Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. november 17., szerda

Fogszuvasodás kezelési lehetőségei

"T. Doktornő!

A felső két fogam között egy nyelvvel kitapintható lyuk van, sajnos

belemegy az étel is. kb. 2 hete érzem, hogy a fog belső oldalán mintha

visszahúzódott volna az íny, "fázik". Félek, hogy elveszíthetem, ha

harapok,akkor fáj. Van esetleg remény hogy ne húzzák ki?"

Természetesen van remény, de minél hamarabb fogorvoshoz fordul, annál több az esélye. Ha "fázik" az jó jel, mert az jelenti, még élhet az ideg a fogban. A "ráharapásra fáj" jelezheti, hogy él a fog, csak nagyon mély benne a szuvasodás, de utalhat arra is, hogy a fog elhalt és a gyökércsúcson túli terült gyulladt, így ráharapáskor e gyulladt terület nyomása fájdalmat okoz. Az állapotfelmérés és egy röntgenfelmérés alapján ez könnyen kideríthető.

Ha a fog még él, lehetséges, hogy egy egyszerű töméssel még ellátható, bár erre talán már kevés az esély. Ha nem egyértelmű, hogy tömhető e vagy már gyökérkezelni kell, akkor előfordulhat, hogy először egy gyógyszeres tömést helyez bele az orvos, ezzel várni kell pár hetet és ha megnyugszik, el lehet készíteni a végleges tömést.

Ha elhalt és a gyökércsatorna fertőzödött, akkor gyökérkezelni kell. Ez általában két vagy több üléses folyamat, ha ez megvan, akor lehet a koronai részt töméssel ellátni.

Ha a gyökércsatornák nem feltárhatóak, vagy a fog koronai része olyan mélyen a csont alatt is sérült (szuvas), hogy a fog nem felépíthető - csak ebben az esetben merül fel a foghúzás lehetősége.

Tehát remény, és mint látja több alternatíva is van, azt javaslom, forduljon mielöbb fogorvosához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése