Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 28., szerda

Koronacsere régi, fémes koronák esetén fémmentes koronára

"Üdvözlöm azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tíz éve lecsiszolták a fogamat...mert a munkámhoz elengedhetetlen volt, hogy a felső fogsorom első négy foga egy sorban esztétikusan álljon... azóta eltelt 10 év, fém alergiám lett, elég csúnya lett a foghidam, ami ráadásul csontból készült fémvázas. Sikerült megtalálnom az Önök oldalát, ahol fémmentes, esztétikus, fényáteresztő cirkóniás fogakat készítenek, csak nem tudom, hogy mit tudnak kezdeni egy 10 éve lecsiszolt, csont-fém foghíddal.?"

A leírás alapján sajnos nem tudok pontosan válaszolni, hiszen egy gondos állapotfelmérés és röntgenfelvétel szükséges ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy az Ön esetében mit lehet készíteni. Amennyiben egy fém vázas, porcelán leplezésű hidat, vagy koronákat tettek fel annak idején, azt el lehet távolítani, a fogcsonkokat átcsiszolni vállas előkészítéssel és új, cirkon vázas porcelán leplezésű koronákat lehet feltenni. Nagyon sok páciensünk van az Önéhez hasonló helyzetben, hiszen annak idején nem volt még fémmentes korona készítésére lehetőség, így a fém – porcelán megoldás volt az alapválasztás. Ezek lecserélése ma rutinszerűen megoldható a fogászati rendelőkben.

Kicsit nehezítheti a helyzetet, ha öntött fémcsap van behelyezve a gyökérbe, ezt röntgennel ellenőrizni kell, de ebben az esetben is lehet esztétikus megoldást találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése