Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 15., csütörtök

Fogfájdalom ráharapási érzékenység nélkül

"1 héttel ezelőtt került sor a bal felső rágófogam betömésére. (fehér töméssel) A kezelés során szükséges volt az íny égetése is. A problémám hogy a 3. naptól feszítő és lüktető, a bal arcomra szétterjedő fájdalmaim vannak, különösen éjszaka, emiatt aludni sem tudok. Melegvizes borogatásra enyhül a fájdalom, de csak rövid időre. A fájdalom elviselhetetlen. Viszont a rágásra és a hideg-melegre kevésbé érzékeny, napközben enyhébbek a tünetek.

Kérdésem, Ön szerint mi okozhatja a fájdalmat, szükséges-e a kezelést elvégző fogorvos felkeresése? Olvastam, hogy tömést követően felléphetnek fájdalmak, ámde ilyen mértékben? Mikortól kellene megszűnnie a fogfájásnak?"

Sajnos én nem tudok azonnal válaszolni, így valószínűleg azóta már fogorvoshoz fordult, hiszen ilyen elviselhetetlen fájdalom esetén nem is tud és nem is szabad várni. Hogy pontosan mi okozhatta a fájdalmát azt röntgen és vizsgálat nélkül csak tippelni lehet. Az estére erősödő fájdalom fogbélgyulladásra utal, bár ennek általában hidegre és nagyon melegre is erősödnie kellene, de természetesen ez csak az átlag, eltérések lehetségesek. A rágáskor általában csak akkor válik fájdalmassá, ha már a fog elhal és a gyulladás a gyökércsúcsra terjedve nyomja a gyökércsúcsi idegvégződéseket - azaz egy későbbi stádiumban.

Amennyiben egy tömés készítésekor a fogszuvasodás a fogban nagyon mélyre terjed - erre utal, hogy az orvosnak a fog nyakánál az ínyt is el kellett távolítania, azaz jóval az ínyfelszín alá terjedő szuvasodásról lehetett szó - a fogorvosnak az egész szuvas részt el kell távolítania. Ilyenkor a fogbél kamra ugyan nem mindig nyílik meg, de fölötte szinte nem marad dentinanyag. Ilyen szituáció esetén sajnos előfordul, hogy a tömés már önmagában nem segít, gyökérkezelni kell a fogat.

Ha visszamegy a fogorvoshoz, valószínűleg eltávolítja a tömést - vagy ennek egy részét, hogy a fogbél kamrai részét feltárja, majd gyökérkezeli a fogat és a gyökércsatornákba gyógyszert helyez. Panaszmentesség esetén elkészíthető a gyökértömés, majd a lyuk ismét ellátható fehér töméssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése