Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. január 25., hétfő

Fogszuvasodás, szájszag

"Én azt a kérdést szeretném feltenni, hogy ha valaki modjuk "rossz szokásból" "szívja" a fogát, a fog károsodhat? És még valami: 3 éve Karácsonykor, fadíszítés közben magamban megjegyeztem, hogy olyan furcsa, különös íz van a számban, mintha romlott aszalt fügét ettem volna. Egy ismerősöm azt mondta, hogy rohad a fogam. Bár nem állandó ez az íz. Egészen azóta nem éreztem kb. most szombatig. Ez a "fogrohadás" lehetséges?"

Természetesen a fogorvosi vizsgálat sokat segítene, mind a "fogszívás" mind a szájszag és kellemetlen íz ügyében én az Ön helyében mindenképp felkeresném a fogorvost e tünetek tisztázása, majd kezelése ügyében. Így látatlanban a következő gondolataim lennének megjegyzéséhez:

Szerintem, annak, hogy ez a rossz szokás kialakult, oka kell legyen. Amikor "megszívja a fogat" annak lehet egy ínyt masszírozó hatása, a nyelve odatapad, megnyomja a kérdéses területet és talán teljesen tudattalanul, de megpróbálja megtisztítani ezt a területet, azáltal hogy a nyálat átszívja a fogközökön. Meg kellene tehát vizsgálni, hogy mi az ami elindítja ezt a mozdulatsort, ínygyulladás, fogszuvasodás, beékelődött ételmaradék - valami kell legyen ami irritálja az ínyt vagy a fogat és elindítja a mozgássort. (Akár egy beékelődött kis finom dióhéj olyan kellemetlen ínygyulladást okozhat két fog között, ami máris maga után vonhatja ezt, a szívogatással ugyanis akaratlanul el akarjuk távolítani a gondot okozó idegen anyagot, a gyulladt ínyt pedig szeretnénk megnyugtatni)

A fogrohadást én szakszóval fogszuvasodásnak nevezném. Azaz amikor kilyukad a fog. A rohadást baktériumok okozzák, akkor is ha egy almáról van szó, mely megrohad a szemétben és akkor is ha a szájban levő fogról van szó. A fogon ottmaradó lepedékben, ételmaradékban rengeteg baktérium van. Ezek a bacik a táplálkozásuk során "megeszegetik" amit a lepedékben találnak (pl. cukrot), lebontják ezeket és helyettük savakat termelnek. A savak marják az ép zománcfelszínt. Idővel a zománc egysége megszakad, a baktériumok bejutnak a fogszövetbe. A fogszövetben is vannak szerves anyagok illetve a lepedék a továbbiakban is ott marad, így a bacik bomlasztó munkája egyre szabadabban és védettebben a fog belsejében folyhat tovább. A bomló lepedék, ételmaradék és fogszövet a bacikkal együtt kellemetlen, rohadó szagot eredményez, ezt a fogorvos cariesz szagnak, vagy fogszuvasodás szagnak nevezi. A fogszuvasodás mellett, ha ez a fogíny közelében van, a két fog közti területen gyakori, hogy ínygyulladás alakul ki. Az ínygyulladásban szintén baktériumok vesznek részt, így ennek ismételtel kellemetlen, bűzös szaga lehet.

A fogszuvasodás miatt felpuhult fogszöveteket mihamarabb el kell a fogból távolítani és az így kialakult üreget a fogban tömőanyaggal befedni. Ezáltal a fog szaga megszűnik, az ínygyulladás elmúlik és újra minden megfelelően funkcionálhat. Ha a szuvasodás (rohadás) tovább folyik a fogbél felé, ha eléri az ideget a fogszag mellé egy sokkal kellemetlenebb tünet, a fájdalom is megjelenik. Ezt már nem lehet egyszerűen töméssel ellátni, a fogat gyökérkezelni kell.

Bizonyos esetekben fogszuvasodás nélkül is kialakulhat kellemetlen lehelet. Amennyiben nem gyomorszáji zárógyűrű rendellenességről van szó - ez már belgyógyász illetve gasztroenterológus területe - úgy egy komoly ínygyulladás, mely fogínyvérzéssel jár, szintén okozhat nagyon kellemetlen szájszagot. Az ilyen típusú ínygyulladás elsődleges terápiája az alapos fogtisztítás, ultrahangos fogkőeltávolítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése