Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. január 8., péntek

Fogfehérítés foltos fogzománc esetén

"Nekem kiskoromban letört a fogamból kb. 5 évesen, és 16 évesen csináltathattam csak meg mert azt mondták, hogy addig várnom kell hogy porcelánnal pótolhassák ki a kis részt, amely a bal egyesből tört le. Meg is történt, azonban az évek során sárgás lett elől a metszőfogam, a pótlás kissé enyhített rajta, de még így is látszik.
Tudni kell még, hogy születésem óta fehér foltos az összes fogam, melyre a mai napig nem tudják pontosan a választ. A kérdésem már csak az lenne, hogy mit tegyek ha szeretném hogy egységesen szép fehér legyen az összes fogam? Szükséges ehhez a fogpótlásom kicserélése? Ha igen, hogyan történik mindez?"

Kérdéseinek megválaszolásához mindenképp fogorvosi vizsgálat kell, hiszen ahány száj és probléma annyi féle megoldás létezik. A kezelés lehetősége függ a fogak állapotától, azok elhelyezkedésétől, a harapási viszonyoktól is. A kora is fontos tényező, hiszen Ön még nagyon fiatal, így a lehető legkevésbé drasztikus megoldások fele érdemes dönteni.

A foltos fogzománc kialakulhat például akkor, ha az édesanya terhesség alatt bizonyos gyógyszereket kell szedjen, de sokszor valóban nem derül ki az oka. Némely tipusú foltos fogzománc kezelhető otthoni vagy rendelői fogfehérítő kezelésekkel, máskor e kettő kombinációjára van szükség. A legtöbbször javítható az összkép, kevésbé kifejezettekké válnak a foltok, a fogfehérítés azonban nem szünteti meg őket teljesen, csak elhalványítja a jelenséget, ez azonban kielégítő sok páciens számára.

Végleges fehéredés a porcelán héjaktól várható, ezt azonban nem minden esetben javasolja a fogorvos, ezek felhelyezhetőségéhez fogorvosi vizsgálat kell. A porcelánhéj felhelyezése – bár a koronánál jóval kevesebb foganyag veszteséggel jár – mégiscsak foganyag eltávolítását teszi szükségessé, ezért alapos megfontolást igényel, csak abban az esetben javasolt, ha a fogfehérítéssel nem érhető el kielégítő eredmény.

A bal felső 1 fog kezeléséhez mindenképp meg kell röntgennel vizsgálni a foggyökér állapotát is. Más megoldást kell alklamazni gyökérkezelt vagy élő fog esetén. Mindenképp fémmentes megoldást, ha lehet porcelán héjat, ha a defektus nagyobb porcelán koronát javaslok. Ha gyökérkezelt és erősen elszíneződött akkor cirkon vázas porcelán koronát. A fogelőkészítéshez a vállas koronaelőkészítést választanám, ezzel ugyanis az íny egészsége megőrizhető, a természes állapot a leginkább ezzel a megoldással állítható vissza. Bizonyos esetekben direkt kompozit héj is felhelyezhető, ez valamivel olcsóbb megoldás, de nem tud olyan szép megoldást nyújtani, mint a porcelán kezelések.

Mint látja nagyon sok megoldás létezik, így a részletes kezelési tervhez állapotfelmérés szükséges.

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt doktornő. A 10 éves kisfiamnak letörött a metszőfogáról az alsóréteg. Az a kérdésem,hogy mit lehet a foggal tenni?Vagy pedig olvastam a neten,hogy visszanőhet a fogzománc. Igaz ez? Tisztelettel Kelemen Lászlóné.

    VálaszTörlés