Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. november 12., péntek

Mini implantátumok és teljes fogsor

"A kérdésem az lenne, hogy ha felső állcsontom nem alkalmas a csontvastagság miatt normál implantátum beültetésére mini implantátummal még lehetséges e a megoldás. Én a kivehető fogsortól annyira nem idegenkedem, csak inkább a szájpadlás lefedése az ami elriaszt. Mini implant esetében a klikkes megoldásnál is fedett az egész szájpadlás?
köszönöm a válaszát"

Arra válaszolni, hogy egy adott állcsont alkalmas e implantátumok, illetve mini implantátumok beültetésére, látatlanban nem lehetséges válaszolni. Ehhez első körben panoráma röntgen kell, erről nagyjábóli diagnózist lehet adni, mivel ez csak egy 2 dimenziós kép az állcsontról, majd 3 dimenziós CT felvétel, mely segítségével térben is lehet látni, hogy pontosan mennyi és milyen minőségű csont áll rendelkezésre.

A mini implantátumokat kedvezőtlen csontviszonyok eseteire fejlesztették ki. Ezek sokkal vékonyabb, csavar szerű implantátumok, ennek megfelelően vékonyabb csont is alkalmas lehet a befogadására, igaz, nagy terhelést nem bírnak el, csupán kivehető fogpótlást, ahol a terhelés a teljes fogívre oszlik el.

A szájpadlás rész egy teljes kivehető fogsoron nem véletlenül van. Ez ugyanis nagyban segít a fogsor szájban tartásában. A fogsor szájpad része egy az egyben fekszik fel a szájpadlásra, így erős szívóhatás alakul ki a fogsor alatt. A mini implantátumok elöl a front területen stabilizálják a fogsort, de a szájpad területén a vákuumhatásra ettől függetlenül szükség van.

Jó hír talán, hogy olyan páciensek, akik a teljes fogsor után mini implantos teljes kivehető fogsort kaptak, nagyon szeretik ezt a megoldást, hiszen klasszisokkal jobb rögzülést tapasztalnak, ez elegendő előny szokott lenni a szájpadi rész elfogadására, amit elmondásuk szerint körülbelül 6 - 8 hét alatt szoknak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése