Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. július 28., szerda

Fogtömés terhesség során

"12 hetes terhes vagyok, és bár készültem a terhességre és rendbe is hozattam előtte a fogaimat, mégis egy-egy kis lyuk van két fogamon. (Az egyik kiderült a terhesség előtti kezelések során, csak akkor nem lehetett betömni, mert az íny határán volt, várni kellett, míg az ínyem lejjebb húzódott. Ez Karácsonyra esett, mire újra mehettem volna betömetni, kiderült, hogy babát várok. A másik lyukat csak később fedeztem föl.

Az a kérdésem, mit tanácsol ebben a helyzetben. A honlapjukon is olvastam, hogy terhesség alatt csak a legszükségeebb kezeléseket végzik el. Fájni egyelőre nem fájnak a fogaim, de gondolom, nem jó, ha még fél évig (azután pedig szoptatni fogok, tehát így még tovább) ott tátonganak és növekszenek a lyukak a fogaimban. Esetleg időnként ki kellene tisztíttatni őket, és a töméssel várni, míg biztonságos nem lesz?

Válaszát előre is köszönöm!"

Mindenképp beszélje meg kezelőorvosával, hogy ő mit tanácsol. A szuvas fogak, amennyiben a lyuk pici és a páciens nagyon rendszeresen és alaposan tisztítja a szuvas felületet fogkefével, fogkrémmel, nem hatol mélyre annyira gyorsan, hogy ne lehetne vele megvárni a baba születését.

Ezt azonban csak az orvos tudja eldönteni a szuvasodás mérete és helye alapján.

Ha ő azt mondja, hogy semmi gond, és 7 (+ egy két hónap szoptatás) hónappal a fogtömés még halasztható, akkor nyugodjon meg, mossa alaposan nem lesz semmi baj.

Ha a fogorvos azt mondja, hogy mélyebb ez a szuvasodás, mintsem hogy várjanak, akkor mindenképp kezelni kell, azaz töméssel kell ellátni nehogy fájdalmat vagy nagyobb gondot okozzon a terhesség során. Ilyenkor a kockázatot kell mérlegelni. Egy - két ultracain DS forte injekció beadása nem jelent problémát, ha szükség van rá, inkább ezt a megoldást válassza.

Természetes, hogy a legszükségesebb beavatkozásokat ajánlott csak elvégezni, de egy ilyen eset a szükséges kategóriát jelenti. Vannak azonban olyan kismamák, akik úgy gondolják, hogy a terhesség során szeretnének komolyabb fogászati beavatkozásokat végeztetni, például fogfehérítést, fogpótlásokat, stb, mert "most van rá időm" címmel. Az ilyen módon gondolkodó kismamák figyelmét hívjuk fel arra, hogy a sok beavatkozás ilyenkor nem jó, és a legszükségesebbeken kívül a többit a baba születése után kell megoldani, ha már elötte ez elmaradt.

Remélem segítik Önt a fenti információk, gratulálok a kisbabához, sok boldogságot kívánok!

"Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat és a jókívánságokat!"

2 megjegyzés:

 1. Kedves Doktornő!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy terhes vagyok és van még egy amalgán tömésem. Most olvastam, hogy a higany káros hatása a picire is káros lehet. Kicseréltethetem most a tömést, hogy ne legyen még nagyobb baj?
  Köszönöm válaszát!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Erika,

   Gyakorló édesanyaként átérzem, hogy a legjobbat szeretné születendő gyermekének, ez csodálatos dolog!
   Sajnos a fenti kérdésben nincs egyértelmű szakmai protokoll vagy álláspont és több ellentétes nézet is létezik én csak ezeket tudom tolmácsolni, konkrétan állást foglalni nem tudok a kérdésben.

   Az amalgám valóban egyre inkább kiszorul a fogászati piacról, ám az "evidence based" tudományos állásfoglalások szerint még mindig nem bizonyított 100%osan hogy milyen káros mellékhatásai vannak, az amalgám még napi szinten alkalmazott tömőanyag.

   Szakmai irányelvek szerint, ha nem feltétlen muszáj, a kismamát ne zaklassuk fogászati kezelésekkel, érzéstelenítéssel, ha csak lehet, mindezt a baba születése utánra hagyjuk - ezzel az állásponttal én is egyetértek.

   A természetgyógyászok szerint nem is elegendő csak egyszerűen kifúrni a fogból a tömést, a szervezetet sejt szinten kell megtisztítani a felgyülemlett nehézfémektől, ezt homeopátiás és egyéb méregtelenítő szerekkel lehetséges hetek vagy hónapok során. Nem tudom, hogy ez kismama korban lehetséges e - gyanítom nem - de ehhez természetgyógyász véleményét kellene kikérni.

   A különböző álláspontok után talán a legfontosabb, hogy Ön hogy érzi magát biztonságban? Ha a terhesség alatt végig ezen szorong, hogy mi a helyzet az amalgámmal, akkor talán jobb mihamarabb kicseréltetni és élvezni az áldást amiben Ön részesül!

   Ha ez nem okoz Önnek ekkora gondot, sőt inkább mélyen a probléma gyökere után szeretne járni, akkor jobb a fogászati kezelést a születés utánra halasztani és elvégeztetni a természetgyógyászok ajánlotta méregtelenítést is.

   Jó egészséget kívánok Önnek és születendő gyermekének is!

   Törlés