Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. július 3., szombat

Kimozdult fog kezelése

"2 napja átestem egy régi, 5 tagú alsó híd eltávolításán, amely helyére majd egy újabb kerül. A híd át lett vágva, de egy részén sajnos olyan erősen kötött a ragasztó, hogy a négyes és ötös fogról a koronarész csak hosszas, erőteljes rángatásokkal, többszöri próbálkozással jött le. (Fog csak a négyes alatt van, az ötödik tag pótlás)

Közben nagyon erős fájdalmat éreztem, akár egy foghúzásnál. Azóta az ínyem gyulladt, vörös, nőtt egy hólyag a fognyaki részen, de a legijesztőbb, hogy úgy érzem mozog a fogam. (Nem magától, csak, ha az ujjammal nyomogatom) Remélem, hogy csak képzelődöm, vagy ennyi mozgás eddig is volt, de közben félek, hogy az új pótlás nem lesz majd stabil. Létezik, hogy ilyen traumától kimozdulhatott? Előzőleg nem volt baj sem a csonttal, sem az ínnyel. Ha igen, képes lesz regenerálódni, és a fog vissza tud majd épülni a csontba? A fogorvosomat nem akarom megkérdezni, nyilván nem is ismerné be, hogy hibázott a híd lebontásakor...Jelenleg homeopátiás Traumeel tablettát szedek rá, ez jó irány?"

Talán egy próbát megér, hogy mégis megkérdezi a fogorvost, hiszen megfelelő kezelés csak bizalomteljes légkörben végezhető, ez nem csak Önnek, de fogorvosának is alapvető. Ahhoz, hogy ő megfelelő döntéseket hozhasson a továbbiakban a fogpótlása, fogai ügyében, mindenképp meg kellene vele osztania a tapasztalatait. Egy megfelelően tartós és jó konstrukcióhoz ez nélkülözhetetlen.

Egy régi, kemény ötvözetből készített fémkerámia hidat nem mindig egyszerű eltávolítani. A leszedés közben a fogágyban a fogat fenntartó rostokat érheti trauma. Ennek mértéke nem csak a fogorvos által alkalmazott technikán múlik, hanem az eltávolítandó fémötvözet minőségén is. Egy valóban egészséges, erős fogággyal bíró fogat szerintem nagyon nehéz úgy megmozdítani, hogy ez végleges károsodást okozzon, nekem legalábbis, „szerencsére” még nem volt ilyen tapasztalatom.

Egy 5 tagú híd sokszor stabilnak tűnik akkor is, ha az alatta levő egyes pillérfogak, vagy egy egy pillérfog fogágya időközben meggyengült. A híd egyik funkciója ugyanis a sínezés, azaz az egyenként kissé lazább fogak erő egységbe foglalása. A röntgenfelvétel erről már a híd eltávolítása elött már információt adhat, de ez nem minden esetben van így.

A fogorvos a lenyomat elött megvizsgálja a kialakult helyzetet, ennek függvényében tudja eldönteni, hogy mi legyen a következő lépés. Egy megfelelően elkészített hídnál, koronánál, ha a fogat tengely irányú, a gyökércsúcs felé ható erő éri (ilyen a normál rágóerő) akkor az a fogat stabilizálhatja. Meggyengült pillérfog esetén a hidat ki szoktuk terjeszteni egy vagy több pillérfog bevonásával.

Nem tudom, hogy feltétlen jól értem e a leírást, de ha az ötös fog hiányzik és a négyes fog volt az utolsó pillérfog, akkor ez egy szabad véges hídnak tűnik, ez bizony meggyengítheti a pillérfogat. Ilyenkor, ha lehetőség van rá, más konstrukciót kell készíteni, de erre látatlanban képtelenség jó választ adni. Ha a pillérfog elegendően stabil volt, akkor az új fogpótlást is megfelelően el fogja bírni, a tengelyirányú, lefele ható erő a csontot felépülésre készteti, a híd pedig, mint írtam a fogakat sínezi.

A trauma kezelésére a Traumeel tabletta jó választásnak tűnik, hiszen a fogat (és Önt is) egészen biztosan érte sokkhatás. Gyulladás csökkentő öblögető segíthet, de a legfontosabb, hogy mindenképp konzultáljon az orvosával, hogy legyen lehetősége a kezelés módosítására, ha erre szükség van.

"Köszönöm szépen gyors, mindenre kiterjedő válaszát, kicsit sikerült megnyugtatnia.

A 2 nappal ezelőtti vázpróbán említettem az orvosomnak a fájó fogat, kérdeztem, hogy mit tudok tenni vele, hogy javuljon, de ő közönyösen, meg se nézve a fogat, csak annyit felelt, hogy semmit, természetes, hogy fáj, mert ez egy nagy pofon volt a fogamnak. (Egyébként egy jó nevű szájsebészről van szó, akit ez idáig nagyon kedveltem)

Biztos mindenkinek lehetnek rossz napjai, de sajnos ilyenkor kezd elpárologni belőlünk, páciensekből a korábban kialakult feltétlen bizalom. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a legtöbb fogorvos hipochondernek bélyegzi azt a beteget, aki valóban sokat törődik a fogai állapotával (mondjuk mert genetikai adottságainál fogva rá van kényszerítve), vagy épp alacsonyabb a fájdalomküszöbe.

A híd első két pillére egyébként a négyes és hármas fogam lesz (ez utóbbi csak most kerül a hídba), a másik vége pedig egy új implantátum a hetes fog helyén. Remélem így megfelelő lesz a stabilitás. A homeopátiás Traumeel hatására az ínyem állapota sokat javult, úgyhogy bízom benne, nem lesz maradandó káros következménye a korábbi drasztikus hídeltávolításnak.

Azt még szeretném leírni, hogy nagyon szimpatikus a rendelőjük és a betegekhez való humánus hozzáállásuk. Azt gondolom ebben a szakmában ez utóbbi elsődleges szempont.

Még egyszer köszönöm a segítségét és további szép napot és sikereket kívánok!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése