű lézerrel lehetséges. Ilyen tipusú lézer ha jól tudom, Budapesten az Ectoderma lézerklinikán áll rendelkezésre, ahol kifejezetten lézeres kezelésekre specializálódtak, így eszközparkjuk is ennek megfelelő.

2 megjegyzés:

  1. Én sokakkal ellentétben nem félek a fogorvostól.. Én rettegek tőlük! Ennek okait nem akarom részletezni, de inkább szenvedtem 1 hétig gyógyszerbombákkal a fogfájás ellen, mint, hogy elmentem volna.. Most sajnos nem tudom milyen okból, de magas lázzal kezdődő, később folyamatosan fennálló fogíny gyulladásom lett, amit ma már muszáj volt megnézetnem szakemberrel.. második, vagy harmadik kérdés, mikor volt itt utoljára? -mire Én válaszoltam 10-11 éve! Nagyon kikerekedtek a szemeik! Nem voltam a nyilvántartásban, de a kartonom nagy nehezen meglett!
    A történet lényege, hogy szinte semmit nem csinált,csak megnézte, mégis majdnem kiugrott a szívem.. Felírta a gyógyszert és jövő héten kellene visszamennem! Nem tudom, oda fogok-e érni, minden esetre nagyon javasolt a fogkő eltávolítás! Kíváncsi leszek, hogy ez mennyire fáj, és milyen árakat fog felsorolni!? Szeretném pótolni a rossz, letört, kiesett fogaim, ami nagyrészt a hátsó fogakból áll, de a 75000 Ft-os keresetből, rokkantnyugdíjas szülőkkel sajnos lehetetlen.. Tudom azt is, hogy az olcsóbb megoldások sem épp olcsók, és legfőképp nem is a legjobbak. Ha tehetném természetesen beépített fogakat csináltatnék, de az árait tekintve ez nagyjából darabonként egy havi keresetembe kerülne! Szomorú, hogy ma a fogazat pótlása a jómódú, vagy jól kereső emberek kiváltsága! Üdv:Zsolt

    VálaszTörlés
  2. Én borzasztóan félek mindentől ami a fogászathoz vezet. A rendelőhöz vezető úton kezdődik a gyomorgörcs, kezeim remegnek, soromat várva a sírás hullámokban tör rám. Én elhiszem, hogy ettől nekem is és az orvosnak is csak nehezebb lesz, de nem tudom mit kezdjek ezzel az érzéssel.
    Tudom minden csak fejben dől el, de nem tudom, hogy kellene nyugtatni magamat. Ebben szeretnék tanácsot kérni, a többit a fogorvosra bízom :)

    VálaszTörlés