Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. július 9., péntek

Fogselyem használata, fogpótlás tisztítása

"A kérdésem fogápolással kapcsolatos lenne, a napokban hídpótlást kaptam és

azt szeretném tudni, h ezt elég csak fogkefével tisztítani vagy fogselyemmel is célszerű.

Próbáltam fogselyemmel tisztítani, de csak a hídban lévő műfogak, fogak közé tudtam bedugni, alá nem sikerült mivel a hídban lévő műfogak alatt nincs rés, azok a ínyen állcsonton ülnek..

nem tudom h ez alá is be kell húzni a fogselymet vagy csak elég ha a közöket kitisztítom vele..

fogköztisztító kefékkel is próbálkoztam, de azok túl vastagok ahhoz hogy ide bedugjam..

A fogselyem használat egy kicsit nehézkes a számomra néha meg is sértem az ínyt (biztos gyakorlat kérdése is).

Az lenne a kérdésem h mit ajánl foghíd tisztítására, elég-e fogkefével+szájvíz,

vagy fogselyem (superfloss) vagy fogköztisztító kefe is kell."

Örömmel olvasom, hogy a híd tisztításáról kérdez, és külön figyelmet a híd ápolására.

A Superfloss (Oral-B) a legalkalmasabb erre, hiszen a cipőfőző szerű keményített végét aránylag könnyen be lehet vinni a saját fog (pillérfog) és a hídtag közé. A hídtest vonalszerűen vagy pontszerűen érintkezik az alatta levő ínnyel, így a superfloss puha, szivacsos részével lehetséges a híd és az íny közti terület megtiszítása is, vízszintesen mozgatva az íny felszíne felett a hídtest alatt.

Hagyományos fogselyemmel vagy az egészen vékony interdentális kefével a híd pillérfoga és a saját ép fog közti terület tisztítható meg, ezeket a híd alá bevinni nem lehetséges. Az interdentális kefék közül a Curaprox márkájú zöld interdentális kefe egészen vékony, még szoros fogközbe is befér.

Fogkefével körkörösen maszírozva érdemes a pillérfogaknál a fognyaki rész megmasszírozása is, az íny vérkeringésének ez nagyon jót tesz.

Szokták még javasolni kiegészítő eszközként a szájzuhany használatát, ez valóban nagyon kellemes, jó és higiénikus érzést ad, de önmagában semmiképp nem elegendő.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő !
    Van egy bal felső 4-6 hidam ,9 éves.A kezdetek óta melegre érzékeny,olyan fájdalommal nyíllal bele,hogy kell 1 hét gyógyszerezés a megszűnéshez.Legutóbb dec. elején csinált ilyent,de megszűnt.Viszont azóta hidegre ,folyadékra és sima fogmosásnál is gyengén,de reagál.Nem a fogat érzem jobban ,hanem az ideg kezelt fog melletti ínyt és közvetlen mellette a szájpadlás egy részét.Most tisztogatom selyemmel ,mert az orvos nem lát rajt semmi olyat ami miatt levenni kellene,viszont ha nem múlik ,akkor küretfeltárással a híd alatti részt kitisztítja . Milyen eljárás ez,fájdalmas -ettől megszűnhet majd az érzékenység ? Köszön a választ !melinda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Melinda,

      A meleg érzékenység a foggyökérből eredhet, ilyen tünetet produkálnak az elhalt gyökerű fogak, melyekben a baktériumok elszaporodtak. A baktériumok gázokat termelnek, a gázok a meleg hatására kitágulnak, mely feszítő érzés a fognál fájdalomként jelentkezik. Az ilyen fog terápiája első sorban a gyökérkezelés.

      Ettől egészen eltérő tüneteket és kezelést igényelnek a fogíny problémák és tasakok. Fogíny tasakot kürettálással lehet kezelni, előtte alapos fogkő eltávolítás szükséges. A kürettálással a tasak mélysége jó esetben csökken, ezzel a fogtartó szövetek kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek. Ennek elsősorban a fog mozgathatóságának csökkentése vagy megelőzés a célja.

      A kürettálás érzéstelenítésben történik, az érzékenység megszüntetését inkább a gyökérkezelés oldhatja meg.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés