Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 27., kedd

Ideiglenes, gyógyszeres tömés melletti fogfájdalom

"A segítségét szeretném kérni, 2 napja fogorvosnál voltam mivel a fogamon egy nagy lyuk volt ami gyakran fájt, kaptam egy ideiglenes tömést de most is fáj...vagyis nem fáj csak kellemetlenül szúr ha hozzáér valami. Mit kellene tennem? Mert ha visszamegyek az orvosomhoz ő a húzást fogja javasolni de én nem nagyon szeretném. Előre is köszönöm a segítségét"


Fájdalom esetén mindenképp menjen vissza fogorvosához.

Egyáltalán nem biztos, hogy foghúzást javasol, hiszen egy gyulladt fog gyökérkezeléssel még megmenthető. Ha a fogában hosszabb ideig nagy lyuk, azaz szuvasodás volt, annak sajnos az a következménye, hogy a fog belsejében levő idegcsatorna befertőződik, majd begyullad, ez okozhtja a fájdalmat. Mikor a szuvasodást a fogorvos kitisztítja, megpróbálhatja az üreget ideiglenes töméssel lezárni – ez általában valamilyen gyógyszeres tömést jelent a szuvas részek eltávolítása után. Kevésbé súlyos esetben ez az eljárás ugyanis segíthet, ha a fogbél még nem fertőződött be – valószínűleg fogorvosa erre számított mikor az ideiglenes tömést készítette. Ilyenkor az eredeti fogérzékenység lassan csökken majd teljesen elmúlik a fájdalom és végleges fogtömés készíthető.

Ha az ideiglenes gyógyszeres tömés ellenére sem múlik a fájdalom – akár fel is erősödhet, akkor sajnos a folyamat már mélyebbre terjedt, ezért szükséges a gyökérkezelés. Ennek során a fertőzött fogbélcsatornát a fogorvos kitisztítja, majd újabb ideiglenes tömés keletkezik, de ekkor már a gyógyszer a gyökércsatornában van. A fájdalom megszűntével aztán gyökértömés, majd végleges tömés készülhet.

Fogeltávolítást csak akkor javasol az orvos, ha a fog már gyökérkezeléssel sem menthető. Ez általában röntgenfelvétel alapján dönthető el, például, ha a gyökerek olyan rendellenes lefutásúak, hogy a gyökérkezelés lehetetlen vagy ha a fog koronai része túlzottan elpusztult.
Remélem segíteni fogják Önt a fenti információk,

2 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő,
    Nagyon köszönöm a leírást, igazán szépen leírta, hogy is történik egy fogtömés!

    VálaszTörlés
  2. nagyon jó összefoglalás, gratulálok!

    VálaszTörlés