Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. július 14., szerda

Fogfehérítés otthon

"Érdeklődnék, hogy tud-e javasolni valamilyen otthoni fogfehérítő terméket, amely nem károsítja a fogakat, és egy alapjában nem hó fehér fogak esetén, ahol a a fognyak sötétebb, a fog vég világosabb van-e értelme egyáltalán próbálkozni ilyen otthoni fogfehérítő szettekkel?"

Látatlanban sajnos nem tudok tanácsot adni fogfehérítés ügyében. Az alap fogszínen nagyon sok minden múlik. A barnásabb árnyalatú fogak általában sokkal jobban reagálnak, mint a szürkés árnyalatúak. Van akinek az otthoni fogfehérítés megfelelő és a fognyakon is remekül fehérít, van azonban, mikor valaki a rendelői fehérítést az otthonival kombinálja és így ér el megfelelő eredményt. Bizonyos fogszínek azonban egyáltalán nem reagálnak olyan mértékben a fogfehérítő kezelésre ahogy a páciens szeretné, ilyenkor (például tetraciklines elszíneződés) egyéb kozmetikai fogászati beavatkozás (pl. porcelán héj) szükséges.

A fognyak – íny határa különösen érzékeny terület, egyrész a fog ezen a területen a legérzékenyebb, másrészt a fehérítés közben megfelelő ínyvédelem is szükséges, hogy az íny ne károsodjon.

A piacon többféle otthoni termék is kapható. Mi a rendelőben az Opalescence nevű otthoni fogfehérítőt jaqvasoljuk. Ehhez az eljáráshoz egy lenyomatra van szükség a rendelőben, erre a lenyomatra a fogtechnikus egy egyedi fogfehérítő sínt készít, ebbe kell a fogfehérítő gélt otthon betenni és a fogakra felhelyezni. Az egyedi sínre a megfelelő hatás és az íny maximális védelme érdekében van szükség. Az otthoni kezelés közben és után mindig van fogorvosi kontroll vizsgálat, a páciens uygan otthon fehérít, mégsem marad fogorvosi támogatás nélkül.

Léteznek fogorvosi rendelőn kívüli, fogorvos részvételét nem igénylő egységes sínt tartalmazó szerek is, ezeket azonban nem ismerem, így véleményt nem tudok adni ezekről a termékekről.

Remélem megtalálja az Önnek legmegfelelőbb megoldást,

"Kedves Doktornő!

Köszönöm a gyors és kimerítő válaszát.

Továbbra sincs merszem belevágni az otthoni rendelőn kívüli fogfehérítésbe, bármennyire is megörültem a héten, hogy már jóval olcsóbban "megúszhatja" az ember, ha otthon végzi. Tudom, hogy vannak nagyon profi fogászati fogfehérítő eljárások, de ezekre jelenleg nem tudok áldozni ennyi pénzt, és kicsit ezektől is tartok. A régi fogorvosom azt mondta anno, hogy eszembe ne jusson fehéríteni, mert "kiszáradnak" (ha nem is pont ezzel a szóval élt) a fogak, amit nem most fogok észrevenni, hanem évek múlva. Nem tudom igazából kinek higgyek, és tényleg mi a biztosíték, hogy ha kifehérítem - valóban szép lesz pár évet a fogam, aztán meg elromlanak, mert a fog szerkezete, minősége megváltozik a vegyianyagok miatt.

Hát nem tudom nagy a csábítás, de azért vannak fenntartásaim, bármennyire is ma már nem egy exta dolog fehér fogakat varázsolni."

2 megjegyzés:

  1. Ha a fogfehérítés árával van valaki gondban, akkor célszerű meglátogatni ezt az oldalt, mert folyamatosan vannak akciók. Találtam 45e Ft-ért is rendelői fogfehérítést, fogkő leszedéssel!

    Itt az oldal címe: http://www.wwbs.hu/index.php?keyword=fogfehérítés

    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  2. Lenne egy kérdésem!A fogakban lévő töméseket is kifehéríti a szer olyan mértékben mint az egészséges fogakat?

    VálaszTörlés