Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 30., szerda

Fogcsikorgatás, porcelán héj

"28 éves nő vagyok. 3 éves korom óta minden éjjel csikorgatom a fogam,
amiről nem tudok leszokni, ha nem alszom, azt sem tudom, hogy csinálom.
Nagyon romlanak a fogaim, pedig rendszeresen mosok fogat. Örökölhetőek a
rossz fogak? Lehetséges, hogy a fogcsikorgatás miatt romlanak a fogaim? Az
egyik rágofogamból a napokban reggelre letört egy nagy darab.
A másik kérdésem pedig, hogy a felső két metszőfog melletti két fogam
jobbról és balról is (elnézést kérek, de a számozást nem tudom) befelé
állnak. Semmiféleképpen nem szeretnék fogszbályzót hordani, de tudom, hogy
egészséges fogakat pedig nem húznak ki, mégis az lenne a kérdésem, hogy ez
lehetséges-e, úgy, hogy utána egy híddal, vagy esetleg más megoldással
szabályosan álló fogaim legyenek. Tudom, hogy nem ennyi idősen kellene
ezen elgondolkodnom, de már undorodom magamtól és nem merek mosolyogni."

A fogcsikorgatástól nem romlanak a fogak, hanem elég erőteljesen kopnak. Emellett a rendszeres fogcsikorgatás az állkapocsizületet is terhelheti, de ez sok évvel később okozhat problémákat. A fogcsikorgatás eredendő okát a fogorvos nem valószínű hogy meg tudja oldani, ez inkább nagyon mélyen levő tudattalan feszültségekből eredhet, mely komoly önismereti munka során feltérképezhető, de ez már nem a fogászat területe. Fogcsikorgatás adódhat még nem megfelelően beállított fogpótlásból is, de ezt az Ön esetében kizárnám, mivel említi, hogy 3 éves kora óta van ez a jelenség.
Tüneti kezelésként ajánlható éjszakai fogsín a szorítás enyhítése és a fogak védelme érdekében. Amennyiben a metszőfogakra esztétikai korrekció céljából bármilyen porcelán megoldás a későbbiekben felkerül, ezek védelme fokozottan fontos fogcsikorgatás esetén, így ebben az esetben ez még inkább ajánlott a fogsín.

Ha a fogból egy nagyobb darab letörik, az inkább fogszuvasodás jelenlétére utal. Sok esetben a két fog közti területről elinduló fogszuvasodást nem lehet észrevenni. Míg a fog tökéletesen épnek tűnik feülről, oldalirányból barlangszerűen pusztulhat a fogszuvasodás következtében. Ha erősen meggyengül, a felszín már könnyen beroppanhat.

A felső kismetszőfogak esztétikai korrekciójára sajnos nem tudok látatlanban semmit mondani. Ehhez vizsgálat kell. A frontfogak esztétikus rendbetétele nem egyszerű feladat. Sok olyan eset van, hogy a vizsgáló fogorvos elsőre el sem tudja dönteni, hogy mi lenne a legjobb megoldás, lenyomatot vesz, fényképet készít, majd méreget, gondolkodik, fogtechnikussal is konzultál, míg végül kezelési tervet tud összeállítani. Vannak olyan szituációk, amikor az ínylefutás illetve a fogak pozíciója nem teszi lehetővé, hogy a fogszabályozást kihagyjuk, azonban sok olyan eset is van, amikor porcelán héjakkal, vagy koronákkal szép megoldás érhető el fogszabályozás nélkül. Ennek eldöntéséhez kell a vizsgálat.
Fogászati rendelőnk weboldalán talál sok esetismertetést a fogászati fotók menüpont alatt, ezek talán segítik, hogy milyen lehetőségek vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése