Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 29., csütörtök

Ha tömés után fáj a fog

"Kedves Doktornő! Tegnap délelőtt voltam fogtömésen. Egy régi amalgán tömést vettek ki, mert már nagyon zavart, és a fogorvos szerint lyuk is volt benne, de nem fájt. A doktornő azt mondta, hogy szerencsére nem volt mélyen a szuvasodás, de most is érzem még, ha hideg éri, vagy ha ráharapok. Amúgy nem fáj.  Mit kell tenni ha tömés után fáj a fog? Ez normális? Kérem javasoljon valamit, köszsönöm. (Fehér tömést kértem.)"

Fogszínű esztétikus tömések készítésekor előfordulhat, hoyg a tömés alatt a fog egy ideig érzékeny marad. Ez a legtöbbször a fehér tömés kémiai kötésének köszönhető. Ehhez ugyanis a fogorvos a tömés elött savval meg kell picit marassa a fogfelszínt hogy a folyékony ragasztóanyag erősen a foghoz kösse majd a tömést. A savazás érheti a dentintubulusokat, amelyek felelősek a fájdalom vezetéséért, ezért egy ideig, ingerre a fog még érzékeny lehet. A dentin kemény szövet, ez nagyon lassan regenerálódik, így az érzékenység hosszabb ideig is fennállhat.
Az, hogy az Ön foga csak hidegre és esetleg ráharapáskor fáj csak és nem egyfolytában - jó jel, nagy valószínűséggel ez az érzékenység hamar el fog múlni. Akkor szokott nagyobb gond lenni, ha a fog állandóan fájni kezd, illetve estére rosszabbodik, hidegre pedig nagyon erősen elkezd fájni és mikor a hideg folyadék már nincs is a szájunkban még akkor is fáj. Ebben az esetben a szuvasodás valószínűleg túl mély volt és a fogat már nem lehet egyszerűen a töméssel megmenteni. A tünetek ilyenkor már a fogbél gyulladására utalnak, ezért nagy valószínűséggel gyökérkezelés fog kelleni.
Nagyon fontos, hogyha kicsit is bizonytalan inkább menjen vissza fogorvosához, hiszen a bizonytalanság nem segít a gyógyulásban!

74 megjegyzés:

  1. Kedves doktornő! Ma voltam fogtömésen, körül-belül egy órája, és a fogam miatt az állkapcsom nagyon fáj. A tömés normális méretű, de valahogy kényelmetlenül érzem ott azt a tömött fogat. Fájni, még nem fáj, csak kicsit zavar. Ez ilyenkor normális? Egyébként kicsi volt a lyuk és fehér tömést kértem. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Fruszka 44,
    Elvileg a tömés után nem kell az állkapocsnak nagyon fájnia. Ez abban az esetben fordul elő, ha a tömés nagyon nagyon mély volt, ilyenkor, ha egy pár napig nem szűnik a fájdalom, akkor gyökérkezelésre kell számítani. Az állkapocs egyébként fájhat a fogtól függetlenül is, az érzéstelenítés szövődményeként, elsősorban az alsó állkapocs esetén. Lehet még gond a fogtömés magasságával is. Mindenképp azt javaslom, ha egy-két napon belül állapota nem javul, keresse fel ismét fogorvosát!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Doktornő!

    Két hete lett tömve a bölcsességfogam, először, nagyon mély volt a lyuk, fehér tömést kértem. Visszatérő unalmas fájást érzek, ki lehet bírni fájdalomcsillapító nélkül. Szombat óta szedek homeopátiás golyókat, hypericumot, a fájdalom azóta általában enyhébb. Ha nem eszek, akkor nyugton van, alig érzem, vagy egyáltalán nem. Alváskor nem fáj. Nagyon szeretném, ha nem kellene gyökérkezelni, segítene, ha kivennék ezt a tömést és kérnék bele mondjuk gyógyszereset, vagy szedjem tovább a bogyókat, és meglátom mi lesz? Köszönöm, üdvözlettel, Andrea

    VálaszTörlés
  4. Kedves doktornő!

    3 hete járok fogorvoshoz, eddig 3 fogamat tömték fehér töméssel.A bal felső és alsó 5-ös fogaim viszont nagyon érzékenyek lettek a tömés óta, főleg a hidegre és ráharapásra(amúgy maguktól nem fájnak). A fogorvosom azt mondta h ez majd fokozatosan elmúlik,de furcsának tartom h még 3 hét után is ilyen érzékeny. Azóta a fenti tömésemet lecsiszolta hátha jobb lesz,de ugyanúgy érzékeny. A héten el kéne mennem jobb oldalon is egy fogamat betömetni, de nem merem ,mert félek h akkor már ott sem fogok tudni fájdalom nélkül rágni.
    Ez tényleg normális h ilyen sokáig érzékenyek a fogaim? Nem lenne egyszerűbb gyökérkezeltetni őket?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  5. Kedves doktornő.Ma voltam tömetni a fogam fehér töméssel.Azòta kisebb nagyobb kihagyással fáj éjszaka kisebb nagyobb kihagyással jobban.A hidegre nagyon érzékeny de csak pár pillanatig a folyadék eltávozása után.Viszont harapásra cseppet sem fáj!!Ez ideiglenes vagy gyökérkezelés gyanus???Várom válaszát!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Doktornő!
    4 nappal ezelőtt be lett tömve egy alsó rágófogam, nem fájt egy csöppet sem utána, de másnap fölötte is be lett tömve egy fogam. Ez után sem fájt..de rá egy napra megint elkezdődött a fájás, és rosszabb mint, mielőtt be lett tömve..előtte csak a hidegre és a melegre volt érzékeny, de most már viszont ha ráharapok rettenetesen fáj. Nem tudok aludni, enii, inni rendesen..félek visszamenni az orvoshoz, nem bírnék ki megint ilyen nagy fájdalmat..de viszont így meg nem tudok normálisan élni..mit tegyek?
    Mi lehet a baj?://

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen,
    Mindenképp menjen vissza fogorvosához. A ráharapási érzékenység azt sejteti, hogy a fogbél begyulladt, sőt a gyulladás a gyökércsúcsi területen túl terjedt, ezért fáj mikor ráharap. A kezelés nagy valószínűséggel gyökérkezelés. Mély tömés esetén ez előfordul, oka általában az, hogy a szuvas terület olyan mélyen lehúzodott már a fogidegkamra irányába, hogy a felpuhult dentin eltávolítása már nem volt elegendő, a baktériumok átjutottak a fogbélbe. Bíztatom, hogy ne féljen visszamenni a fogorvoshoz, hiszen a probléma önmagától nem oldódik meg. Érzéstelenítéssel a gyökérkezelés fájdalommentesen elvégezhető. Mielöbbi gyógyulást kívánok, üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  8. Kedves Doktornő!
    Ma voltam fogorvosnál azt mondta elég mély a lyuk és 2x kell gyökér kezelni de csak 1x gyökér kezelte inkább be tömte rá 2 órára el kezdett fájni és az is fáj ha rá harapok vagy hideget iszok , ez komoly probléma lehet?

    VálaszTörlés
  9. Dr. Pattogató Rita2011. szeptember 20. 15:15

    Kedves Névtelen,
    Nem tudom mennyire komoly, mindenképp javaslom, hogy menjen vissza a kezelést végző kollégához, és jelezze neki a történteket, ő biztosan tud majd segíteni.
    Mielöbbi gyógyulást kívánok!
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  10. Kedves doktornő!

    Ma voltam a fogorvosomnál.Az egyik jobb alsó fogamat kellet tömni,valamint egy amalgántömést is eltávolított belőle, helyére pedig fehér tömést rakott. Amióta kiment az érzéstelenító hatása, azóta folyamatos az érzékenység vagy fájdalom... az biztos hogy nagyon kellemetlen.Mint mikor bele csap a hideg vagy a meleg,csak ez folyamatos. Mitől lehet? El fog múlni?
    A választ előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Kedves doktornő!

    nekem is fehér tömésem van egyik alsó nagyörlőmben, és a tömés után nagyon-nagyon fájt, annyira hogy vény nélküli fájdalomcsillapítók nem nagyon segítettek. visszamentem az orvoshoz aki a tömést csinálta és lefaragott a tömésből, mivel lehet hogy magas volt, amikor tömte kaptam érzéstelenítőt(én kértem mert előtte sose volt tömésem) .
    akkoriban kezdtek el nőni a bölcsességfogaim is,mostanra már 3 kibújt.
    a tömött fogam mellett gennyes púp jött ki, abból kijött a genny, viszont az álkapcsom megdagadt tőle látszott is a tükörben hogy azon az oldalon szélesebb lett a fejem. egy idő mulva leapadt viszont a fogam melett az íny nem szimmetrikus a másik oldallal, míg az egyiken szépen kitapintható az íny a fogak mellett ívben úgy ennél a fogamnál és a mögötte lévő 2nél szélesebb az ínyem, mintha puffadt lenne,de kemény. a gennytasak "kupakja" még mindig megvan.
    mekkora lehet az esélye hogy ez esetleg ciszta vagy annál rosszabb?

    köszönettel: Lilla

    VálaszTörlés
  12. Kedves Lilla,

    Azt javaslom mindenképp forduljon a tömést készítő fogorvos szakemberhez, a leírtak alapján ugyanis nagyon valószínű, hogy a fogat gyökérkezelni kell. Ez nagyobb szuvasodás esetén előfordulhat. Nam hiszem hogy ilyen rövid idő alatt ciszta alakult ki, inkább gyökércsúcs körüli gyulladásról van szó, ennek jele a genny távozása a fistula nyíláson. Hogy pontosan miről van szó könnyedén kideríthető egy röntgennel. Jó egészséget, dr. Rita

    VálaszTörlés
  13. Kedves doktornő

    nekem szürke töméseim vannak bal oldalon alsó felső állkapcson és már 3 napja fáj hasogat a tarkómtól indul fel a halántékig fűlentövéig és a két tömőt fogon át bele hasit de csak 1 két percig fáj utána ha melegen kiáll

    VálaszTörlés
  14. Kedves Névtelen, gondolom azóta már eljutott fogorvoshoz és vagy gyökérkezelésen vagy foghúzáson esett keresztül. Tünetei fogbélgyulladásra utalnak, ennek elsődleges terápiája a gyökérkezelés, bár a fog, csont állapotától függően ez akár foghúzás is lehet.
    Mielőbbi gyógyulást kívánok!

    VálaszTörlés
  15. Kedves Doktorno!
    A jobb folo 4 es 5 osom kozott lyuk keletkezett es a 4esnek volt egy composite tomese distal - occlusal. Ez kiesett es betomtek amalgam tulajdonkeppen mind a ket fogat. Hihetetlenul erzekeny a hidegre egy hete, ragasra nem faj, melegre se nagyon. Mit lehet vele tenni?

    VálaszTörlés
  16. Kedves Zizi,

    Kedves Névtelen,
    Valószínűleg mély szuvasodások (a régi tömés alatt) voltak, melyeket újra kellett tömni. A fog prognózisa általában attól függ, hogy mennyire volt mély a szuvasodás, mennyire kellett a fúróval megközelíteni a fogbél üreget, milyen gyógyszeres alábélelés történt, egyáltalán milyen módon, milyen tömés történt.

    A hideg érzékenység még egyelőre nem rossz jel, mert azt jelzi, hogy él a fog. Ha a fájdalom egy két héten belül nem múlik, vagy ráharapásra, melegre érzékennyé válik, mindenképp forduljon fogorvoshoz, mert ebben az esetben előfordulhat, hogy a fogat gyökérkezelni kell.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Doktornő!

    Ma voltam fogtömésen, azt mondta a doktornő, hogy egy hajszál választ el a gyökérkezeléstől, de azért betömte, csak előtte bekente 2 adag gyógyszerrel.Azt mondta, már nagyon közel volt az ideghez,de nem ideiglenes tömést tett be. Mondta, hogyha fáj gyökérkezelni kell. De reménykedjünk, mert fiatal vagyok (22 éves). A kérdésem az lenne, hogy a fájdalom rövidtávon jelentkezik ilyenkor? Vagy hetek, hónapok, évek múlva? Illetve tudok e vmit tenni, hogy segítsem a folyamatot? Calciumot szedni vagy bármi mást? Mennyi az esélye, hogy nem kell gyökérkezelni? KÖszönöm szépen a válaszát!

    VálaszTörlés
  18. Kedves Kriszti,

    Sajnos mindkét verzió előfordulhat, azaz hogy most a napokban elkezd hidegre később melegre illetve ráharapásra egyre erősebben fájni, vagy az is, hogy csak később kezd el tompán fájni ilyenkor már általában elhalt fogról van szó.

    Ennek oka, hogy kialakulhat hirtelen fogbélgyulladás, heves tünetekkel, vagy elhalhat a fog lassan tünetmentesen is.

    Amennyiben kicsit hidegre érzékeny pár napig, majd ez a spontán hideg érzékenység szépen lassan elmúlik az jó jel. Ha extra hideg hozzáér és arra érzékenyen reagál, az megint jó jel, hiszen azt jelzi, él a fog.

    Érdemes fél év múlva egy kontrollra elmenni a fogorvoshoz, akkor is ha nincs panasza, hiszen a vizsgálattal kiderül, ha probléma van.

    Sajnos calciummal vagy egyéb táplálék kiegészítőkkel nem tud segíteni, ezek nem szívódnak fel a felnőtt fogakba, illetve a tömés alatti gyógyulás egészen más biológiai mechanizmusok szerint alakul.

    Talán jó hatású a homeopátiás Arnica, mely kicsit megerősíti a fogat az őt ért beavatkozás után.

    A gyógyulás ilyenkor azon múlik, hogy a fogorvos mikor tudta elkapni a folyamatot, mennyire érte már a fogbelet a szuvas fogban elszaporodott baktérium toxinok hatása.
    Ha időben, akkor a fog belső védelmi rendszere megoldja magától, életben marad a fog.

    Minden jót kívánok,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  19. Kedves Doktornő!
    2 napja voltam fogtömésen. Kiesett az előző tömésem és fájt a fogam, ha hideg érte. Azt hittem ha be lesz tömve jobb lesz, de nem.... Azóta egyfolytában fáj, nehezen tudok enni és aludni is. Ha pedig hideg vagy meleg éri még jobban fáj, mint régen. Lehet, hogy gyökérkezelni kell?? Nem korai ez 17 évesen?

    VálaszTörlés
  20. Kedves Névtelen,

    Sajnos a fogban a szuvasodás valószínűleg már nagyon mély volt, így a legutóbbi tömés már későn érkezett, a bakteriális folyamat tovább haladt a fogbél felé. Erre utalnak panaszai, a hidegre melegre való fájdalom.

    Nagyon valószínű, hogy a fogat gyökérkezelni kell, mivel a fertőzés a fogbélben sajnos nem visszafordítható.

    A fog gyökérkezelése nem korfüggő.

    Vannak 60-70 éves Pácienseim is teljesen ép esetleg tömött fogakkal gyökérkezelés nélkül (ez sajnos elég ritka) és vannak tinédzserek több gyökér-kezelt foggal (ez sajnos nem ritka).

    Gyökérkezelni többnyire akkor szükséges a fogat, ha a fogbél szövete szuvasodás vagy egyéb trauma következtében fertőződik.

    Jó egészséget kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  21. Kedves Doktornő!

    Pénteken tömték be a felső fogamat gyógytöméssel és azt mondta a fogorvosom, hogyha fáj akkor mennyek vissza hozzá. Az a fogam amit betömött az nem is fáj de az alatta lévő fogam ami be van tömve nyomásérzékeny lett. Ez mitől lehet?

    VálaszTörlés
  22. Kedves Dorina,

    Mindenképp menjen vissza a fogorvoshoz, hiszen ezt ő fel is ajánlotta. Ha a másik fog fáj, akkor azzal a foggal kell visszamenni.

    Előfordulhat, hogy a felső fogba bekerült tömés valahol rágás közben előbb érinti az alsó fogat, ez egy ilyen hatásra érzékenyebbé válhat, az a doktor könnyen ellenőrizni tudja.

    Az is lehet, hogy a felsőtől függetlenül új probléma adódott, csak most az alsó fognál.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Doktornő!

      Köszönöm a gyors választ. Ma voltam fogorvosnál és azt mondta, hogy a felső fognak nincsen hozzá semmi köze mert a gyógytömés olyan puha, hogy nem az lehet a baj. Megnézte az alsó fogamat és azt mondta, hogy be van gyulladva a foggyökerem és nyomja ki a fogamat. Lecsiszolta az alsót és a felsőt is. De nem mondta mit kell tenni a fogammal. Ki kell húzni vagy van más megoldás is?

      Törlés
  23. KEDVES DOKTORNŐ!
    Egy évvel ezelőtt letört az egyik fogam..amit töméssel helyre hoztak!Egy pár hete kisebb nagyobb szünetekkel két három napig állandóan fájdogál az a fog.Olyan érzés mintha az állkapcsom is fájna.Ha megnyomom a fogat ,elég érzékeny.Mi lehet a gond?
    Köszönöm előre is!
    Krisztina

    VálaszTörlés
  24. Kedves Krisztina,

    Hogy pontosan mi a baj, csak vizsgálat és röntgenfelvétel alapján lehetne megmondani.
    A tünetek fogbél elhalásra, illetve annak következtében fellépő gyökércsúcs körüli gyulladásra utalnak, ezt egy röntgen tudná megerősíteni. Ha valóban ez a folyamat áll a háttérben, gyökérkezelésre lesz szükség.
    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  25. Kedves Dorina,

    Ennyi információ alapján sajnos nem tudok válaszolni.

    Mindenképp javaslom, beszéljen orvosával, hogy szeretné tisztábban látni a képet, most épp milyen folyamat zajlik, milyen kezelések várhatóak, mire számíthat.

    Gyógyulni csak úgy lehetséges, ha együttműködik orvosával, ehhez azonban pontosan kell tudnia mi is történik Önnel.

    Pontosan és megnyugtatóan csak a kezelőorvosa tud majd válaszolni.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  26. Kedves doktornő!
    Két hete tömték az alsó(őrlő) fogamat, de azóta kisebb-nagyobb szünetekkel állandó a fájdalom. Néha feszítő, olykor lüktető és melegre érzékennyé vált, hidegre semmi probléma.
    Jövő hónap eleje a következő időpont, mikor vissza kell mennem. Kérdésem; várjak-e addig remélve, hogy megszűnik a fájdalom, vagy fölösleges és mielőbb menjek vissza?

    VálaszTörlés
  27. Kedves Névtelen,

    A feszítő, melegre jelentkező fájdalom felveti annak a gyanúját hogy a fogbél elhalt, illetve ez a folyamat éppen zajlik.
    A hideg érzékenység élő ideget jelez, a meleg érzékenység inkább annak a jele, ha az elhalt fogbélben baktériumok vannak, melyek gázai a melegre kitágulnak, ezzel feszítő érzést és fájdalmat okozva.

    Így, bár biztosat látatlanban mondani nem lehetséges, azt javaslom, forduljon mielőbb kezelőorvosához.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  28. Kedves doktornő!
    Ma tömték a fogamat gyógyszeres töméssel. Előzmény: Először 2010 júniusában lett betömve a felső 4es fogam, következő évben kiesett a tömés így visszamentem megcsináltatni az is kb. pont júniusban volt. Sokáig érzékeny volt és odáig fajult a helyzet, hogy ma muszáj volt kérnem egy időpontot. A fogamból kifúrták a régi tömést, alatta nem volt semmi baja a fogamnak, a kezelőorvosom szerint nem kell gyökérkezelni, 3hét múlva kell visszamennem és kapok rendes tömést. És jobboldalon alul az utolsó előtti fogamat is 2010ben tömték az a tömés most kitört a helyéről magával ragadva kb. a fél fogamat, hatalmas üreg lett, ez azonban egyáltalán nem fáj nem is érzem. Érdekelne, hogy mit ajánl további védelemre, Sensodyne fogkrémet és szájvizet használok a többi fogamnak egyáltalán nincs semmi baja, csak ennek a 2tömöttnek, köthető ez valamihez? Nem értem, hogy rendesen ápolom a fogaim és ennek ellenére ez történik. Ha a gyógyszeres kezelés beválik akkor teljesen kizárhatom a gyökérkezelést?? Lett volna még pár kérdésem a kedves kezelőorvosomhoz, csak nem akartam feltartani, hiszen így is majdnem ebédidőben soronkívül fogadott. Ha kimegy az érzéstelenítő hatása akkor fog fájni evvel a gyógyszeres töméssel?

    VálaszTörlés
  29. Kedves Niki,

    Gyógyszeres tömést akkor alkalmazunk, mikor az üreg túl mély, közel a fogideg, így jobbnak látjuk egy ideig "pihentetni", míg megnyugszik, panaszmentessé válik.

    Gyökérkezelni akkor kell a fogat, ha begyullad vagy elhal a fogbél. Sajnos ez utóbbi történhet fájdalommentesen is, van mikor csak egy kontrollfelvétel alkalmával veszi észre a fogorvos.
    Ezért mélyebb tömések esetén panaszmentes esetben is javasolt fél évenként fogorvosi kontroll szűrésre elmenni.

    A Sensodyne fogkrém, az alapos, rendszeres fogtisztítás (nem csak fogkefe, hanem fogköz tisztító eszközök is) segítenek megóvni fogait. A tömött fogakban a tömés néha cserére szorulhat, ezért is érdemes félévente kontrollra menni.

    Üdvözlettel,
    dr Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  30. Kedves doktornő!

    Én kb 2-3 hete voltam fogtömésen, (nem fájt a fogam előtte) és miután betömték, azóta harapásra belenyilal a fájdalom.. (ha valami keményebbre harapok) csak az egyik oldalon tudok így rágni. Arra gondolok hogy megsérülhetett a dentin rész..vagy nemtudom. Elég kellemetlen, ez meg fog gyógyulni magától?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  31. Kedves Névtelen Olvasó,

    Mindenképp javasolt ilyen esetben visszamenni a fogorvoshoz, hiszen több lehetőség is van, a legkedvezőbbtől a legkedvezőtlenebbig:

    1. nincs semmi baj - legalább megnyugodhat - csak nagyon mélyen volt a szuvasodás, idő kell a dentinnek, míg rendbe szedi magát, türelemmel várni kell

    2. bizonyos helyeken magas kicsit a tömés, ezen az orvos igazítani tud és a probléma megszűnik.

    3. komolyabb probléma van, töméscsere vagy egy időre gyógytömés szükséges

    4. röntgen segítségével olyan diagnózis születik, melynek alapján a fog gyökérkezelése javasolt.

    Hogy a fenti lehetőségek közül az Ön esetében melyik lesz a járható út, azt a vizsgálat során orvosa tudja eldönteni, érdemes mielőbb felkeresni őt.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  32. Kedves Doktornő!

    Nekem kb. 2 hónapja tömték be a fogam és a hidegre nagyon érzékeny. Eggyáltalán nem fáj a fogam csak a külső ingerekre. Mit javasol? Lehetséges, hogy el fog múlni a fájdalom?

    Tisztelettel: B. Balázs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs,

      Látatlanban nem tudom megmondani, hogy elmúlik e, a 2 hónap már kicsit soknak tűnik.

      A hideg érzékenység azt jelzi, a foga él. Ha csak akkor érzékeny, mikor a hideg hozzáér, de az inger elmúltával a fájdalom azonnal megszűnik - ez jó jel, azt jelzi, a tömés nagyon mélyen van, de ez nem utal még gyulladása. Ha az inger elmúlta után is fáj, esetleg lüktetve jelez - sajnos lehet, hogy a folyamat továbbhaladt, ebben az esetben gyökérkezelésre lehet szükség.

      Én az Ön helyében mindenképp visszamennék a fogorvosomhoz és megkonzultálnám vele, mi lehet a probléma.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  33. Kedves Doktornő!
    Problémám azzal kezdődött, hogy márciusban betömte a fogorvosom a fogam ami rossz volt. Ez a fogam öt hónap elteltével elkezdett fájni egyre elviselhetetlenül. Az magán orvosom (mellesleg benne maradéktalanul megbíztam, régen traumák értek az iskola fogászaton és a felnőtt fogászaton is) nyaralni volt és nem bírtam volna ki még egy hetet amíg el tud látni. Telefonon megbeszéltük nyugodtan menjek el egy másik orvoshoz ne várjak, ha annyira fáj. Elmentem az sztk rendelőbe, nagyon nagy fájdalmakkal és legalább akkora félelemmel. Érzéstelenítés után kifúrta a tömésem, gyökérkezelte az őrlő fogam, igeiglenesen betömte de hagyott kis rést a genny eltávozásához, megkönnyebbülve jöttem haza. Pár nap után nem is éreztem semmi fájdalmat semmire nem volt érzékeny, ráharaphattam semmit nem éreztem. A tömést időközben valószínű megettem mert eltűnt. Visszamentem ahogy mondták, megtisztogatta a lyukat megint megcucálta gyökereket gondolom megnézte nem maradt-e ideg a fogban, semmit sem éreztem érzéstelenítés nélkül. Mivel péntek volt nem tömött rá semmit a hétvége miatt, hanem hétfőre megbeszéltük a tömést. Visszamentem hétfőn megint kitisztogatta megcucálta, fertőtlenítővel kitisztította. Miután semmit nem érzékeltem a fogammal tett bele egy ideiglenes tömést. Másnapra már érzékeny lett harapásra, de nem a fogam hanem szerintem a inyem vagy nem is tudom mi. Visszamentem másnap reggel mert egy fogamat ki kellett húzni mert menthetetlen volt, akkor még nem fájt csak érzékeny volt rágásra. Délutánra olyan erőfájdalmak törtek rám, hogy a csllagokat láttam.
    itt olvasgatva segitséget keresve, Olvasom, hogy gyulladáscsökkentőt kapnak ilyen esetben én nem kaptam semmit. Kérdésem a következő: normális-e ha most megint vannak fájdalmaim? meddig kellene ennek megszünnie? magától eltűnik-e a fájdalom? szednem kellene valami antibiotikumot ?

    Elnézést a levél hosszúsága miatt.

    Tisztelettel: J. Krisztina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krisztina,

      remélem azóta megoldódtak a problémái, én nem tudok azonnal válaszolni.

      A gyökérkezelés macerás dolog, ha a fog ismét panaszos, megint ki kell tisztítani, reszelni, fertőtleníteni.

      A fertőtlenítés és a csatornák feltágítása minden rendelőben más metódus alapján megy, vannak kifejezetten erre specializálódott fogászatok is - ebből is érzékelhető, bonyolult műveletről van szó.

      A fogorvosok számára egyre több eszköz és technika áll rendelkezésre, mint például lézeres gyökércsatorna fertőtlenítés, vagy egyéb antimikrobiális terápiák, gépi gyökércsatorna tágítók a "cucálás" helyett, azonban még e modern eszközök sem képesek mindenre, előfordul, hogy egy egy fog menthetetlen.

      Gyökérkezelés esetén mindenképp érdemes az orvossal megbeszélni, milyen esélyt lát a röntgen alapján a fog megmentésére, hány alkalmat érdemes adni az ideiglenes gyógyszeres lezárásnak.

      Remélem sikerül a fogát megmenteni, üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  34. A bal felső 1-es, és a jobb felső 1-es fogamban fogszínű tömés van cca. 20 éve. Mostanra elérkezett az idő a cseréjére a töméseknek, de a fogam kábé 1/3 része tömés!
    Ilyen nagy részben tömés van, akkor felépíthető a fog? Vagy lehet, hogy le fog törni és koronázni kell?

    VálaszTörlés
  35. Kedves Névtelen,

    Hogy újra lehet e tömni, vagy felépíteni, vagy koronázni - ez attól függ, hogy mennyi ép foganyag maradt a tömések eltávolítása után. Látatlanban sajnos erre nem tudok válaszolni, ehhez mindenképp fogorvosi vizsgálat szükséges.
    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  36. az a gondom hogy a fogaimaimat olyan 2-3 hónapja rendszeresen tömik és most egyhete a jobb metszőfogam amit már betömtek iszonyatosan fáj hideget nem merek inni annyira fáj már majd nem sirok férfi létemre és lüktet a bal metsző fogamat 1 hónapja csinálták mert az műfogat ráépíteték és éket vertek a fogaim közé meg ilyesmit csináltak rajta most be gyulladt vagy inyem gyúladtbe vagy ennek fog húzás lesz a vége????válaszát előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Sajnos én látatlanban nem tudom mi lesz a vége, hiszen ennyi információ alapján nem lehet választ adni kérdésére.
      Tünetei fogbélgyulladásra utalnak, melyet gyökérkezeléssel lehet gyógyítani.
      Metszőfogat kihúzni csak nagyon menthetetlen esetben kell, talán az Ön foga még nincs ilyen állapotban.
      Fájdalom esetén mindenképp forduljon fogorvoshoz, emellett érdemes lenne jobban átbeszélnie orvosával, pontosan mi is történik, milyen kezelések következnek, milyen módon lehet ezt a fogat megmenteni.
      Egy ilyen beszélgetés már fél gyógyulás, mindenképp érdemes sort keríteni rá!

      Mielőbbi gyógyulást kívánok!
      Dr. Pattogató Rita

      Törlés
  37. Üdvözlöm!
    Nem rég fogorvoshoz fordultam, mert elviselhetetlen volt a fájdalom. A fájdalomnak nem volt pontos helye, az összes jobb oldalon lévő fogak és környéke fájt.
    A röntgen egy mély szuvasodást mutatott, amit az orvos betömött.
    Már 40 óra telt el, de a fájdalom még tart. Egyik fogam sem érzékeny, akárhogy kopogtatom, feszegetem őket.
    Most már azt sem tudom megállapítani, hogy a felső vagy az alsó rész fáj. Fáj az egész jobb arcom.

    Ezért nem is mennék el most az ügyeletre, mert nem tudnék válaszolni arra a kérdésre, hogy "Melyik foga fáj?"

    Mit tegyek? Várjak még néhány napot, hátha csak a kezelés utóhatásáról van szó és magától el fog múlni a fájdalom?
    Köszönök minden választ!
    Norbert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Remélem azóta megoldódtak a problémái, bevezetőmben kérem a sürgős választ vágyókat, ne várjanak azonnali választ, forduljanak mielőbb fizikai segítségért megfelelő orvoshoz.

      Így látatlanban most sem tudok jobbat, ilyen pokoli fájdalom esetén mindenképp forduljon szakemberhez. A mély szuvasodás jelezheti gyökérkezelés szükségét, az egyik legkellemetlenebb fájdalom a fogideg gyulladása, mely ilyen esetekben előfordul. A fájdalom rendkívül kisugárzó, így nehéz beazonosítani a fogat. Komoly fájdalmat okozhat még az állkapocsideg neuralgiája, ez már komolyabb probléma, átlag fogorvos sokat nem tud vele kezdeni - én sem. Ilyen gyanú esetén, a legjobb ha a Semmelweis Egyetem szájsebészeti osztályához fordul, ők a kompetensebbek ebben a témában.

      Bízom benne, hogy azóta panaszai megoldódtak,
      Minden jót kívánok,
      Rita

      Törlés
  38. Kedves Doktornő!

    Múlt hét kedden betömték a bal alsó 6-om, mert volt egy pici lyuk benne. (tömés előtt abszolút nem fájt, nem is tudtam, hogy lyukas) A múlt héten nem fájt, de most hétfőn elkezdett érzékeny lenni, amikor keményebbet eszek. Vagyis amikor ráharapok bele nyílal, erősen és fájdalmasan. Illetve érzékeny a hidegre is. Tegnap visszamentem a fogorvosomhoz, és lecsiszolt egy kicsit a tömésből, hátha jobb lesz. Nem lett jobb, ugyanaz a fájdalom van, ha ott rágok. Mit javasol? Menjek vissza még egyszer, vagy még várjak, hátha elmúlik? Normális, hogy az első pár napban semmi tünet nem volt, csak kb rá egy hétre lett érzékenyebb? és ha el is múlik ez az érzékenység, mennyi idő után esedékes?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Kinga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kinga,

      Ha bizonytalan, az első és legjobb megoldás, ha visszamegy a dokihoz, és megbeszéli vele a lehetőségeket. Várni is lehet, vagy egy ideig gyógytömés is szóba jön. Sokat írtam erről a témáról az alábbi oldalakon, olvassa át, talán ez segítségére lesz:

      http://www.budapestdental.hu/Esztetikai_fogaszat/Esztetikus_fogtomes/Fogtomes_utofajdalom_nelkul.html

      http://www.budapestdental.hu/Esztetikai_fogaszat/Esztetikus_fogtomes/Tomes_utani_fogfajas.html


      Minden jót kívánok,

      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  39. Kedves Doktornő

    3 napja voltam fogtömésen mert volt egy kis lyuk a fogamon a fogorvosom azt mondta h nem mély betömte azóta faj van mikor egy folytában van mikor csak kevésbé de este alvás előtt nagyon fáj meg napközbe néha. Gyógyszeres tömést kaptam (fehér). Ez a fájdalom a gyógyszer miatt lehet vagy más oka van? Mit javasol ön? Köszönöm válaszát : Norbert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Norbert,

      Kicsit ellentmondásos a levele. Ha a szuvasodás pici volt, általában a fogorvos végleges tömést készít.

      Gyógyszeres, ideiglenes tömés akkor készül, ha a szuvasodás mély volt (ez lehet, hogy egy pici lyukként látszik, a mélyben azonban mégis hatalmas).

      Tehát ha gyógyszeres tömést kapott, annak lehet az az oka, hogy a szuvasodás nagyon mélyre hatolt, így az orvos jobbnak látta a végleges tömés előtt megpróbálni a gyógyszeres kezelést.

      Ha a gyógyszeres tömés ellenére a fog fájdalommal reagál - főleg az este egyre kellemetlenebb fájdalom a gyanús - akkor sajnos van esélye, hogy a fogászati kezelés már későn érkezett el a fog számára, a fogideg begyulladt.

      Mindenképp javasolt, hogy forduljon ismét kezelőorvosához, előfordulhat, hogy gyökérkezelést fog javasolni!

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  40. Kedves doktornő!Az első fogaghoz mennyire fáj az érzéstelenítő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Ha az érzéstelenítés előtt a fogínyt érzéstelenítő géllel vagy spray-vel előkezelik, illetve érző kezű, tapasztalt fogorvos adja be az érzéstelenítőt, a válasz az, hogy az injekció beadása teljesen fájdalmatlanul megoldható, esetleg enyhe feszülést érez az ember, de ez sem biztos.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  41. Kedves doktornő kb. fél éve tömték be a fogam és az elmúlt napokban hidegre melegre érzékeny lett pedig eddig semmi gondom nem volt vele.Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Norbert,
      A meleg érzékenység azt jelezheti, hogy a fogban elhalt, baktériummal fertőzött részek vannak. Meleg hatására ugyanis a baktériumok által termelt gázok kitágulnak, és ez feszítő, fájdalmas érzést okoz. Mindenképp érdemes fogorvosához fordulnia, aki meg tudja állapítani, hogy szükség lesz e gyökérkezelésre vagy sem. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  42. Kedves doktornő!

    Előző héten kaptam végleges tömést, és az az előtti héten meg kihúzták a kisörlőt. Most nem csak a gyökérkezelt fogamon érzem a fájdalmat, hanem a kihúzott fog helyén is, és az ínyemen is. Mi a teendő ilyenkor? vissza menjek kihúzatni a gyökérkezelt fogam, vagy elmúlik? (a fogamat úgy érzem mintha betonból lenne, kőkemény és kicsit érzékeny a harapásra)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila, fájdalom esetén mindenképp érdemes visszamennie fogorvosához. Sajnos látatlanban én nem tudom megmondani, hogy a fájdalom a foghúzásból, vagy a gyökérkezelt fogból származik e, mindkettő lehetséges. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  43. Kedves Doktornő!

    8 hónapja van fogszabályzóm, és a fogszabályzó feltétele előtt természetesen a lyukas fogakat a fogorvosom betömte, de észrevettem, hogy az egyik fogamat be kéne tömni. Az a kérdésem, hogy fogszabályzó mellett lehet-e fogat tömni? Válaszát előre is köszönöm.
    Vivien

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vivien, a legtöbb esetben igen, sőt, ha gyanús hogy lyukas a foga, mindenképp menjen el fogorvoshoz. Lehet, hogy a fogszabályozó miatt csak ideiglenesen tudja majd a fogorvos kezelni, mivel ilyenkor nem lehet tökéletesen felépíteni a fog oldalsó felszínét, de a folyamatot mindenképp érdemes megállítani. Érdemes figyelni arra, hogy az általános fogorvosnak a legtöbb esetben nincsenek olyan speciális, csak a fogszabályozásban alkalmazott eszközei, amivel a fogszabályozót ki illetve be tudja kötni, így előfordulhat, hogy a két fogorvos együttműködésére van szükség. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  44. Kedves Doktornő!
    Egy napja cseréltettem ki egy régebbi tömésemet, ámbár a tömés a fájdalomcsillapító elmúlását követően magasnak bizonyult, így másnap visszamentem, és annyit csiszolt belőle, hogy most már az meg érzékennyé vált..fog ez javulni agy csak rosszabb lesz..? Válaszát előre is köszönöm! Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi,

      Ha egy tömés magas, akkor a fogorvos a tömőanyagból csiszol, nem a fogból - hiszen a saját foganyag nem lehet magas. Régi tömések cseréjekor előfordulhat pár napig utóérzékenység ráharapáskor vagy hidegre, de ezek múló tünetek és nem okoznak állandó kellemetlenséget. Amennyiben folyamatosan kellemetlennek és érzékenynek érzi a fogat, érdemes ismét a fogorvoshoz fordulnia, hogy kideríthesse, mi okozza a panaszt. Bizonyos esetekben pár nap várakozást, bizonyos esetekben a tömés eltávolítását és gyógyszeres tömést javasolhat a szakember.
      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  45. Kedves Dániel,

    Ha töméscsere után nagyon fáj a fog, sajnos nagy valószínűséggel a gyökérkezelés nem úszható meg. Ha a fogbél gyulladt, nincsen más mód mint a gyökérkezelés.
    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  46. Kedves Doktornő
    múlt hét szerdán volta a fogorvosnál és hát megnézte a fogam és kérdezte tölem nem fáj akkor nekem nem fáj hát szombatom már el kezdet fájni de ugy ha hozzá érek is ugy is fáj. Mit csináljak ? mert fáj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő,

      Orvosa valószínűleg problémát látott a fogával, ezért kérdezett rá a fájdalomra. Amennyiben a fog panaszt okoz, mihamarabb fogorvoshoz érdemes fordulni!
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  47. Jó napot !

    Előző héten kedden egy alsó fogam be lett tömve.Íny mentén volt két luk rajta.Észrevettem,hogy belül is lukas,így be fogom tömetni azt a részt is.Viszont ugyanez a fogam érzékeny a hidegre.Tehát ha odaérintem a hűvös ujjamat,elkezd fájni.Rossz a tömés,vagy már gyökérkezelni kéne?Egy ideje járok már az orvoshoz,mert eredetileg pont emiatt a fogam miatt mentem el.De azt mondta,hogy tömjük a többit,mert ez nem olyan rossz,mint aminek kinéz.Most akkor mégiscsak olyan rossz volt végül,hogy gyökérkezelés lesz a vége?
    Válaszát előre is köszönöm !
    Üdvözlet !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő,

      Ha jól értem, fognyaki tömése készült. Tapasztalataim szerint ez a terület nagyon érzékeny, egyáltalán nem biztos hogy a tömés rossz, vagy hogy a fogat gyökérkezelni kell.

      A fognyaknál a koronai részt borító zománc fokozatosan elvékonyodik és átmegy a gyökeret borító cement nevű anyagba. Az íny visszahúzódásával vagy helytelen fogmosási technikával ez a terület könnyen érzékennyé válhat fogtömés nélkül is. Ezen a területen a dentin is vékonyabb, így a fogbél - benne az ideggel közelebb van a fogfelszínhez.
      Fognyaki tömés során gyakran tapasztalható, hogy egy egészen kis tömés esetén is sokáig érzékeny marad a fog. Ilyenkor kis türelemmel érdemes lenni, pár nap esetleg hét alatt fokozatosan rendeződik.

      Ha ugyanez a foga más területen is szuvas, lehet hogy az ezzel kapcsolatos hideg érzékenységet ugyanúgy a fognyaknál érzi, pedig a gondot a más területről kiinduló szuvasodás okozza.
      Amennyiben ez a szuvasodás túlzottan mély és eléri a fogbelet, akkor az egész fog érzékennyé válik hidegre, később már mindenre - ekkor valóban szóba kerül a gyökérkezelés lehetősége.
      A legfontosabb, hogy orvosa tudjon a panaszairól, így ennek megfelelően folytathassa a kezelést.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  48. Kedves Doktornő!

    11 napja, csütörtökön voltam fogorvosnál, ahol egy jobb felső fogamat tömték be, mert lyukas volt, édességevéskor mindig nagyon megfájdult, ezért mentem el. A doktornő azt mondta hogy nem volt olyan mély a lyuk. 1 hétig semmi problémám nem volt, viszont rá következő csütörtökön este nagyon megfájdult a fogam, úgymond lüktetett benne a fájdalom, és nem tudtam eldönteni, hogy vajon a tömött fogam fáj-e vagy az amelletti. Azóta 4 nap telt el, amikor vagy fájt, vagy nem, mindenesetre ma visszamentem, és a doktornő azt mondta, hogy ő az égvilágon semmit nem lát, ami megmagyarázná a fájdalmat, annyit tud tenni, hogy kiszedi a tömést, és betömi újra. Ez meg is történt, fúrt is egy kicsit, és azt mondta, hogy valami cementet rakott a tömés alá, hogy csökkenjen az érzékenység (ezt nem nagyon értettem). Utána mikor már eljöttem, a nyelvemmel éreztem, hogy mintha a tömött mellettit is betömte volna, ugyanolyan volt a felülete. És 1-2 órával a tömés után nagyon-nagyon megfájdult a fogam, ami azóta is tart. Ez ugye nem normális? Nem lehet, hogy gyógytömést kellett volna beraknia? Direkt rákérdeztem, hogy nem kell-e gyökérkezelni, amire nemet mondott. Azt mondta, csak 1 helyen volt kicsit mélyebb a fúrás. Mi a teendő ilyenkor? A fájdalom most sokkal nagyobb, mint az, amiért eredetileg felkerestem :(
    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Sajnálom, ez nem könnyű eset, de sajnos látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi a helyzet. Ezt csak az a fogorvos tudja, aki a fogat kezelte, és látja, hogy milyen mélyre terjedt a szuvasodás. A cement - gyógycement - épp arra való, hogy közepes vagy mély szuvasodás esetén az érzékenységet csökkentse. Ha a fog továbbra is ilyen erősen fáj, akkor szinte bizonyos, hogy gyökérkezelni szükséges.

      Mielőbbi gyógyulást kívánok, üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  49. Tisztelt Doktornő!

    Szeptember közepén tömték az első két fogamat felül. Belülről volt rajta két pici lyuk, illetve a két fog között is, elég nehezen elérhető helyen.
    A fogorvos javasolta, hogy fogselymet használjak, így a napokban vettem is. A két fogam közötti területet "kezeltem", amikor 2 apró fehéres átlátszó lapocska jött ki a fogak közül...
    Ez normális? Csak a csiszolás darabjai lehetnek?

    Pár napja picit pirosnak is látom az ottani területet, de felül még van 3 lyukas fogam. Korábban azt mondta a fogorvosom, hogy a lyukas fogak gyulladása kisugározhatnak az ép fogakra is..

    Most viszont, hogy ez a lapocska kijött a fogam közül, eléggé megijedtem...
    Ha az ujjammal simítom a felületet, kicsit érdes is a két fog között..
    Mit tanácsol?

    Várom mielőbbi válaszát! Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Előfordulhat, hogy egy kis plusz ragasztóanyag jött ki a fogak közül, amit a fogorvos a tömések készítéséhe használ. Ha ezt történt, ez teljesen normális jelenség, semmi baj. Lehet, hogy épp azért mondta az orvosa a fogselymet, hogy ha maradt bent olyan ragasztóanyag, amit ő nem látott mindenképp jöjjön ki, hiszen az ilyen maradék ínygyulladást okoz.
      Mivel van még lyukas foga, szerintem az a legjobb, hogy menjen el, mielőbb kérje meg ezen fogak kezelését is, és ha már úgyis ott jár, kérje meg fogorvosát, hogy nézze meg az előző töméseket. Sokszor van olyan, hogy az esztétikus tömésekre utólag rápolírozunk, hogy minden érdesség elmúljon.
      Minden jót kívánok,
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  50. Kedves Doktornő!
    Öt napja voltam fogorvosnál, ahol újra tömték az egyik fogam. (Az előző fogorvosom nem tisztította ki rendesen a fogam, és gyökér kezelni kellett.)
    A tömés egy kicsit magasra sikerült, amit csak az érzéstelenítő elmúlta után vettem észre. Meglehetősen kellemetlen érzés, valamint a frissen kezelt fogamnál az ínyem is begyulladt.
    Okozhat a magas tömés maradandó károkat? Menjek vissza igazíttatni a tömésemet?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata,
      A magas tömést mindenképp be kell igazítani, mert ugyan a tömés felszíne előbb utóbb kopik, de ez hosszú idő is lehet. A magas tömés nem tesz jót az adott fognak sem - túlterhelődik, és az ízületnek sem.
      Így én azt javaslom, mindenképp nézesse meg, és kérje meg, hogy állítsák be a jó magasságot.
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  51. Tisztelt doktornö!Az lenne a kérdésem,hogy van 2fogam,ami fáj,ha rágok vele,ill.érzékeny is a hideg,melegre.A fogorvosom viszont röntgen után sem lát velük semmi problémát.Mi lehet a gond?Már kb.másfél éve fájnak.2éve szültem.Talán ez lényeges.Köszönöm elöre válaszát!Judit

    VálaszTörlés
  52. Tisztelt doktornö!Az lenne a kérdésem,hogy van 2fogam,ami fáj,ha rágok vele,ill.érzékeny is a hideg,melegre.A fogorvosom viszont röntgen után sem lát velük semmi problémát.Mi lehet a gond?Már kb.másfél éve fájnak.2éve szültem.Talán ez lényeges.Köszönöm elöre válaszát!Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit,

      Nagyon sajnálom, de ennyi információból nem tudok segíteni. Ha a fog érzékeny a hidegre, az azt jelzi, hogy élő fogról van szó. Ha a röntgenen nem látszik semmi, akkor érdemes 3 hónappal később megismételni, mert sok folyamat a röntgenen elcsúszva látható.
      A szülés szerintem ebben a kérdésben nem befolyásoló, esetleg a fogínyt lenne érdemes megnézni, de ha azzal baj van, a röntgenen annak is lennének jelei.
      Ha a fogak tömöttek, előfordulhat még, hogy a tömés magas, de ez inkább ráharapási érzékenységet, nem pedig hőérzékenységet okoz, és ennyi idő után általában rendeződik.
      Előfordulhat még, hogy egyszerűen fognyaki érzékenysége van, mely a biológiai íny visszahúzódásra, esetleg helytelen fogmosási szokásra vezethető vissza. Ennek kiküszöbölésére érdemes kipróbálni fognyaki érzékenységet csökkentő Szenzitív fogkrémet (pl. Elmex, Sensodyne, Hauschka sóvizes fogkrém). Ha a fogkrém cserére a panasz elmúlik, akkor biztosan ez volt a gond. Ha nem, akkor tovább kell kutatni.

      Remélem segítettem,
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  53. Tisztelt doktornő!

    Azzal a panasszal fordulok önhöz, hogy tegnap tömték be 2 bal alsó fogamat újra, mert rossz tömésem volt,de amint kiment az érzéstelenítő estére elkezdett fájni, jegeltem és hajnalban fájdalomcsillapítóval tudtam aludni, igaz enyhült mára a fájdalom, de félek,mert most a fogamnál érzem a tompa fájdalmat. A kérdésem, hogy ez normális? Fogorvos, azt mondta hogy az fájdalomcsillapító szuri lehet az oka, valami csonthártya érzékenységet említett, evlileg a fogammal nem lehet baj mert képen is látható volt h nem volt durva tömés,de aggódom, hogy nekem is gyökérkezelni kell, de nekem nem érzékeny melegre,talán hideg ital,de nem hasít a fájdalom,rágni rendesen tudok kb. Köszönöm előre is a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,
      Jó hír, hogy hidegre csak kicsit érzékeny s hogy jól tud rágni a fogon, illetve hogy a röntgen szerint ez csak egy kicsi tömés. Ilyen esetben valóban nem szoktunk fogbélgyulladásra, illetve gyökérkezelésre számítani.

      Az érzéstelenítő beadásakor a legóvatosabb fogorvos is hozzáérhet a csonthártyához, ez természetes dolog. A csonthártya egy igen érzékeny, idegekkel nagyon sűrűn átszőtt szövet, így a szuri után bizony előfordulhat fájdalom, bár ilyen erősen nem jellemző, de ez az egyéni érzékenységtől is függhet.

      Én azt javasolnám, hogy picit legyen türelemmel, maximum egy-két napot. Ha a tünetek érezhetően csökkennek, akkor nem lesz baj. Ha nem csökkennek, vagy elkezd a fájdalom stagnálni, vagy beáll egy tompa, kellemetlen érzés a fognál, akkor érdemes visszamenni a fogorvoshoz, hogy ellenőrizhesse a fogat.
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  54. Kedves Doktornő!

    A bal alsó 6-os fogam kb 2 hónapja eltörött, valójában mintha többfelé roppant volan, mivel a felszínén csak úgy cikáztak a vonalak, illetve a nyelv felől nagyon éles szilánkos ha hozzáérek. Tömött fogról van szó. Mikor elmentem velel a fogászatra közölte velem a fogorvos, hogy erre a korona jelentené a végleges megoldást, de akkor erre nem volt meg az anyagi lehetőségem. Így kicsit leszedett a tömésből, és újratömte a felszínét.

    Azóta sokszor volt, hogy melegre nagyon érzékeny volt. Hidegre nem nagyon.

    Most azon gondolkozom, hogy amúgy is az első két fogam össze van torlódva, és hogy érdemes lenne-e inkább kihúzatni és lenne hely a fogaknak, vagy akkor a harapásom is megváltozna?

    Köszönöm előre is válaszát!

    Üdvözlettel,
    Anikó (25 éves)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó! A meleg érzékenység általában azt jelenti, hogy a fog elhalt, a gyökércsatornában baktériumok vannak, melyek gázokat termelnek. A meleg hatására a gázok kitágulnak, ez feszítést és ezzel fájdalmat okoz. Amennyiben a fog megtartható, azaz a koronai része biztonsággal felépíthető, akkor a fogat érdemes gyökérkezelni, majd csappal koronával ellátni és így újra mind funkcionálisan, mind esztétikailag helyrehozni. Ha a fog gyökere is elrepedt, vagy olyan mértékben a csontszél alá tört, hogy a felépítés nem lehetséges, akkor javasolt az eltávolítás. Ebben az esetben a fogat mihamarabb pótolni érdemes, fogbeültetéssel, vagy egyéb fogpótlással. Ha az elülső fogak torlódottak, kicsit egymásra csúsztak, azok sorba rendezése fogszabályozási feladat. Fontos tudni, hogy attól, hogy egy hatos fogat eltávolítanak a metsző fogak helyhiánya, azaz a torlódás nem fog megszűnni! A fogak egymással való érintkezése nagyon bonyolult rendszer és a frontfogak torlódását egy hatos eltávolítása nem oldja meg, sőt!!! Én azt javaslom, hogy menjen el olyan fogorvoshoz, vagy fogászatra, ahol van fogszabályozás is, és nézesse meg a fogsorát olyan szakemberrel, vagy szakemberekkel, akik a fogpótláshoz is és a fogszabályozáshoz is értenek! Ha a fogat meg lehet menteni, akkor mentsék meg, és emellett kezdjenek el egy fogszabályozást. Ha a fogszabályozás kapcsán a helyteremtés érdekében foghúzást javasolnak, egyáltalán nem biztos (sőt valószínűleg nem) a 6os fog lesz az! Ennek eldöntése nagyon egyedi, az Ön arcprofiljának, arctípusának, a felső és alsó állcsontjának egymáshoz viszonyított helyzetének, a torlódás fajtájának és súlyosságának függvényében dől el, hogy pontosan melyik fogat lehet eltávolítani.

      Remélem sikerül megtalálnia a legjobb megoldást!

      Törlés