Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. július 15., csütörtök

Fájdalom fogászati érzéstelenítés után

"Vasárnap kihúzták a jobb alsó bölcsességfogam. Gyulladt volt, úgyhogy egyértelmû volt a dolog. Az injekció nagyon fájt, azt hittem a tû a fülemen jön ki. Ma szerda van a seb már teljesen gyógyult, szinte érzéketlen, a szúrás helye viszont látszik és kb. 1 cm átmérõjû bordó folt van, és azóta is fáj az állkapcsom azon az oldalon alul-felül és a forgóban. 4 óránként fájdalomcsillapítót kell bevennem, mert sem aludni, sem enni, sem dolgozni nem tudnék. Valami csont sérülés lehet, vagy megsérült a csonthártya, vagy ideg? Mi okozhatja ezt és mikor fog elmúlni. Volt aki azt ajánlotta, hogy írassak fel antibiotikumot a háziorvossal. Tényleg szükséges lenne?"

Az alsó bölcsességfog eltávolításához az orvos vezetéses érzéstelenítést alkalmaz. Ez annyit jelent, hogy mélyen az állkapcsot ellátó ideget kell elérzésteleníteni, ott, ahol az belép a csontba, nem elegendő a fog köré felszínesen érzéstelenítő oldatot juttatni, mint a felső fogak esetén.

Míg a tű eljut az állkapocs belső felszínéhez, találkozhat izommal, érrel is.

Minél nagyobbra nyit ilyenkor a páciens, annál könnyebb áthaladni ezen a területen a lágyrészek megsértése nélkül, de sajnos ez nem mindig sikerül. Ha már eleve fájdalmas a bölcsességfog, a páciensek nem tudnak olyan nagyra nyitni, mint ahogy ideális lenne, ilyenkor könnyebben előfordulhat ér vagy izom sérülés.

Ha sérül egy érszakasz, könnyen vérömleny alakul ki az izmok között. Ez csúnya, nyom, feszít, és csak elég lassan múlik el, ahogy a vér felszívódik a területről. Akár 2-4 hét is lehet, folyamatosan csökkenő feszüléssel és fájdalommal. Nem jellemző, hogy erre antibiotikumot adnak, hiszen ez nem fertőzés. Ennek eldöntése mindenképp a kezelőorvos feladata, aki ha megvizsgálta a területet, jobban meg tudja mondani, hogy kell e gyógyszer vagy sem.

Bizonyos esetekben Rutascorbin szedése javasolt lehet (ez vény nélkül kapható a patikákban) mely a vérömleny gyorsabb eltűnését segíti. A homeopátiás szerek közül ilyen esetben a LEDUM C12 segíthet, de ezt érdemes homeopata orvossal megbeszélni. Az ugyancsak homeopátiás Traumeel kenőcs kivülről a kékes-zöldes bőrfelszínre kenve segíti a gyógyulást. Ez a kenőcs szintén vény nélkül kapható a patikákban.

Mindenképp azt javaslom, hogy forduljon fogorvosához, hiszen látatlanban csak tippelni lehet, hogy mi a legmegfelelőbb kezelés.

"Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a gyors, kimerítő válaszát és a segítségét!"

6 megjegyzés:

  1. Kedves doktornő
    3 napja kihúzták a jobb alsó bölcsességfogam. Gyulladt volt, úgyhogy egyértelmû volt a dolog.Harmadnap is érzem a zsibbasztó hatását, vagyis pontosabban elöl az alsó fogsoromon 3 fogam még mindig el van zsibbadva. Mit tegyek?

    VálaszTörlés
  2. Dr. Pattogató Rita2011. augusztus 25. 17:12

    Kedves Judit,

    Alsó vezetéses érzéstelenítésnél az alsó állkapocsideghez a tű az injekció beadása közben hozzáérhet, ilyenkor picit az ideg sérülhet. Másrészt amennyiben a bölcsességfog az alsó állkapocsideg csatornájához közel helyezkedett el, a fog eltávolítása közben az ideg szintén kaphat nyomást vagy egyéb sértést. Ha a zsibbadás nem múlik, mindenképp forduljon ismét szájsebészeti szakrendelésre. Az ideg regenerálódása nagyon lassú és nehézkes folyamat, a bizsergő érzés akár hónapokig is eltarthat. B vitaminkomplex szedése az ideg regenerálódását segíti. Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  3. KEdves Doktornő!

    Most én vagyok nagyon rossz helyzetben, ugyan is elég tisztességesen begyulladt a jobb alsó bölcsességfogam. Szuvas is volt már és szerintem ezért lobbant be. Most 3x-ára dagadtak a nyirokcsomóim, eléggé fájnak, a nyelés is nehezen megy. Voltam vele fogorvosnál, írt fel Dalacin-t és Diclofenac Dou-t. A dalacinből 4 bd-ot sikerült is bevennek, az 5. darabnál már a gyógyszer bevétele után 20 percre hányás lépett fel. ÉRdekelne hogy ha kérem, kaphatok-e injekciós antibiotikumot, mert már nem bírja a gyomrom ezt a sok gyógyszert. Ésha igen, azt a fogorvos adja-e be, vagy esetleg itthon saját magamnak kell? ÉS a másik kérdésem, hogy mit gondol, gyulladt bölcsességfognál is használ majd a vezetéses érzéstelenítés? Mert mikor a bal alsót húzták ki, akkor is olyat kaptam, de mikor vésték akkor volt 1-2 kellemetlen pillanatom a székben. Esetleg rossz hejre adhatta be a fogorvos?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Miri

    VálaszTörlés
  4. Kedves Miri,

    Injekcióban antibiotikumot elsősorban kórházban adnak be, súlyos indikáció alapján. A fogorvosi szék mellett a tablettás antibiotikumok alkalmazhatóak. Amennyiben a Dalacin C emésztőszervi problémákat okoz - ez nagyon gyakori, nem csak Ön van ezzel így - abban az esetben más antibiotikumra térhet át az orvos, pl. Augmentin, vagy Rovamycin kiváló szerek ilyen esetben és a legtöbb esetben a Dalacint rosszul toleráló pácienseknek is megoldást jelent.
    Alsó bölcsességfog eltávolításnál vezetéses érzéstelenítést kell adni. Amennyiben antibiotikumos előkészítés volt, a gyulladás valószínűleg már nem olyan erős, így az érzéstelenítő jól hat, és a műtét fájdalommentesen elvégezhető. Fontos az érzéstelenítőszer típusa is, pl. az Ultracain 4x erősebb mint a Lidocain.

    Minden jót kívánok, Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt Doktornő!

    Hamarosan ki fogják húzni a jobb oldali alsó bölcsességfogamat. Nagyon félek ezektől a beavatkozásoktól, szövődményektől. Kérdésem lenne, hogy alsó vezetéses érzéstelenítésnél a tű érhet-e pl. ütőeret, nyirokcsomót?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel,
    Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin,
      A vezetéses érzéstelenítésnek vannak szövődményes lehetőségei, így el lehet találni eret, ideget, lehet bevérzés, idegsértés stb. Ez azonban szerencsére elég ritka, a következmények a legtöbb esetben duzzanat, szájzár, átmeneti bizsergés.
      Ha lehet egy javaslatom, érdemes egy műtét előtt nem a lehető legrosszabbra koncentrálni, Ön a sebész keze helyett nem tud felkészülni. Önmagán tud azonban dolgozni, ha nem a problémák lehetőségeire koncentrál, hanem a jó megoldásra, ez gyorsan, fájdalommentesen kihúzott bölcsességfog derűs képt vizionálva maga elé.
      Mielőbbi gyógyulást kívánok a műtét után (Arnica C30 homeopátiás szer a műtét előtt és után sedve nagy segítséget nyújthat!)
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés