Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. január 6., szerda

Fogínyvérzés és szájápolás

"Azzal a kerdesel fordulok onhoz, hogy neha faj az inyem es verzik is, de csak neha. Nezegettem a netet es olyan erzesem van, hogy foginysorvadasom van. Mit lehet ezzel tenni?? Meglehet meg menteni??? Spanyolorszagban elek szeptemberben voltam fogorvosnal Magyarorszagon o nem tallat semmit csak egy lyukas fogam volt azt betomte. Rendszeresen mosom a fogam reggel es este egyarant. Sajnos itt nagyon draga es ezert nem megyek el."

Fogínyvérzés és fogínysorvadás témakörben rengeteg információt talál a fogászati blogomon és a weboldalon is, hiszen ezzel a problémával naponta többen is megkeresnek minket.

Mielött nagyon megijedne, a legtöbb esetben banális dolgoról van szó. A fogínyvérzés a fogínygyulladás jele, ami már akkor kialakul, ha két napig nem távolítjuk el a lepedéket a fognyakról és a fogközökről. A lepedékben megbúvó baktériumok ugyanis nagyon gyorsan elszaporodnak, savakat és toxinokat termelnek anyagcseréjük során, amit egy egészséges íny nem szeretne beengedni a mélyebb szövetek fele. A jó immunrendszer ezért gyulladással reagál. A fogak alapos megtisztításával - természetesen az alaposságot a fogközökre is érdemes kiterjeszteni, a gyulladás és így a következményes fogínyvérzés hamar megszüntethető. Persze ha a lepedék folyamatosan fennmarad a fogakon és a gyulladás krónikussá válik, sokkal nagyobb problémák, fogínygyulladás és valódi fogínysorvadás alakulhat ki a fogak körül.

Fontos időnként (minimum félévente) úgynevezett professzionális fogtisztítást is végeztetni, a fogorvos vagy dentalhigiénikus ugyanis sokkal alaposabban és részletesebben megtisztítja a fogakat, fogközöket, eltávolítja ez esetleges fogköveket, amik a súlyosabb, mélyebb gyulladásos tüneteket elindíthatják.

A fogínysorvadás bizonyos mértékig a korral előrehaladva normális. Ahogy idősödünk, úgy valamilyen mértékben bomlik a csontállomány is. Ennek normális és természetes mértékében egyénenként hatalmas különbségek vannak, ez már genetika. Nagyon nagy általánosságban elmondható, hogy a hosszúkásabb, vékonyabb arcú, magas szájpadlású, hosszúkás fogú embereknek normálisan hamarabb és látványosabban indul el a csontpusztulás, mint a széles arcú, erősen rágó, rövid, tömzsi fogakkal bíró embereké. Nem kell ehhez sem lepedék sem gyulladás, ez így normális.

Ha a fogápolás, szájhigiénia hiányosságaiból adódóan hosszú távon krónikus gyulladás áll fenn az íny területén, akkor a mélyben komolyabb fogínysorvadás, tasakképződés indul el a fogak következményes meglazulásával. Bizonyos esetekben tökéletes szájhigiénia mellett is elindulhat, ilyenkor bizonyos genetikai háttér miatt az íny védkező rendszere nem tökéletes és ezért indul el a csontpusztulás. A pontos diagnózis fogorvosi konzultáció során eldönthető. Mikor Magyarországon jár, érdemes fogorvos vagy dentalhigiénikus tanácsát kikérni, és tökéletes immunrendszer mellett is félévente alapos professzionális fogtisztítást végeztetni.
Addig is ne ilyedjen meg az időnként jelentkező vérzéstől, inkább még alaposabban mossa, tisztogassa a fogait. A fogközökre ugyanúgy oda kell figyelni, ehhez fogköztisztító, úgynevezett interdentális fogkeféket kell alkalmazni – hasonló rendszerességgel mint a normál fogkefét. Fogmosáskor az ínyt is érdemes körkörösen masszírozni a fognyak és az íny határán. A fogmosás maga két pérc minimum legyen, ennél kevesebb idő nem elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése