Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 7., szerda

Foghiány pótlása: híd vagy implantátum

"Ma húzták ki a jobb felső 4-es fogamat, és egy kicsit meg vagyok ijedve, ugyanis a helye elég csúnya. Olyan, mintha az egész ínyem fel lenne "repedve", és valami csontot is beszélt a fogorvosom, ami most látszik. Az a kérdésem, hogy be fog-e ez szépen gyógyulni, úgy, hogy nem is fog látszani a helye? Amíg begyógyul - kb. 1 hónapot mondott a fogorvosom - addig hogyan ápoljam a fogamat? Félek, hogy megsértem a helyet és nem fog gyógyulni. Amit tanácsolt a vállas híd, annak elkészítése körülbelül milyen árban van (tudom, hogy mindenhol változó, de kb.)? Azért érdeklődöm az ára felől, mert ha közelítőleg annyi, mint egy implantátum, akkor inkább mérlegelem, hogy a hidat válasszam-e. Létezik olyan lehetőség, hogy csak az egyik fogamat "teszik tönkre" a hídhoz? Én úgy tudom, hogy a kihúzott fogam előtt és utáni fogam is ép, és amint már a múltkori levelemben is említettem, nem szeretném, ha e kettő fogam sínylené meg a fogpótlást!"

Természetes, hogy foghúzás után csúnya az íny, ez szépen be fog gyógyulni. Fontos, hogy ne szívogassa és ne öblögesse a sebet, hogy egy vérdugó, amelyből majd később a csont kialakul, a helyén maradhasson. A mellette levő fogakat ugyanúgy meg lehet mosni mint szokásosan.

A hídhoz nem teszik tönkre a fogát, szerintem ez nagyon negatív elképzelés. Ha ez a kép él Önben, szerintem mindenképp az implantálást válassza.

A csiszolás nélküli híd tagonként a mi rendelőnkben 33.000 Ft, ez egy teljes fogpótlás esetén 3x33000, azaz 99000 Ft. Más rendelők árát nem tudom, de az árlistákban ez rendszerint megtalálható, ahol foglalkoznak ezzel a típusú fogpótlással. Ez az implantátumokhoz képest olcsóbb megoldás, de garancia kevesebb, mivel a csiszolás nélküli híd egy jóval gyengébb konstrukció mint az implantátum, nem csak az árat, ezt is érdemes figyelembe venni a választáskor.

Egy fog nem tarthat egy hiányzó fogat, mivel így a tartó fog fogágya túlterhelődne. Megvan az oka, hogy miért kell az elötte és a mögötte levő foghoz is elhorgonyozni a fogpótlást. Ha csak egy fog viseli két fog terhét, az statikai szempontból rossz megoldás.

Ha a „megsínyli”, meg „tönkreteszi” képeiben gondolkodik, akkor nehéz lesz jó megoldást találnia. Próbáljon meg inkább minél tényszerűbb dolgokat felsorakoztatni egy adott pótlás mellett vagy vele szemben. Próbálja meg rangsorolni ezeket az Ön szempontjainak megfelelően. Ha a fogat valóban pótoltatni szeretné, ennek vannak alternatívái, minden fogpótlás típus más és más előnyökkel és hátrányokkal jár.

Nagyon fontos, hogy azt a megoldást találja meg ami Önnek a legbiztonságosabb. Nem csak az árat, de a tartósságot, esztétikát, beavatkozás mértékét és a behelyezendő fogpótlással kapcsolatos összes elképzelését, pozitív és negítv viszonyulását is figyelembe véve kell választani. Olyan megoldás mellett döntsön amelyet nyugodtan el tud fogadni, hiszen hosszú távon csak ez fog megfelelő eredményt adni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése