Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. október 12., hétfő

Ínyvérzés lehetséges okai

"Voltam dentalhigienikusnal aki azt mondta a masodik alkalommal, hogy javult a foginyem allapota.(ez ket hete volt) Most ismet elkezdett verezni a foginyem, tobb helyen is ami eleg ilyeszto szamomra. Gyogynovenyekbol keszult teaval naponta ketszer oblogetek es fogselymet is hasznalok. De valahogy nem igazan eszlelek javulas. Sot jelenleg az inyem allapota mondhatni romlik."

Ha most volt dentalhigiénikusnál, ne ijedjen meg egy kis ínyvérzéstől! Ez fontos jelzés, hogy az íny bizonyos területeken még gyulladt. Mivel frissen dentalhigiénikus kezelések után van, nem lehet fogkő, hiszen azt eltávolították. Ha voltak mély ínytasakok a szájhigiénikus bizonyosan ezeket is kitisztította, ezek azonban nem múlnak el egyszerűen. A nagyon mély tasakok sajnos egyáltalán nem múlnak el, ezeket folyamatosan tisztítani kell, hiszen a csont nem épül vissza. A kisebbeknél a gondos tisztítás után az íny feszesen visszahúzódik (nem a csont épül fel!).

A lényeg a nagyon alapos fogmosás és a rendszeres professzionális tisztítás. Nem csak fogkefét kell használni, hanem érdemes megkérdezni a fogorvost vagy a szájhigiénikust az egyéb fogápoló eszközökről. A fogak közötti résekbe a fogkefe nem megy be könnyen, ezekre speciális fogtisztító eszközök vannak, mint például a fogselyem, a szuperfloss vagy az interdentális kefe. Elvileg naponta kétszer - reggel és este - ajánlott fogat mosni, de a szorgalmasabbak akár minden étkezés után is moshatnak, nem fog megártani. Egy fogmosás ideje átlagosan minimum 2 perc kellene legyen.

Ha a tisztítás alapos volt és a fogmosás is nagyon alapos és ennek ellenére újra felbukkan az ínyvérzés, az jelenthet még elálló korona, vagy más fogpótlás szélének jelenlétét, esetleg kiugró tömés szélt. Ez annyit jelent, hogy ha a tömés vagy korona nem passzol tökéletesen a fog nyakához vagy oldalához, ahol lezárul, hanem eláll attól, az ugyanúgy viselkedik, mintha fogkő lenne, azaz az íny gyulladásba jön ezen a területen. Ilyenkor hiába tisztítja át a higiénikus, hiszen maga a kiváltó ok ott marad. Ilyenkor bizonyos esetekben elegendő annyi, hogy a fogorvos átpolírozza az adott tömésfelszínt, sokszorazonban a helyzet annyira súlyos lehet, hogy kár a korona cseréjét is igényli. A régebbi, hagyományos módon elkészített koronák széle mind elálló, hiszen ezen koronák szélének nem lett kialakítva a megfelelő hely a fog nyakánál, nem tud besimulni, ígyelőbb utóbb vagy ínyvérzést, vagy ínyvisszahúzódást okoznak (szürke szélű koronák), míg az újabb technika szerint a korona szélét afogorvos a vállas korona elkészítés során besüllyeszti a fog nyakánál, így az nem áll el, így nem okozhat ínygyulladást.

Ha tehát az alapos tisztítás és fogmosás ellenére mégis fennmaradnak az ínyvérzéses tünetek, mindenképp forduljon fogorvosához, hogy ki tudja deríteni, ha nem fogkő, akkor mi áll az ínygyulladás és a következményes ínyvérzés hátterében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése