Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. április 17., péntek

Hagyományos és ultrahangos fogkőeltávolítás

"Szeretném megérdeklödni, fogínysorvadás esetén a hagyományos vagy az ultrahangos fogkőlevétel ajánlott? Az ultrahangos kevésbé fájdalommentes?"

Mára az ultrahangos fogkőlevétel szerencsére hagyományossá vált, a régi kézi „depurátorok” (azaz fogkő lepattintó eszközök) lassan kimennek a „divatból”. Ezek az ezközök az ultrahang megjelenése elött az egyedüli eszközt jelentették a fogkövek eltávolítására, de ezek csak a durva, nagyobb kövek leválasztására voltak alkalmasak. A kezelt fognyaki vagy gyökéri felszínek utólagos finom lesimítására ezekkel az eszközökkel nem volt lehetőség, így az újabb fogkövek felrakódása gyorsabb volt. Mindemellett ezekkel az eszközökkel az íny esetleges megsértésének esélye (ezzel további ínygyulladás kialakulása) sokkal nagyobb volt.

Az ulrahangos fogkőeltávolítás során az ultrahang finoman lerobbantja a fogköveket, de nem hat a zománcra, mivel annak anyaga jóval keményebb mint a fogkőé. Az apróbb felrakódásokat is eltávolítja, illetve az ultrahangos készülék finom hegyeivel a fogínytasak mélyebb területeire is el lehet jutni az íny esetleges megsértése nélkül.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás okozhat fognyaki érzékenységet, esetenként fájdalmat, hiszen pont azon a területen történik a kezelés, ahonnan a fogkövek „lenyomták” az ínyt, szabaddá téve ezáltal a jóval érzékenyebb fognyaki, gyökéri felszínt. A páciensek érzékenysége ebből a szempontból nagyon eltérő, van aki semmit nem érez, van aki csak egy kis hideget és olyan is, akinek ez a kezelés érzéstelenítés nélkül komoly fájdalmat okozna. Míg az egyszerűbb esetekben nem kell érzéstelenítő és a kezelést dentalhigiénikus végzettségű asszisztens elvégezheti, a komolyabb esetekben a fogkőeltávolítást fogorvos végzi, aki a fájdalommnetes kezeléshez érzéstelenítőt adhat. Ennek előnye a fájdalommentesség, hátránya azonban, hogy egy alkalommal egészen biztosan nem végezhető el a kezelés, hiszen az összes fogat egyszerre elérzésteleníteni műhiba lenne.
A hagyományos ultrahangos fogkőeltávolítás után ma már lehetőség van elvégezni az úgynevezett Air-Brush sópolírozást, mellyel még finomabban lesimíthatóak a szűk fogközök is, ezentúl természetes fogfehérítő hatású.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!

    Kb. 20 éve vesződöm a bal felső 1-es fogammal. Először egy rossz gyökérkezelés, aztán gyulladás, kezelgetés, ciszta, rezekálás, 8 évvel később ismét 1x1 centis ciszta, fogeltávolítás, csontpótlás, membrán beszögeléssel megspékelve.
    (Mondanom sem kell, már rég belefáradtam, hisz más fogaimmal sem jobb a helyzet.) Végre találtam így 1 évvel a ciszta eltávolítás és csontpótlás után egy implantológust, aki elfogadható áron vállalta a beültetést. A fúrás elég fájdalmas volt, de ezt követően az implantátum betekerése egyszerűen elviselhetetlen, szavakkal nem leírható fájdalommal járt. A fél fogsorom is megfájdult, de a Cataflam segített. Mindez csak 1 napja történt, és se duzzanat, se nagy fájdalom nem jelentkezett azóta. Az orvosom szerint ennek nem kellett volna ennyire fájnia, és nem tudott magyarázatot sem adni. Ön szerint nem jelent kockázatot egy ilyen "beteg" helyre való beültetés? Miért fájhatott ilyen kegyetlenül? A felírt Dalacin helyett a megmaradt Augmentinemet kezdtem szedni. Az is megfelelő?
    Előre is köszönöm válaszát!
    K.Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin,

      Én nem vagyok implantológus, így ezen a területen nem sokat tudok segíteni.

      Ehelyett arra biztatom, panaszaival forduljon a kezelést végző orvoshoz, elsősorban ő tud segíteni, hiszen ő van tisztában a műtét és az érzéstelenítés körülményeivel.

      Az jó jel, hogy nincs fájdalom és utópanasz, de kétség esetén sokkal jobb, ha tisztázza a dolgokat, hiszen a bizonytalanság lassítja a gyógyulást.

      A Dalacin és az Augmentin is elfogadott és jól bevált antibiotikum a fogászat területén. Azonban a "megmaradt" mennyiség nem valószínű hogy elég lesz, az antibiotikumot ugyanis végig kell szedni az orvos által előírt adagban, különben rezisztencia kialakulásához vezet. Az antibiotikum nem fájdalomcsillapító, azaz a tünetek elmúlta után is szedni szükséges az előírt adagban és ideig.

      Én az Ön helyében a gyógyszercserét és az összes felmerült bizonytalanságot megbeszélném a beültetést végző fogorvossal, talán így helyre állhat a bizalom, ami a megfelelő technikai feltételek mellett alapja a gyógyulásnak.

      Minden jót kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés