Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. február 22., kedd

Foghúzás és Dalacin C antibiotikum

"Üdvözletem doktornő! Én egy 23 éves fiatalember vagyok és sajnos van egy nagyon rossz állapotban lévő fogam, a bal alsó négyes. Ennek a fognak már nagyjából a 60%-a hiányzik, amit úgy kell elképzelni, hogy a kifelé néző oldalon már csak kicsiny perem látszik ki az ínyem alól és a fog közepe sincs meg. A fájdalom három napja kezdődött. Megduzzadt a fognál a fogínyem és a fogam már a legkisebb nyomásra is elviselhetetlenül fáj. Van cataflam gyógyszerem, abból vettem be, hogy lejjebb húzza a gyulladást plusz jegelem az arcom, de sajnos egyiknek sincs hatása. Gyökérkezelni vagy húzni gondolom már képtelenség a fogamat a hiánya miatt. Természetesen elmegyek szakemberhez (még ha túl későn is, de legyek intő példa a blog olvasóinak), de gyanítom, hogy valamilyen helyi műtéttel lesz eltávolítva a fog. Mi a véleménye erről?
Válaszát előre is köszönöm!"



Részletes leírása alapján elsősorban fogeltávolításra gyanakszom, bár ezt pontosan csak röntgenfelvétel alapján lehet meghatározni.

Gyökérkezelni akkor érdemes, ha a fog koronai része még felépíthető. Amennyiben a fog megmaradt része az íny fölött van 2 mm-el, akkor csapos felépítéssel, majd koronázással a fog megmenthető lehet. Ebben az esetben első fázisban a fájdalom megszüntetése, majd a gyökércsatorna alapos feltárása és kitisztítása következik. Tünetmentes esetben gyökértömés, majd a csap és a korona elkészítése fogtechnikus segítségével. Sokszor tapasztaljuk, hogy a páciensek sokkal rosszabbnak gondolják egy fog helyzetét, mint amilyen az valójában.

Amennyiben a fogcsonk olyannyira elszuvasodott, hogy a csapos felépítés már nem jön szóba, akkor valóban csak foghúzással lehet a fájdalmat megszüntetni, illetve a további problémákat megelőzni. Ha van még olyan fogrész, melyet a fogorvos vagy szájsebész fogóval biztosan meg tud fogni, akkor egy kisőrlő gyökeret egyszerűen is el lehet távolítani. Ha a csontnívó alatt szuvas a fog, akkor is vannak tehnikák, és eszközök (pl. luxátor) hogy ki lehessen annyira mozgatni a fogat, hogy fogóval el lehessen távolítani. Ha ez már nem elegendő, akkor szájsebészeti feltárás következik.

Amennyiben egy fog nagyon gyulladt, úgy a foghúzás elött a fogorvos antibiotikumot is felírhat, hogy a gyulladás csökkenjen. Ez segít ahhoz is, hogy a fogat tökéletesen el lehessen érzésteleníteni. Amennyiben ez sikerül, akkor a foghúzás teljesen fájdalommentesen elvégezhető.

Fontos, hogy a foghiányt a sebgyógyulás után (általában 6-8 hét) valamilyen módszerrel pótoljuk. Ha a hiány nincs pótolva, a mellette levő fogak elkezdenek elvándorolni a hiány felé, a felső fog pedig kiemelkedni a síkjából, hiszen nincs alatta ellenpár fog. Ezeket a rágósíkbeli változásokat mindenképp érdemes megelőzni fogpótlással, mert hosszú távon izületi és egyéb fogászati problémákat okozhat.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

"Elnézést, hogy újfent zavarom, de voltam a fogorvosnál és lenne pár kérdésem. Én arra számítottam, hogy felméri a fog(aim) állapotát, majd a gyulladásra hivatkozva felírja a Dalacin nevű antibiotikumot, ami lejjebb húzza (vagy eltűnteti) a gyulladást, hogy utána már könnyebben el tudja távolítani a fogat. Nos, nem ez történt. Azt mondta, hogy jó lenne már most eltávolítani a fogat, hogy úgy tudjon távozni a genny, így kaptam két injekciót, majd fél óra várakozás után letolta a hiányos oldalon az ínyem, hogy meg tudja fogni a fogat fogóval. Mondta, hogy ha fáj, jelezzem neki és akkor megáll. Gondoltam, hogy fájni fog, elvégre be van gyulladva hiába az érzéstelenítés. Fájt, jeleztem neki, megálltunk. Ekkor úgy döntött, hogy ad még két injekciót hátha nem zsibbadt el eléggé a fogam (?) és próbáljuk meg újból. Beadta, újbóli várakozás, majd próbálkozás, de még mindig fájt, így végleg leállt a húzással. Helyette teljesen lefúrt a fogam aljára és egy kis tűvel megnyitotta a gócot, hogy szívogassam a gennyet majd adott két szem Dalacint és felírt egy dobozzal, hogy szedjek 4x1-et és ha lement a gyulladás hívjam fel egy új időpontért. A kérdésem az volna, hogy lehetséges, hogy annyira súlyos a helyzet, hogy tényleg ott helyben ki kellett volna húzni (bár a doki nem mondott semmit, csak "jó lenne ha ki tudnánk húzni")?
Illetve mi van abban az esetben ha a Dalacin nem tudja lehúzni a gyulladást, van e erre esély? Akkor milyen eshetőségek állnak fent? Gyanítom, hogy mindenképpen húzni kell, jól gondolom?
Válaszát előre is megköszönöm!"

Kedves Dániel,

Egészen biztos, hogy a fogat húzni kell, hiszen ezt a folyamatot már el is indította orvosa. A trepanáció, azaz a gyökércsatornák megnyitása, azaz a genny levezetése és a Dalacin arra szolgál, hogy az erős feszültség és gyulladás csökkenjen, így a foghúzás jobb feltételek között fájdalommentesen történhessen meg.

A Dalacin kifejezetten jól hat a csonthártyában, a gyulladt fog körül, így ha erre szükség van, legtöbb esetben ezt írja fel a fogorvos, mert nagyon jók a tapasztalatok. Ennek az antibiotikumnak a hatásspektruma általában lefedi a fog gyulladásáért felelős baktériumokat, így hatásosan csökkenti a gyulladást.

27 megjegyzés:

  1. Kedves Dr Nő
    kovács Péter vagyok 31 éves.
    Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy a bal felső bölcsesség fogam elkezdett kinőni és félúton valószínűleg széttört.Most úgy érzem hogy kisebb lenne ha kitapintom a nyelvemmel.Ez nem is lenne probléma,ha nem lenne azóta nagyon érzékeny.Étkezni rendesen tudok de ha hozzáér valami akkor nagyon belenyilall a fájdalom és ha valamiért lehajolok akkor erősen lüktet.
    Na és a kérdés az lenne hogy mik a lehetnek a lehetőségek ezzel a foggal?
    köszönöm előre is a válaszát.
    Üdvözlettel
    Péter

    VálaszTörlés
  2. Kedves Péter, sajnos ilyen kevés információ esetén nehéz pontos diagnózist adni. A széttört fog azonban komoly fogszuvasodásra utal, ez pedig bölcsességfogak esetén sok esetben foghúzással szokott végződni. A bölcsességfogak ugyanis gyakran szinte elérhetetlenek a fogászati eszközökkel, emellett sokszor rendellenes formájú gyökereik is vannak, így egy erősen roncsolt fog esetén a fogorvosnak nagyon kevés lehetősége van a fogtömés vagy esetleg a gyökérkezelés elvégzésére.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Doktornő!
    Erikának hivnak,20 éves vagyok.ínygyulladásom van és vagy ki kellesz huzni a fogam vagy gyökérkezelni.Az lenne a kérdésem hogy melyik a fájdalommentesebb?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Doktornő!

    A korábbi levélírókhoz hasonlóan gennyes cisztát talált a szakorvos egy kb. 15 éves híd alatt. A fog eltávolítását a jövő hétre tervezi, addig Dalacint írt fel. Sajnos a fog(íny)gyulladás lohadását csak mérsékelten érzem,az íny továbbra is duzzadt, érzékeny, ugyanakkor a gyógyszer szedése óta enyhe hőemelkedés, gyakori (kb. 20 percenként), éles fájdalommal kísért, időnként véres vizeletürítés jelentkezett, ami természetesen véletlen egybeesés is lehet.

    Elképzelhető, hogy a hólyag (hugycső?) megbetegedése a fog gyulladásával, esetleg a Dalacin szedésével függ össze?

    Szóljak-e a tünetekről fogorvosomnak vagy a háziorvosomnak?

    Előre is köszönöm segítségét:
    Láng Júlia

    VálaszTörlés
  5. Kedves Júlia,

    Mindenképp szóljon a tünetekről - a legjobb ha mindkét orvosnak. A Dalacin inkább emésztőrendszeri mellékhatásokkal bír, de érdemes elgondolkodni, hogy vajon véletlen egybeesés e a megjelent új tünet vagy valami köze van a foghoz. Ezt én így látatlanban nem tudom eldönteni. Az antibiotikumnak ugyanis inkább csökkentenie kellene egy már meglevő hólyag vagy húgycsőgyulladást, nem pedig kihozni azt, a fogon levő ciszta viszont góc, ami akár produkálhat a baktériumok kiáramlásával a szervezet távoli pontjain tüneteket.
    A fogorvosnak pedig azért érdemes szólni, mert vannak olyan esetek, mikor egy másik antibiotikum adása mellett döntenek, ha az első választás nem volt megfelelő. Egyébként a gennyes fogászati folyamat valódi javulását maga a fogeltávolítás illetve a konkrét fogászati kezelés fogja megoldani, az antibiotikum csak segítségre van hogy egy megtámogatott környezetben lehessen a műtétet elvégezni, ez nem az oki terápia.
    Jó egészséget kívánok, dr. Rita

    VálaszTörlés
  6. KEDVES DR.NŐ!
    4napja húzták ki a bölcsességfogamat, gyulladt volt, de a húzás után 2 napra gennyes lett a fog helye. Ma visszamentem, újabb érzéstelenítés után kitisztította a fog helyét, alig telt el pár óra, már megint gennyes.Saját ötlet alapján Dalacint kezdtem szedni,és cataflánt. Ön szerint mikor várható jobbulás? vagy még mi történhet még, hisz már a gyulladt fog nincs bennt.
    Köszönettel

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen,
    Javaslom, mindenképp forduljon ismét fogorvoshoz, én látatlanban nem tudok segíteni. Mindenképp jó lenne az orvossal az antibiotikum terápiát megbeszélni. A seb tetején lehet hogy olyan "lepedéket" lát ami a sebképződés normál része és nem pedig gennyesedés, ezt az orvos tudja megfelelően eldönteni, ha látja a sebet.
    Mielöbbi gyógyulást kívánok,
    Dr. Rita

    VálaszTörlés
  8. Kedves Doktornő!

    Felül bal oldalon az 5ös fogam kb másfél éve letört. Először a külső oldalon majd kicsit később belül is. mind2 oldalon maradt egy nagyon pici fog. Na most a belső része mozgott a fogamnak az a kicsi ami kint volt, ki is jött ( nemtudom h hogyan) ... úgy állok, hogy kívülről van egy kicsi fog. Amikor még belül is volt, akkor voltam egy nagyon jó orvosnál, aki azt mondta, hogy megtudja megtenni, valami gyökércsapos megoldást fogpótlást mondott...nem volt akkor rá pénzem. A fog gyökér kezelve van, nem fáj, viszont jövőhónapban úgy nét ki, hogy meglesz a pénz rá, így elmegyek orvoshoz. A fogam belülről viszont vérzik, ha kicsit megszívom. A kérdésem igazából az lenne, hogy nem károsíthatta nagyon el a szervezetemet a fogam? van valami ilyen következménye annak, hogy 1 éve kb így van? Köszönöm válaszát! Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika,

      Röntgenfelvétel szükséges annak megítéléséhez, hogy a foga megmenthető e. Ez azon múlik, hogy mennyi foganyag maradt meg az íny felett, ami a gyökércsapos felépítéshez támasztékul szolgálhat, milyen a gyökértömés, van e elváltozás, gyulladás a gyökér csúcsán. Ez utóbbi ad választ arra is, hogy az egész szervezetére volt e vagy van e kihatással a gyökér-kezelt fog. Amennyiben a gyökércsúcson gyulladás jelei láthatóak az gócnak kezelendő, azaz újbóli gyökérkezelést vagy fogeltávolítást jelent.

      Javaslom, hogy mihamarabb keresse fel fogorvosát, így meg tudják beszélni, hogy milyen lehetőségek vannak a fog rendbetételére.

      Minden jót kívánok,
      üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  9. Kedves Doktornő!
    23éves vagyok és elkezdtek nőni az alsó bölcsességfogam a jobb alsó már másodszor van gyulladás alatt így úgy döntöttem,hogy ha elmúlott a gyulladás persze antibiotikumos kezelés hatására akkor kiszedettem.Ön ezt ó ötletnek tartja??Vagy van esetleg másik megoldás??

    VálaszTörlés
  10. Kedves Névtelen,

    A bölcsességfog eltávolításának megítéléséhez mindenképp érdemes panoráma röntgenfelvételt készíttetni és ennek alapján szakorvossal (fogszakorvos, szájsebész esetleg fogszabályozó szakorvos) konzultálni.
    A röntgennel lehet ugyanis megmondani, hogy lesz e a fognak később helye, tehát esetleg elegendő a fogínytasak felszabadítása és gyógyszeres csík behelyezése amíg az akut probléma el nem múlik, vagy nem lesz helye, tehát az akut gyulladás levezetése után javasolt a fogeltávolítás.

    Javaslom tehát, hogy forduljon fogorvos kollégához, ő segíteni fog eldönteni, hogy mi a legjobb megoldás.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  11. kedves doktornő! 4 napja kiszedték a jobb alsó bölcsesség fogamat és azóta is fáj meg furcsa ízt érzek a számban. Kérdésem az hogy ez normális?

    VálaszTörlés
  12. Kedves Névtelen,
    az alsó állcsont nagyon kemény csont, a bölcsességfogak elhelyezkedése a legtöbb esetben a fogeltávolítás szempontjából kedvezőtlen. Amennyiben komolyabb műtéti beavatkozásra volt szükség, úgy a sebgyógyulás elhúzódik.
    Amennyiben bizonytalan a gyógyulást illetően, inkább keresse fel kezelőorvosát, így ha szükség van beavatkozásra akkor az megtörténhet, ha nincs akkor pedig Ön megnyugodhat.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,

    üdvözlettel,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  13. Tisztelt Doktornő!

    Nekem egy hete távolították el a bal alsó 8 as fogamat feltárásban a szájsebészeten, csontot is kellet faragni.
    Azóta 2 naponta visszajártam, hol azért mert nagyon fáj, illetve volt hogy varrat jött ki! A szájsebészeten csak flector port írtak föl, antibiotikumot nem, ezt furcsáltam is! Azóta minden nap cataflamot, ill felectort szedek felváltva, mert olyan fájdalmaim vannak éjjelente!
    Azt mondták ez normális, szerintem nem vasárnap elmentem ügyeletre ott felírtak augmentin duót azt azóta szedem, tegnap kiszedték a varratokat, de még azóta is mindig fáj illetve egy nagy lyuk tátong a helyén, az lenne a kérdésem meddig fog még nekem fájni, illetve mire gyógyul be a helye?? Pedig minden étkezés után fogat mosok+öblögetek clorhexamed-el, ill ecsetelem!
    üdv : András

    VálaszTörlés
  14. Kedves András,

    Az alsó 8as fogak feltárással történő eltávolítása után normál esetben is a csontseb hetekig, hónapokig gyógyul és gyakran fájdalmas. A seb lassan gyógyul, a fog helyén kialakuló vérrög szervül és nagyon lassan ez a vérrög alakul át csonttá.
    A seb állandó mosása, öblögetése nagyon kedvezőtlen! Az öblögetéssel sajnos a vérrögöt eltávolítja, a seb csak befertőződik és a gyógyulás nem a megfelelő irányba halad.

    Ha a fájdalom továbbra is nagyon erős, vagy tovább fokozódik, érdemes ismét felkeresni a szájsebészetet, ahol érzéstelenítésben a sebet kitisztítják, így a foghelyet ismét vér töltheti ki. Ha hagyja hogy a vérrög természetes módon szervüljön, panaszai lassan elmúlnak és a foghiány helyén a csont feltöltődik.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  15. Kedves Doktornő!
    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kb. két hete újratömték a bal felső 5 -ös fogamat, ami előtte érzékeny volt, de nem fájt. A tömés után fájni is kezdett, ezért gyökérkezelték. A kezelés óta eltelt két és fél nap, ideiglenes tömés van benne. Az orvos azt mondta, hogy elég volt egyszer gyökérkezelni, legközelebb végleges tömés vár a fogamra. Viszont fáj, egyszerre szedek Cataflam-ot és Dalacint,amik hatásosak is, de ha elmúlik a hatóidő megint fáj a fog, főleg ha valami hozzáér. Az a kérdésem, hogy Ön szerint ki kell húzni ezt a fogat, vagy még megmenthető?
    Előre is nagyon köszönöm!
    Bella Katalin

    VálaszTörlés
  16. Kedves Katalin,

    Előfordulhat, hogy egy fogat többször kell tisztítani, gyógyszerrel lezárni, míg teljesen megnyugszik. Sajnos vannak olyan anatómiai variációk, mikor a többszöri, alapos kezelés ellenére sem sikerül egy fogat panaszmentessé tenni, ebben az esetben valóban fogeltávolítás következik.

    Fájdalom esetén mindenképp érdemes visszamennie fogorvosához, és beszélje át vele a lehetőségeket. A röntgenfelvétel és a szájvizsgálat során ő meg tudja becsülni a lehetőségeket, így Ön könnyebben tud majd dönteni a fog további gyökérkezelése vagy eltávolítása mellett.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  17. Kedves Doktornő!!

    Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy letört fogam a fogorvosom szerint ki kell húzni. Az elmúlt két hétben viszont annyi beavatkozást csináltak hogy nem bírtam már ki igy úgy döntöttünk, hogy 1 hónap múlva mikor újra hazautazom akkor húzzuk ki. Viszont a fog begyulladt és nagyon fáj és nem csillapitja a fájdalmat sem a saridon sem az algoflex forte. A két hétbe mikor a többi fogamat csinálták kaptam Dalacint. Azt nem szedtem végig és most láttam hogy az jó lehetne. Bevettem már kettőt de mégmindig nem érzek semmiféle enyhülést. Mennyi idő múlva lesz észlelhető a hatása vagy lehetséges, hogy már ez sem használ? Nem szeretném gyulladtan kihuzatni, mert az nagyon fáj és nagyon félek.Válaszát Előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  18. Kedves Névtelen, remélem azóta fogorvoshoz fordult. Az antibiotikum nem oki terápia, és nem jó mindenre. Az otthoni antibiotikum kezelgetéssel a bélrendszerére biztos hatással van - ez nem túl pozitív - a fogaira viszont nem feltétlenül. Ha egy fogat el kell távolítani, a fogorvos tudja megmondani, hogy szükség van e antibiotikumra vagy sem és hogy melyik antibiotikumra lesz szükség, ugyanis egyáltalán nem mindegy.
    Sajnos nem tudok többet segíteni, ha még nem tette meg, forduljon mihamarabb fogorvoshoz!
    Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  19. Kedves Doktornő!

    A kérdésem az lenne, hogy mitől keletkezett nálam ízérzés zavara ?
    Kb 1 hete el lett távolítva a felső műfogsorom. Ez 3 részből (hídból ? ) állt. A műfogsor alatt erősen gyulladt állapotban volt a jobb oldali szemfog ( csökevény ) valamint a jobb hátsó őrlő fog ( csökevény).
    Fogorvosom az eltávolítást megelőzően Dalacin és flector rapid "kúrát " alkalmazott a gyulladás csökkentésére.Az eltávolítást megelőzően 1 héttel.
    Az eltávolítás ( protézis levétel ) nem igazán ment egyszerűen, végül is 4 fog (csiszolt ) eltávolításra került. A több fog is gyulladásban volt (gyökércsúcs gennyes).
    Tulajdonképpen nagyon gyorsan és szépen gyógyultak a sebek..kivéve a szemfogét, ezért a Fogorvosom javasolta a Flector alkalmazását, valamint kamilla teával való öblögetést és corsodylos öblögetést. Corsodyl nem volt itthon csak Prokudent med (kék színű )így ezzel öblögettem.
    Az a gondom, hogy szinte abszolúte nem érzem a főbb ízeket (édes, sós, stb )
    A kérdésem az lenne, hogy ez mitől lehet, és meddig nem fogok érezni ízeket ?

    Válaszát előre is köszönöm !
    Üdvözlettel : József

    VálaszTörlés
  20. Kedves József,

    Nem gondolom, hogy a fogeltávolítások miatt, inkább a gyógyszerek mellékhatásának vélem. Ennyi öblögetés, antibiotikum, fájdalomcsillapító okozhat ízérzési zavarokat. Corsodyl leírásában kifejezetten szerepel ez a mellékhatás. Ha a sebek szépen begyógyultak, a továbbiakban már nem kell öblögetni, ha ez megszűnik, valószínűleg rendeződnek az ízérzési zavarok is.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  21. Tisztelt Doktornő!

    Egy visszatérő nagyon kellemetlen eset tisztázása miatt fordulok Önhöz!
    Bal alsó 6.-os rágófogamat kb. 4 éve gyökérkezelték az orvos(ok) szerint gyönyörűen sikerült, a röntgen is tökéletes eredményt mutatott. Később a fog alatti csontszövet begyulladt és hatalmas méretővé nőtt a felgyülemlett gennytől. Az orvos Dalacin 300 kapszulát írt fel, ami szépen lelohasztotta a gyulladást. Közölte azt is, hogy ezt a fogat előbb - utóbb ki kell húzni. Sokáig semmi baj nem volt, majd egyik hét végén, péntek este (persze) ismét hasonló módon mint az előzőekben ismét begyulladt. Mivel ilyenkor orvost mér nem találtam, vasárnap este sürgősségi ellátásban feltárták a tályogot. Szerencsére viszonylag hamar rendbejött. Ott is azt mondta a Doktornő, hogy ki kellhúzni a fogyamat. A későbbi panorámaröntgen megállapította, hogy a fog alatt egy góc képződött, ami miatt a gyulladások kialakulnak. E röntgenfelvétel alapján azt is megállapította, hogy a jobb felső 7 -es fog alatt is hasonló góc van. Ez még eddig sohasem gyulladt be, pedig legalább 8 éve, hogy kezelték. Szeretném megtudni: van - e olyan sebészeti módszer, mellyel az alsó gócpont eltávolítható anélkül, hogy a fogamat ki kellene húzni (kívülről könnyen hozáférhető), ill. mi okozza a gyulladást az egyik helyen és a másikon nem. Én úgy érzem, az alsó fogam tömésén rés keletkezett, mert ott könnyen ételmaradék rakódik le. Fogmosás közben elég sokáig tart, amíg onnan eltávolítom. Egy új tömés talán segítene?

    Tisztelettel:

    Tóth György

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tóth György,

      A gyulladásos góc eltávolításának sebészi módszere a rezekció, amennyiben ezt a fog állapota, elhelyezkedése lehetővé teszi vagy indokolja.

      Az alsó állcsontban levő rágófogak rezekcióját ritka esetben vállalja szájsebész, amennyiben a fog megmentésének esélyei jók ( a gyulladás nem kiterjedt, a fog stabil, stb.)

      Az alsó állcsont ugyanis vastag, kemény csont, így míg a sebész elér a fog gyökeréig, rengeteg csontanyagon kell átverekednie magát, emellett nagyon nagy az alsó állkapocsideg sérülésének veszélye is.

      A lényeg, hogy ritkán van olyan szituáció, mikor az előnyök, hátrányok, kockázatok mérlegelése után a sebész az alsó moláris fog rezekciója mellett dönt.

      Azt is érdemes tudni, hogy a rezekció sem biztos megoldás, kb. 25% ban sikertelen és a gyulladás ismét kialakul a legtökéletesebb orvosi ellátás ellenére is.

      Gyulladásos góc olyan fog gyökerének csúcsán alakul ki, mely pulpaszövete elhalt, benne baktérium telepedett meg, melynek toxinjai a gyökércsúcs körül immunválaszt, azaz gyulladást váltanak ki.

      Töméscserével ez a probléma már nem orvosolható, hiszen a gyökereket kell kezelni, majd ha ez rendben van, akkor lehet a töméssel is foglalkozni.

      Minden jót kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  22. Kedves Doktornő!
    Az ügyben fordulok őnhöz hogy nekem tegnap húzták ki az egyik rágofogam ami szét tört és be volt gyulladva azt mondta a Doktor hogy genytasak van rajta gondolom kivül mert hozá se nyúlt csak ránézet és úgy mondta. Ennek ellenére kihúzta mit ne mondjak fáj, nem monta a Doktor szedjek bármi gyógyszert. És az lenn a kérdésem hogy Dalacidot szedhetek e vagy csak ártok vele, csak azért szedném mert még mindig be van gyulladva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Esme2009,

      Én semmiképp nem javaslom a Dalacin C szedését orvosi rendelvény nélkül. Amennyiben a foghelye be van gyulladva pár nappal a foghúzás után is, úgy mindenképp fogorvoshoz kell fordulnia, hogy a sebet kitisztíthassa, illetve ennek alapján az orvos dönti el, hogy szükség van e antibiotikumos kezelésre.
      Az antibiotikum felesleges szedésével károkat okozhat önmagának!

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  23. Kedves Doktornő! 30 évig koronám volt most sajnos leeset magától de a RTG kimutatta hogy fogszuvasodásom is van az inyem nagyon be van gyulladva szinte felül épp fogam nincsen később tudok fogorvoshoz menni mit tegyek addig?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó, sajnos erre nem lehet mit írni, forduljon mihamarabb fogorvoshoz!

      Törlés