Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. július 19., hétfő

Töredező fogzománc

"Az egyik fogam aljáról lepattant egy kis zománc. Szeretném megtudni, hogy ez miért van és hogy mivel tudom kezelni. Előre is köszönöm a válaszát. Szép napot kívánok."

Kedves Erzsébet!

Nem tudom, hogy Önnél pontosan mi okozta a zománcdarabka lepattanását, így én csak a saját tapasztalatomról tudok beszámolni. Lassan 37 éves leszek és sajnos egyre több ilyen finom kis zománcdarabka lepattanást veszek észre a metszőfogaimon – a kor előrehaladtával ugyanis ez teljesen normális!

Ahogy rágunk, a zománc folyamatosan kopik, nem csak a rágózónában, hanem elöl a metszőfogak területén is. A zománc főleg zománcprizmákból, azaz szervetlen kristályokból áll, így a kopás hatására ezek a prizmák kisebb, nagyobb darabokban leválnak, ahogy a kopás hatására a zománc elvékonyodik. Van hogy észrevétlenül, egy nagyobb darab esetén azonban látványosabban.

Ha Önnél ez a helyzet állt fent, nem kell megijedni, ez – bármennyire is nem szeretjük – természetes dolog.

Ha az őrlőfogak egymás felé néző felszínén szuvasodás alakul ki az másik helyzet. Ekkor, előfordulhat, hogy a szuvasodás a két fog közti területről elindulva alattomosan a rágófelszín alatt halad a fogbél felé. A rágófelszín felől ilyenkor a páciensek számára sokáig nem látható e folyamat, csak a fogorvos veszi észre a féléves ellenőrzés során. Ha e szuvasodás egy komolyabb „barlangot” váj ki a fogban, hirtelen a barlang teteje beszakadhat egy erősebb ráharapás hatására – ezt is érzékelheti úgy, hogy letört egy kis zománcdarab, ebben az esetben azonban valószínűleg érzékeli az így előtűnő szuvasodást is a fogban. Remélem nem ez utóbbiról van szó, ebben az esetben ugyanis érdemes mihamarabb fogorvoshoz fordulnia aki fogtömés készítését fogja javasolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése