Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 26., hétfő

Ínyvérzés, barna elszíneződés a fogon

"Remélem, tud segíteni, mert egyszerűen nem találok megoldást a problémámra. A fogmosások során vérezni kezdett az ínyem, ezért háromnegyed éve elmentem ultrahangos fogkőeltávolításra (valamennyi fogamról, az íny alatti, illetve feletti területekről is eltávolították a fogkövet), majd, mivel a fogínyvérzés továbbra sem szűnt meg, 3 hónappal később ismét felkerestem a fogorvosom, aki ezúttal csak a frontfogak közötti részeken végzett alaposabb tisztítást. A probléma sajnos ezt követően is fennállt, ezért néhány hónap múlva újra elmentem fogorvoshoz, aki azt mondta, nincsen fogkövem, ezért csak polírozást végzett. A gyulladás azonban ezt követően sem szűnt meg. Legutóbb 2 hónapja voltam fogorvosnál, aki ismét azt mondta, hogy fogkövem továbbra sincs, viszont újból szükségesnek találta a polírozást, mivel barna elszíneződések jelentek meg a fogaimon. A vérzés azonban - bár mérséklődött - teljesen sajnos azóta sem szűnt meg, sőt előfordult, hogy spontán is jelentkezett. Az ínyem - leginkább a frontfogak közötti részeken (a vérzés is leggyakrabban ezeken a helyeken jelentkezik) - vörös színű. Ezenkívül nekem úgy tűnik, mintha néhány fogról visszahúzódott volna, de a fogorvosom azt mondta, hogy ez nem az ínygyulladás következménye (mivel a fognyakat takarja az íny), hanem ilyen a fogaim alakja, illetve a fogszabályzó (már nem viselem) is "megemelhette" a fogaimat. Ezenkívül a fogaimon újra és újra megjelenő barnás elszíneződések is meglehetősen zavarnak. Ezeket mi okozhatja? (Előfordulhat, hogy a szájöblítő hatására alakulnak ki? A szájöblítőt sohasem használom túl hosszú időn keresztül, tudom, hogy ez nem ajánlott.) Sohasem hanyagoltam el a szájhigiéniát (elektromos fogkefét használok naponta két alkalommal, ezenkívül fogselymet és néha szájöblítőt is), nem dohányzom, hathavonta (mostanában ennél is gyakrabban) járok fogorvoshoz. Ön szerint mindezek ellenére miért gyulladt továbbra is az ínyem? Mit tehetnék még? Tudom, hogy mivel járhat a hosszú időn át fennáló ínygyulladás és nagyon félek attól, hogy elveszítem a fogaimat. Szeretném, ha végre újból egészséges lenne a fogínyem.

Válaszát előre is köszönöm!"

Sajnos látatlanban - de lehet, hogy személyes vizsgálat ellenére sem - tudom megmondani, hogy az alapos fogápolás és a rendszeres fogorvosi vizsgálatok és fogtiszító kezelések ellenére miért vérzik még mindig az ínye. Az ínyvérzés hátterében mindig ínygyulladás van, az ínygyulladást pedig valami kiváltja.

Kiváltó okok:

1. Fogkő - de, mint írja, ezt a fogorvos alaposan eltávolította (fél évenként ismételni szükséges)

2. lepedék - de mint írja, ezt nagyon alaposan eltávolítja, talán érdemes lenne még az elektromos fogkefén kívül a fogközöket interdentális fogkefével, illetve superflossal megtiszítítani.

3. elálló tömésszél, esetleg korona széle - bár ha teljesen épek a fogai, akkor ezek sem jönnek szóba, ha mégis, akkor egy fogselyemmel le tudja ellenőrizni, hogy a fog nyakánál tökéletesen sima e a felszín

4. agresszív baktériumflóra, mely erősebb mint az íny ellenállóképessége - ha túlzottan sok szájöblögetőt használ, hosszú távon ez előidézheti bizonyos bacik rezisztenssé válását - azaz már nem hat rá a szájöblögető. Esetleg immunológiai probléma is lehet a háttérben.

Ezek kivizsgálására érdemes lenne elmennie a Semmelweis Egyetem Parodontológiai és Szájbeteg osztályára - Budapest IX. Szentkirályi u. 47. Ez a terület ugyanis speciálisan hozzájuk tartozik, ők talán tudnak majd segíteni.

A barnás elszíneződés származhat a szájöblögetőtől (pl. Corsodyl), az elfogyasztott ételek és italok színezékanyagától - ez teljesen normális, időnként le lehet polírozni, de túl nagy jelentősége nincs, azon kívül, hogy esztétikailag nem szép, egészségügyi problémát, íny vagy zománc károsodást nem okoz.

Lényeges az elszíneződés és a fogkő megkülönbözettése - a fogkő vastagabb felrakódás, a fogselyem akad a fog nyakánál, az elszíneződés sima vékony, filmszerű, nem produkál elálló felszínt a fognyaknál, így nem generál ínygyulladást sem.

Remélem segítik Önt a fenti információk,

Kedves Doktornő!

Köszönöm, hogy válaszolt és nagyon köszönöm a tanácsokat is, remélem, hamarosan megoldódik a problémám!

Üdvözlettel:

Cs. Boglárka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése