Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. április 28., kedd

Meglazult fogak kezelése

"Olvastam, hogy meglazult fogakat is tudnak regenerálni. Azt szeretném kérdezni, hogy sajnos az eléggé megritkult fogaim esetében is lehetséges ez a beavatkozás? Ugyanis a felső fogsoraim java hiányzik, de van 3 fogam is, amelyre koronákat helyeztek egy évvel ezelőtt. Mára sajnos eléggé meglazultak ezek is, vagyis egyre erősebben mozognak a fogaim.A kérdésem az, hogy ilyen estben is van valamilyen lehetőség javulásra?"

Bizonyos szintig a fogínysorvadás lassítható, a fogágy gyulladásos betegségei kezelhetőek. Az alapos fogkőeltávolítás, a tasak mélyén a gyökérfelszín lesimítása és a lézeres tasakkezelés mind arra hatnak, hogy a gyulladásos folyamatokat megszüntessék, csillapítsák, így az íny immunitása, védekezőképessége elegendő lehet a további gyulladás legyőzéséhez. A maradó fogak sínezése koronákkal, hidakkal vagy egyéb sínező eszközökkel csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a mélyben a gyulladásos folyamatokat helyreállítottuk, a fogágy egyensúlyban van. A sínezéssel így lassítható a további foglazulás, a higiéniás kezelések nélkül a sínezés önmagában azonban kevés.
Sajnos bizonyos foglazulás után a fog a csontos fogágy helyett már csak egy kötőszövetes ágyban rögzül, ezen már nem lehet segíteni ezekkel a módszerekkel sem, a fogat el kell távolítani és fogpótlásról gondoskodni, hiszen a hosszan fennálló kezeletlen fogágygyulladás az egész szervezetre kiható gócként is működhet.

Ahány száj, annyi féle fogászati státusz létezik. Egy szájon belül is, még ha ugyanannyi darab fog is van rengeteg megoldási javaslat adható. Minden fognak más és más az úgynevezett „parodontális státusza” is, azaz, hogy mennyire mozgatható, milyen a statikai értéke, mennyire bírja a rágóerőt, forgatónyomatékot. Egy megfelelő kezelési terv összeállításához mindenképp személyes vizsgálat, röntgenfelvétel, esetleg lenyomatvétel szükséges, hogy ezen információk birtokában az orvos biztonsággal fel tudja állítani a diagnózist és a kezelési tervet.

7 megjegyzés:

  1. Meglazult egy fogam, beutottem az asztalba, es kicsit kotyogos lett.Azt szertnem kerdezni, ha ez a fog visszanyeri e eros magatartasat vagy mindig ilyen kotyogos lessz? Kosoznom

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen,

    Sajnos ezt látatlanban lehetetlenség megállapítani. A fog luxálódhatott, vagy akár törhetett is. Elöbbi esetben, ha nincs törés, csak a fogat a csontos ágyban tartó rostok lazultak vagy szakadtak meg, valamivel jobb a prognózisa, mintha a fog el is tört volna. Ha a rostok meglazultak, fiatalabb korban még van esély arra, hogy a fogágyban a fog ismét stabilizálódik. Ebben az esetben általában egy sínt helyez fel a fogorovos, ami segít a fogat helybentartani, míg a gyógyulás lezajlik.
    Mindenképp azt javaslom, ne késlekedjen, mielöbb keressen fel egy fogorvost, aki egy röntgenfelvétel és a fogak vizsgálata alapján el tudja mondani, hogy mi a teendő.

    Üdvözlettel,

    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  3. Nekem a a bal alsó 6 os fogam már rég be van tömve , a fog koronai része már alig látszik , már jó ideje azt vettem észre hogy a fog alatti ínyen van egy bub ami néha be szokott duzzadni , de soha nem tűnik el , olyankor azon az oldalon nem tudok rágni . kb 1 hónapja észre vettem hogy az egész fog mozog . Mi a teendő ? félek fogorvoshoz elmenni mert kihúzatni nem akarom .

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen,
    a gennyes duzzanat valószínűleg fistula járat, amely egy elhalt fog felől származhat, valószínűleg a 6-os fogtól. Mégis fontos lenne fogorvoshoz fordulnia, mert ez magától nem múlik el, gyökérkezelni kellene a beteg fogat. Sok írást talál erről a témáról a blogon, a lényeg, h az elhalt fogbél helyén genny van, amely kivezető nyílást képzett az íny felé, így a felgyűlt genny ezen ürül. Mivel ürülni tud, nincs fájdalom, azonban a mélyben a csont folymaatosan szívódik fel, ezen kívül ez gócbetegségnek számít!
    Üdvözlettel,
    Dr. Rita

    VálaszTörlés
  5. Üdvözlöm. Néhány hónapja tapasztaltam, hogy a fogaim mozogni kezdtek. ezek teljesen ép fogak. Semmilyen gyulladás, vagy egyéb fogínybetegségem nincs tudtommal. Az ínyem nem gyulladt, nem dagadt fel, sem egyéb jelen nincs, hogy beteg lenne. Nem dohányzom, rendszeresen sportolok hobbi szinten és rendszeresen mosom a fogaim. Nem fogyasztok alkoholt, sem édességet. Abszolút semmit. Valami biztatót esetleg? :). 40 éves vagyok, relatíve ép fogsorral. Köszönettel veszem válaszát. Tibi

    VálaszTörlés
  6. Jónapot!
    Nem rég betömték a felső metszőfogam elég sokáig érzékeny volt, de egy két napja elmúlt. Most viszont az a fogam nagyon minimálisan, de mozog (nem látszik csak érezni lehet) meg nyomó, lüktető érzést tapasztalok. A másik metszőfaogammal nagyon szorosan vannak és a szóban forgót hátrébb nyomta. Magától megerősödik vagy kéne fogszabályzó\sín? Hétfőn megyek orvoshoz, de kihúzatni a fogam a felső fogsoron, ettől lazábbak lesznek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Remélem csak viccelt, hogy a felső metszőfoga kihúzatásán gondolkodik...

      Ha a fogak torlódnak, annak megoldása általában a fogszabályozás. Ha a fogtorlódás erőteljes, előfordulhat, hogy a fogszabályozó orvos valamely kisőrlő fog kihúzása mellett dönt, hogy így megfelelő helyet biztosítson a torlódott fogazat kisimításához, de egészen biztosan nem a felső metsző eltávolításával kezdi.

      Más kérdés, hogy a betömött metszőfog miért vált mozgathatóvá. Erre a kérdésre egy alapos vizsgálat és egy röntgenfelvétel adhat választ.

      Előfordulhat, hogy a fog elhalt, a gyökércsúcs felett gyulladás és váladék van, melynek lehetnek ilyen tünetei. A terápia ilyen esetben gyökérkezelés, csak a legvégső, kezelhetetlen esetben foghúzás.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés