Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 16., szerda

Fogciszta: rezekció vagy fogeltávolítás

"Én már a 3. fogciszta "tisztításán" vagyok túl. Napok óta érzem, mintha újra ki akarna alakulni. A szájsebész orvosom azt tanácsolta, hogy ha legközelebb is gennyel telítődne tele a ciszta környéke, Ő azt már nem fogja többször megműteni. Számára csak a fogeltávolítása lenne a megoldás. A történethez tartozik, hogy a bal felső 2-es fogról van szó. A felsö 4 középső fogaimon (bal2-jobb 2) porcelán tok van rajta, kettes felbontásban. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy mi erről a szakmai véleménye, ill. ha eltávolításról lesz szó, milyen megoldást javasolna számomra???"

Látatlanban röntgen és szájvizsgálat nélkül lehetetlent kér tőlem, így nem lehet kezelési tervet készíteni. Amit mondani tudok, hogy 3 rezekció után valóban érdemesebb a fogat eltávolítani, hiszen ezek szerint mindent megtettek a megmentése érdekében és mégsem sikerül. Sajnos van ilyen, a szakirodalom szerint a rezekciók 60-80 százaléka sikeres, a rendelői tapasztalatok azonban sajnos sokszor még ezt az arányt sem érik el.
Fogeltávolítás után fogbeültetés vagy híd jön szóba a hiányzó fog esztétikus pótlására. Azonnali implantátum behelyezésére az Ön esetében valószínűleg nincs lehetőség a komoly gyökércsúcsi gyulladás miatt, itt mindenképp meg kell majd várni a teljes gyógyulást. Ezután egy 3 dimenziós CT felvétel alapján tudja az implantológus szakember megmondani, hogy milyen módon, esetleg csontpótlással vagy anélkül tud e implantálni.
Másik lehetőség a híddal történő fogpótlás, amire az Ön esetében reálisan gondolhatunk, hiszen eleve az első 4 frontfog porcelán koronákkal borított, mint ahogy Ön is írja. Ezek felhasználásával nagyon szép megoldás érhető el implantálás nélkül is. A gyógyulás idejére mindenképp érdemes ideiglenes fogpótlást kérnie orvosától, hiszen ennek várható ideje 4-6 hét, mire el lehet kezdeni foglalkozni a végleges fogpótlással.
Nagyon sok múlik a végleges fogpótlás anyagán, így érdemes ezt jól meggondolni! Nem mindegy, hogy milyen technikát (pl. vállas korona előkészítés) és milyen anyagot használ az orvos a koronák elkészítésére. Vannak fémet tartalmazó és fémmentes megoldások, érdemes körüljárnia a lehetőségeket, hogy megfelelő információ birtokában tudjon dönteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése