Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. augusztus 10., hétfő

Fogszuvasodás és fogeltávolítás...

"Nekem az lenne a problémám, hogy az első felső két metszőfogam lyukas. Mindkettő, mindkét oldalán. Arról érdeklődnék, hogy mitől függ, hogy ki kell-e húzni őket, vagy esetleg valamilyen technikával helyrehozható?"

A fogeltávolítás a legutolsó lehetőség, csak akkor alkalmazzák, amennyiben az orvos végképp menthetetlennek ítél egy fogat. Általában egy szuvasodás – még ha nagy kiterjedésű is, vagy mindkét oldalról érinti is a fogat – nem feltétlenül vezet foghúzáshoz. Ilyenkor a fogat még sokféle módon lehet kezelni, a szuvasodás mértékétől függően:
- esztétikus töméssel
- esztétikus töméssel és gyökérkezeléssel
- gyökérkezeléssel, majd csapos megerősítéssel és esztétikus koronával
Előfordulhat olyan is, hogy a páciens már szinte semmit nem lát a fogból, mivel annak a szájba benyúló koronai része teljesen tönkrement, a gyökér azonban a csontban még jó állapotú. Ilyenkor gyökérkezelés után egy csapos fogmű segítségével a fog felépíthető, erre a csapra aztán esztétikus korona kerül, mellyel vissza lehet állítani a fog eredeti formáját, színét.
A fog végleges eltávolításához csak akkor folyamodik az orvos, ha már a gyökér is olyan állapotban van, hogy nem lehet gyökérkezeléssel sem megmenteni. Ebben az esetben a kihúzott fogak helyére implantátum helyezhető, illetve hídpótlással a foghiány pótolható.
Érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, hiszen minél több még ép foganyag van, annál több lehetőség marad az esztétikus helyreállításra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése