Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. augusztus 7., péntek

Szorult helyzetű bölcsességfog

"Az alsó bölcsességfogam egy kis részen támaszkodik az előtte lévő 7-eshez, de nem tud előbújni. A 6-os fogam viszont hiányzik, nem lehetséges, hogy lesz helye a bölcsességfognak később előtörni kicsit elmozdítva a 7est? Esetleg fogszabályzással helyet biztosítva neki? A sarka már picit áttört az ínyen..."

Valóban jó lehetőség lenne ha a 7-es fog előre tudna még vándorolni, ez azonban inkább fiatalabb korban szokott így lenni, mikor a 6-os fogat valamiért el kell távolítani pl. 6-7 éves korban (jóval a 7-es fog kibújása elött). Ilyenkor aztán 11-12 éves kor körül, mikor a 7-es elindul, testesen előre vándorolva bújik elő a 6 fog helye irányában. Idősebb korban már nem így van, hanem a fogak már csak dőlnek a foghiány felé, nem pedig vándorolnak. Természetesen fogszabályozással lehetséges a fogakat vándoroltatni, de ennek megfelelő indikációi vannak, ehhez sajnos nem tudok több információt nyújtani, kérem kérdezze erről fogszabályozós szakorvos véleményét. Ha viszont hiányzik a 6-os fog, és nem tud rendesen a rágósíkba emelkedni a 8-as, a legfontosabb a 7-es fog marad, hiszen az adott oldalon a hátsó őrlőzónában nincs több értékes rágófog. Ennek megőrzése, illetve a 6-os foghiány felé való bedőlésének megakadályozása a legfontosabb. A dőlést úgy lehet megakadályozni, hogy valamilyen módon pótoljuk a 6-os fogat, például implantátummal, esetleg híddal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése