Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. január 4., hétfő

Fogeltávolítás fogrezekció után

"Szeretném megkérdezni,hogy mivel úgy látszik sikertelen volt a jobb felső metszőfogam gyökér rezekciója, valószínű foghúzás lesz a vége. Mivel agyökér csúcsa már hiányzik, ezzel spóroltam magamnak és nem fog annyirafájni? Nem fog zavarni az orromnál? Lehet hogy ha jún.-ban volt a metszőés rá 3 hónapra a jobb felső 4-esem műtéte, akkor ez utóbbitól kezdhetettel fájni az első?Már le kellett volna apadni az orrom mellett, az arcomduzzanatának, nem?Nem ért semmit a gyull.csökkentő."

Ha júniusban volt a jobb felső metsző rezekciója, akkor annak már mostanra tünetmentessé kellett volna válnia. A duzzanat és a fájdalom mellett ha megröntgenezik, ott is jele lesz a gyulladásnak. A jobb felső 4 rezekciója ezek szerint szeptemberben volt, mostanra ennek is rendeződnie kellene. A fájdalom kisugározhat, de a négyestől az egyes azért elég messze van, ezek fájdalmát el lehet különíteni.
Röntgennel ellenőrizve a fogorvosod azonnal látni fogja, hogy miújság. Ha egy resectio rendben gyógyul, 6 héttel a műtét után már ennek jeleit a röntgenen nyomon tudjuk követni – azaz, ha elindul a csontosodás annak röntegen 3 illetve 6 hónap múlva már szép jele lenne (egyébként meg panaszmentes).
A fog hosszának mértete nem áll egyenes arányosságban a fogeltávolításkor érezhető fájdalommal. A fájdalom a modern érzéstelenítők révén teljesen kiküszöbölhető a foghúzás vagy egyéb fogászati beavatkozás ideje alatt. Ha van fájdalom, az inkább a gyulladás miatt lehetséges. Minél gyulladtabb ugyanis a terület annál kevésbé tud hatni az érzéstelenítő. Ezért ilyenkor akár több ampulla is adható, hogy a foghúzás semmiképp ne fájjon. Az hogy rövidebb a gyökér, inkább abban segít, hogy a fogorvos egyszerűen és gyorsan el tudja távolítani, hiszen rövidebb gyökeret kell kszednie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése