Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. augusztus 6., csütörtök

Foghiány pótlása - implantátum, vagy hídpótlás?

"Milyen megoldást javasolna fogpótlásra, hiányzik a bal felső második metszőfogam, a két kisőrlő, jobb oldalon a két felső kisőrlőm. Csiszoltatni nem akarok."

Amennyiben nem szeretné a foghiányokat hidakkal pótoltatni és megfelelő minőségű és mennyiségű csont áll rendelkezésre, illetve a maradó fogak között megfelelő mennyiségű hely van az implantátumok behelyezésére, implantológiai fogpótlás javasolt.

"Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát! Olyan kérdésem lenne még,hogy ha a nagyőrlőt lecsiszolnánk,és akkor ahhoz lenne egy kisőrlő pótolva,akkor a másik hiányzó kisőrlőt lehetne-e ahhoz "kazettás módszerrel" megcsinálni."

Ha nem szeretne implantációban gondolkodni, akkor én nem látok más lehetőséget, mint a hídpótlást, ehhez azonban a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni, a foghiány mindkét oldalán. 2 db kisörlő hiánya túlzottan nagy távolságot eredményez ahhoz, hogy ezt egy BelleGlass vagy hasonló rendszerű csiszolás nélküli (kis kazettás) fogpótlás biztonsággal áthidalja. Ha ezt elkészítené az orvos, a kis kazettából a túlzottan nagy erőkar miatt a pótlás vége nagyon hamar kiszakadna, a hiány alatt a constuct szálra épülő fogpótlás megrepedne. Ezt az eljárást nem erre tervezték, maximum egy kisőrlő fogat lehet vele biztonsággal áthidalni. Emellett ott van a bal felső 2 foghiány kérdése is, melyet a szituációból adódóan szerintem nem szabadna külön kezelni.
Ha a hídpótlás mellett dönt, ott van a következő kérdés: melyik technikával legynek a fogcsonkok lecsiszolva és milyen anyagból készüljön a pótlás? Ez nagyon nem mindegy elképesztő különbségek vannak! A fogakat le lehet csiszolni hagyományos technikával is vagy vállas módszerrel. Nem megyek bele ennek mélységeibe, mert a weboldalon rengeteg információt talál erről, de én mindenképp a vállas megoldást javasolnám, drágább, de hosszú távon sokat nyerhet vele. Az anyag tekintetében lehet választani fémvázas vagy cirkonvázas porcelán leplezésű hidak között, ezeknél elsősorban esztétikai különbségeket találhatunk.

1 megjegyzés:

  1. Tisztel Doktornő.
    A bal szemfogam tejfog. A panorámaröntgennel kiderült hogy van alatta maradandó fog. A tejfog nemrég kilyulkadt. Hogyan fogom tudni pótoltatni ezt a fogat? 27 éves vagyok, nem szeretnék fogszabályzót, foghiányt pedig végépp nem. Tudna esetleg valami jó megoldást javasolni? A tejfogam picike, és alul a vele szemben lévő fogam pedig nagy (hosszú) Tehát ha pótlást csináltatok, alulra is kellene. Ez jó megoldás lehet?
    Köszönöm szépen!
    K. Ildkó

    VálaszTörlés