Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 16., péntek

mini implantátumok teljes fogsor esetén

"Már hosszú évek óta tudom,hogy fogínysorvadásom van, de a kezelőorvosom azt mondta, hogy sajnos ennek gyógyítására a tudomány mai állása szerint nincs gyógymód. Késleltetni lehet a fogak elvesztését, de gyógyítani nem. Mozog az egész also és felső fogsorom, de a legnagyobb problémám, hogy egy szerencsétlen harapás folytán az egyik also(első) fogam annyira meglazult, hogy bármelyik pillanatban kieshet. Nem tehetem meg, hogy nem foglalkozom ezzel az esztétikai hibával, ezért amennyiben ez bekövetkezik, azonnali megoldást kell találnom. A többi fog kilazulása miatt, nem reménykedhetem abban, hogy koronával megoldható a fogpótlás, de nem szeretnék kivehető fogpótlást. Az Önök honlapján találkoztam az Imtec-MDI speciális fogsor 4 mini implantátummal. Ez a megoldás felkeltette az érdeklődésemet. Mi a különbség a mini és a ,,normál,, implantátum között?"

A mini implantátumok segítségével a teljes kivehető fogsor nem csak a nyálkahártyán fekszik, hanem az implantátumok szájüregbe kinyúló felszínére patentszerű megoldással felpattintható. A fogsor kivehető, de a patent stabilan tartja a fogsort rágás és beszéd közben.

A mini implantátumok és a „rendes implantátumok” közt méretbeli különbség van. Anyagát tekintve mindegyik nagy tisztaságú bio anyag (titán) melyhez a csontsejtek testesen hozzánőnek. A mini implantátumokat abban az esetben használja az orvos, ha a fogínysorvadás következtében elvékonyodott állcsontgerinc nem elegendően vastag a normális implantátumméret behelyezésére. Ezekre aztán elkészülhet a speciális hordozó felület (nevezzük patentnak) melyre a fogsor rápattintható.

Amennyiben a panorámaröntgen alapján az implantálás javasolt megoldásnak tűnik, úgy a végleges tervezés elött egy 3 dimenziós CT felvétel készítése is szükséges. A CT felvétel alapján tudja az orvos a legnagyobb biztonsággal kimérni, hogy pontosan milyen implantátumok és hova helyezhetőek el a csontba.

A mini implantátumokkal készített fogsor ára olcsóbb kategóriát képvisel az implantációs fogpótlásokon belül. Ennek oka a mini implantátumok egyszerűbb behelyezhetősége, ezáltal olcsóbb ára a normális implantátumokhoz képest és a jóval egyszerűbb fogtechnikai rendszer.

"Elnézését kérem,hogy ismételten zavarom Önt, de vészesen közeleg az az időpont, amikor már nem tudom tovább halogatni a fogászati kezelést. Sajnos az már biztos, hogy nem kerülhetem el, hogy a teljes also fogsorom pótlásra kerüljön. Nagyon időszerű lenne meglátogatnom a rendelőt, mert sajnos szemmel is igen jól látható, hogy az also fogsoromon jelentős a fogkő lerakódás, de azért nincs bátorságom elmenni a fogköveket eltávolíttatni, mert félek, hogy amint leszedik a fogkövet, kihullik az első négy fogam. Úgy érzem, mintha csak a fogkő tartaná a fogaimat. Szeretném még megkérdezni azt is, hogy a 4 mini implantátumra rögzített fogsor, (ami nem kivehetős) rakható-e, vagy csak a kivehetős változat. Nagyon idegenkedem a kivehetős fogsortól, azért amennyiben az egészségi állapotom, ill. a pénztárcám engedi, rögzített fogsort szeretnék. Sajnos előbb-utóbb ez a helyzet lesz a felső fogsorommal is. Ott már hiányzik egy szemfogam, melyet beültetéssel szintén szeretnék pótoltatni, mert eléggé zavar."

Egy idő után a jelentős csontpusztulás következtében valóban előfordulhat, hogy a kő alatt a csont lényegében megszűnik, viszont az időközben odakötött fogkő együtt tartja, „tapasztja” a fogakat. Ebben az esetben valóban csak a foghúzás következhet. Mégis úgy gondolom, nagyon rossz taktika halogatni, hiszen a gyulladt íny és fogágy a fogak, fogkövek alatt gócként viselkedve az egész szervezetre kihat, hiszen mintegy nagy gyulladt seb, folyamatosan bacikat közvetít a véráramba. Másrészt a gyulladás a még megmaradó csontot folyamatosan bontja, ezzel egyre kisebb esélyt adva bármiféle implantátum behelyezhetőségének. Az implantátumokat nem lehet akárhova betenni, gyulladásmentes környezet,megfelelő mennyiségű és minőségű csont és tökéletes szájhigiénia alapfeltételek!

A mini implantátumokra fix fogpótlás nem készíthető, ezek nem erre lettek kifejlsztve. Csak kivehető fogsorral működik.

Amennyiben van elegendő csont, úgy lehetőség nyílhat a Replace implantátum rendszer ALL-ON-4 rendszerének alkalmazására. Ez normál méretű replace implantátumokat igényel (azaz több csont feltétele van mint a mininek), de csak 4 db-ot, a front zónában – ahol általában több csont található, mint a rágóterületeken. A 4 db implantátumra egy speciális titánvázas fix fogsor kerül felcsavarozásra. Ez egy nagyon új technika, a mi rendelőnkben még nem is készítjük, egy soproni szájsebész kollégánk foglalkozik vele, elsők között sz országban. Sajnos ez a rendszer meglehetősen drága, egy fogívre (implantátummal, titánlemezzel, fogsorral, mindennel együtt) nagyságrendileg 2-2,5 millió forintos költsége van, a speciális, törhetetlen titánlemez, mely az örlőfogakat a tartja svédországi CAD-CAM rendszerrel készül, horribilis fogtechnikai áron.

Egy ilyen fogpótlás tervezésére csak akkor van lehetőség, ha a száj tökéletesen rendbetett, az íny begyógyult. Erről az állapotról kell egy 3dimenziós CT felvételt készíteni, mely felvétel alapján a soproni kolléga el tudja dönteni, hogy elkészíthető e a fogpótlás vagy sem. Sajnos e rendszerről még a weboldalunkon nincs fent információ, most gyűjtöm hozzá a megfelelő anyagokat, így ehhez több információt még nem tudok nyújtani Önnek.

1 megjegyzés:

  1. Szép Napot kívánok!

    A kérdésem az lenne, hogy ha felső állcsontom nem alkalmas a csontvastagság miatt normál implantátum beültetésére mini implantátummal még lehetséges e a megoldás. Én a kivehető fogsortól annyira nem idegenkedem, csak inkább a szájpadlás lefedése az ami elriaszt. Mini implant esetében a klikkes megoldásnál is fedett az egész szájpadlás?
    köszönöm a válaszát

    VálaszTörlés