Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. október 21., szerda

Hányszor cserélhető egy fogtömés?

"Azt szeretném kérdezni,hogy egy fogban hányszor lehet tomést cserélni és ez mennyiben befojásolja a fog élettartamát?koszonom."

Akár többször is lehetséges egy fogban tömést cserélni, ha erre szükség van. Hogy pontosan hányszor? – ez jó kérdés, nincsen erre konkrét válaszom, de az biztos, hogy egy fogba mindaddig helyezhető tömés, amíg van elegendő foganyag a koronában ahhoz, hogy ezt a tömést biztonsággal megtartsa. Sőt, a mai esztétikus fényrekötő tömőanyagok nagy része olyan kémiai rögzítési techhnikákkal rögzül a foghoz, ami akkor is ott tartja a tömést, amikor már nagyon kevés foganyag van csak a fogban (többször előfordul, hogy a fog törik le a tömés mellől és nem fordítva!).
Persze minden tömés elött a fogorvos kitisztítja az üreget, lepolíroza a szükséges zománcfelszíneket, ennek során minimálisan fogy a foganyagból, azonban nem ez „veszi el” az ép foganyagot, hanem maga a fogszuvasodás, melynek során a szuvasodást okozó baktériumok anyagcseretermékei (savak) lényegében eloldják a kemény foganyagot. A fogorvosi fúróval a fogorvos csupán a hozzáférést biztosítja a szuvas területhez, eltávolítja a beteg részeket, illetve megfelelő formájúvá alakítja az üreget ahhoz, hogy a készülő tömés minél hosszabb ideig biztonsággal és jól funkcunkcionáljon a szájban.

Idővel, ha egy tömést mégis többször kellett cserélni (kiesett, újra alászuvasodott, stb) előfordulhat, hogy a fogorvos a fogat biztonságosabban kiegészítő és megvédő betét (inlay vagy onlay) elkészítését javasolja, mely a fogtechnikai laborban készül és lényegében a hiányzó fogdarabka kipótlására szolgál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése