Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 9., szerda

Fémporcelán fogászati korona, porcelán lepattanás

"Pár évvel ezelőtt felraktak nekem fémporcelán koronát amiből egyszercsak rágásnál kitört egy pici porcelán darab,az a kérdésem hogy lehet-e ezt korigálni koronacsere nélkül"

Sajnos ez valóban előfordul, elsősorban akkor, ha valami miatt megfeszül a fémporcelán korona. A porcelánt a fogtechnikus ráégeti a fémre, ez egy elég merev, sérülékeny anyag. Ha nagyon keményre harapunk rá, esetleg nekikoccintjuk, egy kemény tárgynak, akkor aránylag könnyen törik. Ilyenkor azonban az alap stabil, csak a külső behatás volt erős, tehát mindenképp érdemes megpróbálni kiegészíteni a letört darabot, amely nagy valószínűséggel fent marad.
Van olyan helyzet is, mikor nem történt külső behatás, vagy keményre harapás és mégis megpattan a porcelán. Ez sajnos a nehezebb eset, mert ilyenkor feltételezhető, hogy maga a fémváz tudott kicsit meghajlani, ami statikai probléma előjele. Néha előfordul, hogy a korona alatti fog nem bírja a terhelést (pl. fogszuvasodás, vagy a csapos fog meglazulása) és végsősoron ez okozza a leplezés lepattanását.
Ilyenkor is meg lehet próbálni a porcelán kiegészítését, de ez nem feltétlen fog hosszú távú sikerrel járni.

Mit tehetünk? Mivel a porcelánt magas hőfokon a fogtechnikus égette fel, egy speciális kemencében, ezért ugyanolyan módon nem lehet visszaállítani, azaz ismét porcelánnal leplezni. Létezik egy porcelán javító szett, mellyel a fogorvos a szájban megpróbálja a fém színét először fehérrel lefedni, majd felépíteni a hiányzó leplezést fogszínű esztétikus tömőanyaggal. A fém felületét egy speciális homokfúvóval kell felérdesíteni, majd ugyanúgy rétegenként kerül rá a fogszín mint a tömésnél, utánozva a dentin, majd a zománc színét. A végeredmény függ attól is, hogy milyen területen van a lepattanás, mennyi maradék porcelán leplezés övezi. Van hogy ugyanúgy évekre sikerül így az esztétikai problémát megoldani, mintha semmi nem történt volna, de van, hogy időnként újra lepattan és ismét ki kell pótolni. Mindenesetre érdemes megpróbálni.

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Doktornő!
    Tegnap derült ki, hogy első 4 fogamra koronát kell rakni. Kislányomat 1 évig szoptattam, és ezalatt az idő alatt nagyon elvékonyodtak a fogaim. Soha nem fájt és nem volt begyulladva sem. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben kell - e gyökérkezelni a fogakat, vagy csak lecsiszolni a korona felrakása előtt. Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés