Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. október 10., szombat

Gyökérkezelés - mit miért csinál a fogorvos?

"18 éves gyermekemnek kb. 2 évvel ezelőtt tömött foga gyökerénél egy dudor jelentkezett. A röntgen kimutatta, hogy a tömés alatt a szuvasodás folytatódott a csont felé. Azóta megnyitották a gyökereket, antibiotikumot szedett, kivül felvágták az inyét, hogy távozzon a genny, és két naponta átöblítik. Ez a folyamat már 4 hete tart. A kérdésem az lenne, hogy folytassa-e ezt a fajta kezelést, vagy nyugodjunk bele a fog esetleges eltávolitásába. Esetleg van rá más megoldás, ami lerövidítené a fog gyógyulását?"

Amikor egy gyökércsatornában annyi genny van, hogy a gyökér csúcsa felé, majd azon keresztül a csont és a szájüreg felé keres utat, az valóban komoly fertőzésre utal. Ilyenkor legfontosabb teendő, hogy a genny feszítését, mely a fájdalmat okozza mihamarabb megszüntessük, ez lényegében a tüneti kezelés - ezért nyitják ki a fogat és nyitja meg az orvos a gennyes puklit az ínyen.
A gyökércsatorna rendszer alapos kitisztítása és fertőtlenítése, majd gyógyszeres lezárásával indul el az oki kezelés. Ehhez mindenképp le kell zárni a fogat gyógyszerrel, hiszen a nyitva kezelés során a genny ugyan ki tud folyni a gyökércsatornából és ez megszünteti a fájdalmat, de a szájüregben levő egyéb bacik be tudnak menni, illetve a csatornában levő bacitömeg nem pusztul el.
Előfordulhat, hogy a gyökércsatornában levő anatómiai rendellenességek miatt, illetve a feltárhatatlan gyökércsatornában levő baktériumok vagy genny miatt nem szűnik meg a fájdalom, ezért nem indul el az oki kezelés. Ha valóban minden próbálkozás kudarcot vall és nem sikerül a gyökércsatorna rendszert úgy feltárni, hogy aztán hagyományos mechanikai tisztító eszközökkel vagy modern lézeres gyökércsatorna tisztítással fertőtleníteni lehessen a csatornát, akkor a fogat sajnos gyökértömni sem lehet.
Ma már több eszköz létezik a gyökércsatorna rendszer feltárására, ilyen a digitális röntgen, mely kinagyítható, ezáltal alaposabban átvizsgálható a kép (bár ez még mindig csak 2 dimenziós, egy harmadik dimenzióban levő gyökércsatornát sajnos ez sem mutat ki) vagy ide tartozik az elektromos gyökércsatorna bemérő illetve gépi gyökércsatorna tágító műszer is, mely nagyban megkönnyíti az orvos munkáját és lehetőséget ad számára a nehezebben kezelhető gyökerek feltárására is (nem mindegyikére!).

Minden fog és minden szituáció más is más így látatlanban sajnos nem tudok többet mondani gyermeke fogáról, hogy az megmenthető e vagy sem. Ha az én gyermekem foga lenne én sem adnám fel könnyen, bár lehet, hogy valóban nincs más megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése