Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. augusztus 24., hétfő

Fogszabályozás vagy fogpótlás?

"A bal szemfogam tejfog. A panorámaröntgennel kiderült hogy van alatta maradandó fog. A tejfog nemrég kilyukadt. Hogyan fogom tudni pótoltatni ezt a fogat? 27 éves vagyok, nem szeretnék fogszabályzót, foghiányt pedig végképp nem. Tudna esetleg valami jó megoldást javasolni? A tejfogam picike, és alul a vele szemben lévő fogam pedig nagy (hosszú) Tehát ha pótlást csináltatok, alulra is kellene. Ez jó megoldás lehet?"

Amennyiben én az Ön helyében lennék, mindenképp a fogszabályozás mellett döntenék! A szemfog az egyik legértékesebb fogunk. Hosszú, erős gyökere van, statikailag is a legfontosabb helyen helyezkedik el a fogívben. A fogpótlástanban elsőrendű pillérfognak is nevezzük. Azaz ő maga nagyon sokat bír, de ha őt kell pótolni, ahhoz több mellette levő fogra is szükség lehet. Amennyiben például híddal szeretnénk pótolni, stratégiai helyzete miatt előfordulhat hogy a hídpótlást ki kell terjeszteni a mellette levő pillérfogakon túl még egy pillérfog bevonásával. Ez természetesen nagyon sok ép foganyag feláldozásával járna, melyet semmiképp nem ajánlunk, csak a legvégső esetben. A csiszolás nélküli híd nem jöhet szóba a szemfog pótlásakor, ez ugyanis túl gyenge ahhoz, hogy a szemfog funkcióját átvegye, az ilyen pótlás hamar meglazulna, eltörne.
Implantálni csak ép csontba lehet. Mivel a maradó szemfog a csontban van, ebbe nem lehet "beleimplantálni", tehát ez a megoldás mindenképp kiesik. Ha fogszabályozással nem lehet a szemfogat a helyére irányítani és el kell távolítani, csak ebben az esetben jöhet szóba az implantálás a megfelelő csontviszonyok kialakítása mellett.
Amennyiben a tejfogat valóban el kell távolítani, úgy a legjobb megoldás a fogszabályozás. Műtét segítségével feltárják a szemfog koronai részét, erre egy kis brackettet ragasztanak és behúzzák a fogsorba a megfelelő helyre. Ön még csak 27 éves, vannak akik 50 évesen kezdenek el fogszabályozót viselni!
A tejfog szuvasodását is el lehet látni, ameddig lehetséges a szájban lehet tartani. Amennyiben azonban mégis a fogszabályozó mellett dönt, úgy érdemes mihamarabb elkezdeni, hiszen minél fiatalabb korban kerül rá sor, annál hamarabb lehet jó eredményt elérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése