Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. augusztus 4., kedd

Lehetséges e a fogfehérítés gyermekkorban?

"8 éves unokám tejfogai gyönyörű fehérek voltak, de az új fogak csúnya sárgák. Szeretném megkérdezni, hogy milyen megoldást tudnának javasolni (sokszor és nagyon intenzíven mos fogat) annak érdekében, hogy esztétikus szép fehér fogai legyenek?"

Fiatal gyermekkorban még nem szabad egyik típusú fogfehérítő eljárást sem alkalmazni. A gyermek fogai mélyen a csontban még most is fejlődnek, a fog belsejében levő ér-ideg kamra még nagyon tág és érzékeny, a gyökércsúcsa még nem zárult le teljesen. A felnőttekre veszélytelen fogfehérítő anyagok ezekre a fogakra még nagyon érzékenyen hatnak, ezért 16 éves korig nem javasolt fogfehérítő kezelést alkalmazni.
Addig is, ahogy Ön is írta, mosni, tisztán tartani, megelőzni az esetleges szuvasodást, ez az egyetlen teendő. A túlzottan sárga fogak lehetnek genetikai eredetűek, esetleg az édesanya vagy a gyermek által szedett bizonyos gyógyszerek a fejlődésben levő fogcsírákra hathatnak úgy, hogy azok elszíneződve bújnak elő. Később, a megfelelő kor elérése után, ezeken a problémákon nagyon hatékonyan lehet a fogfehérítő kezelések valamelyikével segíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése