Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. október 20., kedd

Duzzanat a fog fölött a fogínyen

"Tisztelt Doktornő!Azért keresem meg kérdésemmel ,mert eléggé megilyedtem. A következő azanamnesis:Két felső bölcsesség fog exkaválásra került. A szájsebészek "szaszerű" munkája révén a mellette lévő fogak sérültek, károsodtak, lyuk keletkezett rajtuk ,ami ellátásra várnaka bal felső utolsó két fogam közül, melyből az utolsó egy tömött fog. Felette keletkezett kb 3-5 hete fájdalommal járó duzzanat. Egy lámpával megnéztem, picit pirosas. Jellegzetesége, hogy olyan mint egy duzzanat ami meg lenne töltödve valamivel. Érintésre fáj.Fogkérmre csíp a helye. Nagyon félek a daganatoktól ,de egy Fogorovos hallgató ismerösöm szerint nem igy néznek ki a szájdaganatok. Az lenne a kérdésem ,hogy mi lehet és milyen medikáció javasol! Valamint ,hogy ez feloldható , felszívatható-e kamillatea öbölgetős kúrával?Előre is megksözönve gyors válszát!"

Semmiképp nem gondolom,hogy daganatról lenne szó. Látatlanban elég nehéz pontos diagnózist adni, sőt nem is lehetséges. A leírtak alapján nagyon valószínű, hogy a kérdéses foga a tömés alatt elhalt, a gyökércsatornák fertőzöttek, a csatornákban levő váladék pedig utat keres magának, s mivel a koronai rész felé nem tud, ezért a gyökércsúcson át a csont felé, majd a csonthártya felé halad. Ez egy idő után megemeli a nyálkahártya felszínét is, ezért alakul ki a duzzanat melyet észlelt.
A terápiája szituációtól függően elsősorban gyökérkezelés. A fertőzött fogat az orvos megnyitja, a gyökércsatornákat feltárja, alaposan kitisztítja (mechanikai vagy lézeres gyökércsatorna tisztítást alkalmaz, majd a fogat gyógyszerrel lezárja. Ezt mindaddig ismétli, míg a fertőzés a gyökércsatornákban tökéletesen megszűnik. Ekkor következik a gyökértömés, majd a végleges fedőtömés – általában fényre kötő fogszínű tömőanyaggal - mely már a fog koronai részét fedi le.
A daganat szerencsére nem az Ön által leírt tüneteket mutatja, de fontos lenne, hogy panaszával mihamarabb forduljon fogorvoshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése