Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. január 29., péntek

Fogínysorvadás, mozgatható fog

"Elmúltam 50 éves. Van két fogam, amelyek erős rágásra érzékenyek. Kézzel kismértékben mozgathatók. Egyébként a fogak „épek”. Az ínyem néha érzékeny, gyulladt. Fogmosáskor csak nagyon ritkán, elvétve vérzik. Munkatársam saját tapasztalata alapján íny alatti fogkő eltávolításról beszélt nekem. Interneten olvastam a „kürettálásról”. Kérdezem hogy mozgó fogaim megmentésére ez az eljárás alkalmas, vagy ki kell húzatni őket? Mikor késő már ezt a kezelést elkezdeni? Ez az eljárás mennyire időigényes illetve hány kezelés szükséges?"

A kezelési tervet csak röntgenfelvétel és szájvizsgálat alapján lehet készíteni. A röntgen megmutatja, hogy mennyire pusztult el a csontos fogágy a fog körül, van e fogkő, mi a helyzet a gyökerekkel, stb.. A harapási viszonyok, mellette-szemben levő fogak, vizsgálata során kideríthető az oka is, hogy miért csak épp ez a két fog lazult meg – érdemes átvizsgálni, hogy a többiekkel mi a helyzet. Ezután lehet a mikor, hogyan stb. kérdésekre megfelelő válaszokat adni. Vannak olyan esetek, mikor egy-egy harapási szituáció, fogkőfelrakódás, elálló tömés vagy koronaszél miatt alakul ki lokális csontpusztulás, de van olyan is, mikor nem lehet az okát mással magyarázni, mint valószínűsíthetően immunológiai háttérrel (pl. sok esetben találkozni olyannal, hogy a páciens minden foga ép, csak az első nagyőrlő fogai körül jelentkezik lokális csontpusztulás – ilyenkor lokális immunológiai problémát gyanítanak a 6 éves korban elsőként előtörő első nagyörlők kapcsán).
Minden esetben az első lépés az alapos szájhigiénés kezelés szokott lenni, ultrahangos fogkőeltávolítással, a meglazult fogak esetén pedig a fogorvos mérlegeli a kürettálás, lézeres tasakkezelés lehetőségeit – és ha a fog nagyon meglazult, a foghúzást. Bizonyos eseteket specialistához is irányíthat a fogorvos, ez a témakör a parodontológus szakorvos feladata, ő további kezeléseket is javasolhat, mint nyitott kürett, csontfeltöltés, membrán behelyezése, stb.

1 megjegyzés:

  1. Olvastam,hogy a koenzim Q10-enzimet az emberi szervezet kb 30 éves korig képes saját maga előálítani.Ezután folyamatosan pótolni kell a szervezetből hiányzó Q10-enzimet pl kapszula napi bevételével,ugyanis a Q10-enzim visszaállítja a fogínytasakok egészséges mikroflóráját,egyidejüleg csökkenti a lepedék mennyiségét,melyek a baktériumok elszaporodásához vezetnek a szájüregben.Figyelemreméltó,hogy a legtöbb embernél a fogínyproblémák a 30-as éveiktől kezdve hatványozottan jelentkeznek.A Q10-enzimet tartalmazó kapszulák rendszeres szedésével szerintem e problémák lényegesen csökkenthetők lennének!

    VálaszTörlés