Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. október 2., péntek

Fogszuvasodás, lepedék a fogon

"Eddig semmi baja nem volt a fogaimnak. A hétvégén ráharaptam egy elég kemény ételre és az egyik hátsó fogamból letörött egy pici rész a tetejéből. mikor megnéztem a tükörbe láttam, hogy alatta fekete kis részen . amit persze csak most vettem észre, mert eddig felette volta a jó fehér fog darab.
az lenne a kérdésem, hogy ez mitől van, a fogorvos mit fog vele csinálni?"


A leírtak alapján fogszuvasodásra gondolok. A szuvasodás elindulhat például a fog rágófelszíne felől, ilyenkor az ember könnyebben észreveszi, hiszen látszódik az elsötétedés a rágófelszíni barázdákban, illetve könnyebben beleragad az étel is, így hamar felhívja magára a figyelmet. Van olyan is, mikor két fog között hosszabb ideig megtapad a lepedék a fogak oldalsó felszínén. Ezek a fogkefe számára nehezebben elérhető felszínek (ezek tisztítására van a fogselyem, illetve interdentális fogkefék stb.) így a fogszuvasodás szép csendben alakul ki. A szuvasodás során a bacik savakat termelnek, ezek bontják le a fogzománc majd a dentin kemény szövetét. A szuvasodást úgy kell elképzelni, hogy egy kicsi barlangocska kezd kialakulni a fogban. Először egy pici helyen a bacik átjutnak a hófehér kemény fogzománcon át a belső, kicsit puhább dentinbe, itt a folyamat gyorsabban halad előre és kialakul a barlangocska. Ez már felpuhult, gyenge szövetet tartalmaz, míg felette a zomán látszólag ép és kemény. Ha a barlangocska mérete elér egy bizonyos méretet, ráharapáskor a keménynek tűnő, de már alátámasztás nélküli zománc beszakad – ilyenkor veszi észre – mint ahogy Ön is, - hogy valami nincsen rendben, hirtelen lyuk alakult ki a fogban. Ez a folyamat azonban nem hiretlen történik, hanem hónapok alatt.

A fogorvos a féléves fogászati ellenőrzés során a rejtetten elindult szuvasodásokat - melyekről a páciensnek nincs tudomása, hiszen még nem látja ezeket és egy jó ideig semmilyen panaszt nem okoznak - fel tudja időben fedezni a szájvizsgálat, esetleg röntgenfelvétel készítése során. Fontos, hogy az így felfedezett szuvas fogat időben ellássuk töméssel, hiszen így sok később kellemetlen élményt előzünk meg és több ép foganyagot is meg tudunk őrizni.

Mit fog csinálni a fogorvos?
Először is valószínűleg érzéstelenítő injekciót ad, hogy a kezelés ne fájjon. Az érzéstelenítő beadása a mai korszerű eszközöknek és anyagoknak hála a legtöbb esetben már teljesen fájdalommentesen megoldható. Ezután kitisztítja a szuvas üreget, majd az alsó részekbe kis szigetelést „alábélelést” helyez, hogy a tömés után se legyen semmilyen fájdalom, majd tömést tesz a fogba. A legtöbb helyen már elsősorban esztétikus fényre megkeményedő tömést alkalmaznak, de van ahol a hátsó rágófogakba amalgám tömést készítenek. Az esztétikus tömés előnye, hogy a fogat lényegében eredeti színében és formájában lehet visszaállítani, így a külső szemlélődő számára a tömés szinte láthatatlan lesz.

Bízom benne, hogy a leírtak segítségére lesznek és bátran fordul fogorvosához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése