Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 8., csütörtök

Hidegérzékenység és fogfájdalom

"Pár napja észrevettem, hogy egyre érzékenyebb a fogam a hidegre, de nem tudom pontosan, hogy melyik. Ugyanis ha hideg levegő érte nem csak egy fogam fájt, hanem bal oldalt felül és alul az összes fogamra kisugárzott. Mára már nem csak hidegre, hanem teljesen normális körülmények között is elkezd fájni és nem tudom megállapítani, hogy melyik fogam az érzékeny. Ma elmentem a fogorvosomhoz, aki "megkocogtatta" sorban mindet és csak egy volt érzékeny, a bal felső metszőfogam, amelyet kb. 1 éve már gyökérkezelt.Mi lehet az oka annak,hogy ez a gyökérkezelés után is érzékeny maradt? Elküldött egy góc vizsgálatra, és azt mondta majd ezután többet tud mondani mi lehet a baj. Fájdalomcsilapítót nem írt fel. Mivel nem vagyok vele teljesen tisztában mit is jelent, ha esetleg tényleg "gócom van" tudna nekem erről mondani valamit? Illetve, ha továbbra is fáj a fogam(fogaim) milyen fájdalomcsillapítót javasol? Válaszát előre is köszönöm!"

A fogfájdalom több fogra is kisugározhat, így amit leírt az sokaknál előfordul. Sokszor több röntgenfelvételt is készít a fogorvos, kocogtat, vizsgál és nem mindig könnyű egyértelműen megtalálni a fájdalmat okozó fogat.

A már egyszer gyökértömött fog sajnos nem minden esetben okoz végleges megoldást. Amennyiben a gyökércsatornában maradt fel nem tárható terület (pl. a fog anatómiai rendellenessége miatt) vagy elágazó gyökércsatorna esetén, úgy sajnos nem mindig sikerül a fertőzést tökéletesen megszüntetni, ez idővel ismét kiújulhat. A tökéletes gyökércsatorna fertőtlenítés érdekében találnak fel a fogászati gyártók egyre több hatékony gyökérkezelési technikát (pl. gyökércsatorna bemérés műszer segítségével, lézeres gyökércsatorna tisztítás, stb.

A hidegre való érzékenység azonban nem jellemző már gyökértömött fogra, az ugyanis hidegre már nem reagál, mivel ideget már nem tartalmaz. Ez inkább egy mélyen szuvas, még élő fogra jellemző, amely még nem gyökérkezelt, nem halt el, de a fertőzés épp elkezdte a fogbelet gyulladásba hozni, mely extrém erős kisugárzó fájdalommal reagálhat.

A góc azt jelenti, hogy a gyökércsatornában fertőzés alakul ki a fogbél elhalása mellett – ezért nem lehet érzékeny hidegre, mert elhalt. A fertőzés a gyökércsatornából a gyökér csúcsa felé a csonthártya alá terjed. Ha itt letokolódik kicsi gyulladásos szövet (granulóma) vagy akár ciszta is kialakulhat, ezt hívjuk gócnak. A gócból a baktériumok toxinjai a szervezet egyéb területeire is eljuthatnak, ezért fontos a mielöbbi megoldásuk. Régebben gyökértömött fog csúcsán, amennyiben a fertőzést nem sikerült maradéktalanul megszüntetni, kialakulhat gócos elváltozás.

Amennyiben orvosa góckeresésre küldte, egészen biztosan készíteni fognak röntgenfelvételt. Ennek kielemzésével a fogorvos tudni fogja, hogy a régebben gyökértömött fog gyökércsúcsán kialakult e elváltozás, ebben az esetben gyökértömést cserél és új tömést készít. A hidegérzékenység és a nagyon erősen kisugárzó fájdalom azonban szerintem egy másik fogból fog eredni, ennek kiszűrése is könnyebb lesz a röntgennel.

Fájdalom esetén mindenképp kérdezze meg a fogorvost, hogy mit javasol, hiszen a komolyabb fájdalomcsillapítók, melyek diclofenák tartalmúak csak receptre kaphatóak, az egyszerűbb gyógyszerek elérhetőek vény nélkül is a patikákban.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, van -e összefüggés a fog iny vérzésem és a leukémiám között

    VálaszTörlés