Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. augusztus 17., hétfő

Fogínysorvadás - duzzanat a fogínyen

"A bal felső metző fogamnál fogamnál foginysorvadas van , a fog kicsit mozog. Most be van duzzadva a foginyen és fáj is. Kérdesem mit lehet evvel a foggal csinálni, ugyan is a fog egészséges."

A leírás alapján arra gondolok, hogy a bal felső metszőfog melletti tasak mélyén, mely valószínűleg a fogínysorvadás következében alakult ki – a lappangó gyulladás felerősödött, ez okozhatja a duzzanatot és a fájdalmat. Általában akkor fordul elő ilyen, ha a tasak száját eltömi valami (pl. dióevés után, a dió finom, de kemény héjától gyakran előfordul ilyen, de más ételek is okozhatják), így a tasak mélyén játszódó gyulladásos folyamat váladéka nem tud ürülni a felszín felé – mely feszítő, fájdalmas érzést okoz.

Mi van a háttérben: A fogínysorvadás következtében a fogat tartó csontszerkezet pusztul. A fog nyakán tapadó íny és a csont között normális esetben nincs „tér”, az íny feszesen tapad a fog nyakára. Ha a csont szerkezet pusztulni kezd, az íny és a csont között kilalakulhat az ínytasaknak nevezett kis zseb, melyben a bacik, lepedék megtapadhat, tovább növelve a mélyben a gyulladást. A tasak olyan mint egy kis zseb. A mélyén mindig jelen van valamilyen szintű gyulladás, hiszen egy nem tisztítható, baktériumokkal átjárt területről van szó, azonban ha a zseb szája eldugul, a folyamat felerődödik, fájdalom és duzzanat jelenik meg.

A fogínysorvadás lehet genetikai hátterű, melynek következtében az íny védekezőképessége nem megfelelő. A csökkent immunitás miatt a szájban levő bizonyos baktériumok gyulladást okozhatnak az ínyben, mely hosszú távon a csont pusztulásával jár. Az ínytasak kialakulását ezen kívül okozhatja fogkő lerakódása az íny széléhez, kiálló tömés, vagy koronaszél, esetleg rossz fogsorzáródás, fogtorlódás, harapási rendellenességek következménye is lehet.

Első körben az akut gyulladást érdemes kezelni. Érzéstelenítésben érdemes az ínytasakot kitisztítani, ennek vannak hagyományosabb eszközei, mint a kürettálás illetve modernebb eszközei, mint például a lézer, mely elpárologtatja a tasak mélyén a bacikat, gyulladásos szöveteket. Komoly gyulladás esetén a tasak kitisztítása után gyógyszeres drain is behelyezhető a fog mellé, melyet a teljes gyógyulásig párszor esetleg cserélni kell. Ezen kívül érdemes az okozó tényezőknek is utána nézni, fogkövet eltávolítani, esetleges tömés, korona állapotát megvizsgálni, harapási viszonyokat feltérképezni, ezek után alakítható ki a hosszú távú terápia. Sajnos a fog egészsége önmagában nem elegendő, hiszen az őt tartó fogágy éppoly fontos terület. A legfontosabb, hogy a gyulladást megszüntessük és folyamatos karbantartással (otthoni és rendelői tisztító kezelések) a gyulladásmentes állapotot fenntartsuk. Sínezéssel, a harapási viszonyok rendezésével (pl. fogszabályozás) a fog stabilitása javítható.

2 megjegyzés:

  1. Jó napot '! Kérdésem az lenne hogy elöl , a két alsó fogamnál, lejjebb húzódott a fogínyem valamint 2 helyen kilyukadt, lehet ezzel valamit csinálni? mindent kipróbálok amit lehet, de sajnos nem használ semmi és én tehetetlen vagyok. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel István

    VálaszTörlés
  2. Helló!

    Nekem hatalmas problémám van. 4 éve tanulok trombitálni. Az első egy évben nem volt semmi problémám, de azóta lassan már 2 éven keresztül folyamatosan fáj a fogam, szünet nélkül mindennap. Észrevettem, hogy az ínyem elkezdett sorvadni és gyulladni (egyébként 21 éves lány vagyok). Senki nem segít rajta, pedig járom sorra a fogorvosokat.

    E miatt olyan depressziós voltam, hogy kihagytam egy évet a gimnáziumból. Nem bírom elviselni ha abba kellene hagynom a trombotálást.

    VálaszTörlés