Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. június 30., szerda

Foltos fogak fehérítése

"Mióta kinõttek a maradandó fogaim, a felsõ szemfogaimon méretes fehér foltok vannak, melyek nagy valószínûséggel még édesanyám terhessége alatt alakultak ki, gyógyszer hatására. Tervezem, hogy a közeljövõben rendelõi fehérítésre szánom rá magamat. Az lenne a kérdésem, hogy ez a fajta beavatkozás milyen mértékben fogja megváltoztatni a fogaim színét (esetleg a fehér foltok még fehérebbek lesznek majd?) és esztétikáját, valamint mennyire ártalmas ez a kezelés? Kétféle rendelõi fehérítésrõl olvastam, a lézeres, és a Brite Smile, ön melyiket ajánlaná inkább?"

A gyógyszerek mellékhatásaként létrejövő foltok elsősorban nem fehérek, hanem inkább sárgás barnás, szürkés barnás sávozott elváltozást mutatnak, mivel a gyógyszerek, pl. tetraciklin inkább a dentin fejlődésénél okoznak problémát.

A fehér foltokat így látatlanban inkább hypocalcificatiónak gondolnám, azaz amikor a zománc elmeszesedése nem tökéletes és ezért a normális zománcban puhább fehérebb foltok alakulnak ki.

Ugyancsak okozhat fehér foltokat a túlzott fluorbevitel is enyhe formában (pl. olyan területen, ahol a víz fluorkoncentrációja nagyobb az optimálisnál) – itt is a tökéletlen az elmeszesedés ezeken a foltokon.

A kezelés a foltosodás mértékétől függően külső fogfehérítés vagy mikroabrázió.

Fogfehérítés során bármelyik rendszert választja, az valamilyen peroxid (hidrogénperoxid, karbamid peroxid) alapanyagot használ a fogon, ez a kémiai anyag van megvilágítva a fogfehérítő lámpával. A lámpa gyorsítja a fehérítő anyagban a fehérítő anyag felszabadulását, így növeli a fehérítés hatékonyságát. Ilyenkor tapasztalataink szerint nem az eredmény fokozódik, hanem a kezelési idő rövidül.

Az otthoni, csak kémiai anyagot tartalmazó fogfehérítő sínnel kb. 2 hét alatt nagyjából hasonló a fehéredést lehet elérni, mint a rendelőben 30-45 perc alatt. Nagyon sokféle márka van a piacon, ezek különböző koncentrációjú hidrogénperoxidot alkalmaznak, más-más tipusú megvilágító lámpával.

Nekem a Beyond tipusú fehérítővel vannak tapasztalataim, a BriteSmile és a Zoom fehérítővel nincs. A Beyond rendszer a barnás árnyalatú fogakat nagyon hatékonyan fehéríti, a szürkés árnyalatok esetén kevés eredmény érhető el. Foltos zománc esetén a normál fogzománc rész jobban fehéredik, mint a folt, de valamennyi eltérés marad.

A lézer önmagában nem fehérít, ehhez a lézerfénnyel komplementer színű fogfehérítő anyag használata szükséges. Mi elsősorban gyökérkezelt fogak kifehérítésére használjuk, teljes fogfehérítésre nem. A megfelelő fehérítőanyag használata mellett a lézerfény a fehérítést szintén gyorsítja, illetve a fehérítés mélysége a lézersugarak hullámhosszától függően eltérőek.

Például van olyan lézer, mely „deep bleeching” azaz mély fehérítésre képes, ezt a készüléket az Ectoderma lézerklinikán találja meg, ez ugyanis egy speciális lézerkészülék jelenlétét igényli (KTP lézer), mely átlag fogászati rendelőkben nem áll rendelkezésre.

Mikroabrázió során egy speciális anyaggal a felszíni, gyengébb szerkezetű zománcréteget távolítja el a fogorvos max 0,2 mm mélységben. Utána polírozás és fluorid tartalmú paszta alkalmazása szükséges. Az eredmény fokozása érdekében a mikroabráziós eljárást otthoni fogfehérítő eljárással érdemes kiegészíteni. Ritkábban alkalmazott eljárás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése