Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. november 23., kedd

Fogsor hordása foghúzás után

"Azt szeretném megkérdezni hogy foghúzás után mennyi idővel lehet újra hasznélni a szájpadlást?

Letört az a fog ami a szájpadklást tartotta,de így is fentmarad a szájpadlás a helyén.

szerda délelött húzták ki a szájsebészeten a letört fogat. Ma pénteken már nem fáj a seb. Aszpirin protektet is szedek így lassan ált el a vérzés.

kérem segitsen tanácséval mikor használhatom újra a szájpadlást mivel anélkül enni is alig birok. Fent csak 2 fogam van sajnos. Asztmás is vagyok."

A foghúzás után akár másnap már lehet a fogsort hordani. Egy hét után pedig a kihúzott fog helyére már lehet műfogat pótoltatni a régi fogsorba. Persze ez csak akkor lehetséges ha a fogsor stabilitása megfelelő. Bizonyos esetekben a fográpótlás mellett érdemes a fogsort alábéleltetni, így annak stabilitása javítható.

Nagyon fontos, hogy ha a kihúzott fog mellett a fogsorban kapocs volt, az a fogsor használatakor semmiképp ne sérthesse sehol az ínyt vagy a nyálkahártyát. Ezt a kapcsot a legtöbb esetben a fogorvos a foghúzás napján el szokta távolítani a fogsorról és így adja vissza azt használatra. Ha ez nem történt meg, akkor ezt fogtechnikus kolléga is szívesen megteszi.

Fontos, hogy a fogsor használata ne okozzon fájdalmat. A fogsor nem ér el a seb felszínére, hiszen ott addig fog volt, de a seb szélét irritálhatja, törheti, ilyenkor érdemes fogorvostól vagy fogtechnikustól egy kis korrekciót kérni, azaz a fogsort megigazítani a kérdéses területen.

Fontos még, hogy a fogsort megfelelően higiénikusan tartsuk és csak tisztán tegyük a szájba, ezzel megelőzve egy esetleges fertőzés kialakulását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése