Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. november 9., kedd

Gennyes zsákocska a fogínyen

"Az szeretném megtudni, hogy a fogínyen mitől alakulhat ki logó kis zsákocska.

Ezt vagy ilyet egy pár napja vettem észre egyik rágó fogam ínyén. Fájni nem fáj, de zavar hogy ott van.

Mivel lehet ezt kezelni vagy eltüntetni?

Várom visszajelzését! Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Móni"

Kedves Móni,

látatlanban nehéz ezt jól diagnosztizálni, de elsősorban egy fistula nyílásra gondolok, annak van hasonló képe, mint amit leírt. Ez egy kis gennyes képződmény a fogínyen valamelyik foga alatt vagy fölött. Lényegében egy gennyjárat kivezetőcsöve, mely valamelyik foghoz vezet, amely elhalt, s melyből a genny utat tör magának kifele a szájüreg felé.

Mindenképp érdemes lenne fogorvoshoz fordulnia, aki egy röntgenfelvétel alapján meg tudja állapítani, hogy pontosan miről van szó.

Ha a diagnózis helyesnek bizonyul, a fistulát a hozzá tartozó fog gyökereinek fertőtlenítésével, majd megfelelő gyökértöméssel lehet eltüntetni, hiszen ha a bacik eltünnek a fog gyökércsatorna rendszeréből, akkor nem lesz genny utánpótlás, és a fistula nyílás és csatorna magától felszívódik.

Mielöbbi gyógyulást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése