Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 10., csütörtök

Fogínyvérzés fogkőleszedés ellenére

"Az utobbi 1 évben többször volt problémám a fogínyemmel és sajnos a fogorvosom azt mondta nem tud már segíteni. Vérzett, kellemetlen szájszag kiséretével. Egészségesen étkezem, rendszeresen sportolok, betegségeket alig kapok el, erõs immunrendszerrel rendelkezem. Probálkozott mindenféle fertõtlenítéssel, különbözõ oldatokkal való fertõtelnítéssel, de nem használtak. Felírt egy dalacin nevü gyógyszert, ami az elsõ 1-2 tabletta bevétele után érezhetõ javulást okozott. Miután beszedtem az összes tablettát, eltünt teljesen a fogíngyulladásom, szép, szinte rózsaszín volt a fogínyem, és kõkemény. Sajnos a gyulladás visszatért fél év elteltével, probálkoztam a dalacin gyógyszerrel megint, de most csak 1 hétig tartott a rózsaszín szép fogíny. Ahogy kiürült belõlem az antibiotikum (az utolsó tabletta után 1 héttel kb) visszatért megint a fogíngyulladás. 22 éves vagyok, nem szeretném még elveszíteni a fogaim. Orvosom azt mondta, nem tud segíteni, alapos szájhigéniával tudom hátráltatni a folyamatot. Kérdezem, ha rendszeresen szedném a dalacin nevû antibiotikumot lenne tõle valami károsodása a szervezetemnek? Nem mostam a fogaim ezelött évekig, mert ugyéreztem egészségesek voltak. Életmód váltáson mentem át, nem eszem cukrot, se rossz minõségû szénhidrátokat, és rendszeresen sportolok. Amióta "egészségesen" élek azóta kezdõdtek a bajok a fogínyemmel. Ez véletlen egybeesés vagy lehet köze a fogíngyulladáshoz ennek az életmódnak? Pár napja rendszeresen mosom a fogaim meridol fogkrémmel, és nem látok javulást, vérzik ill lila a fogínyem."

Sajnos nem tudok érdemben segíteni, én is nagyjából hasonlóan működtem volna, mint az Ön fogorvosa.

Az antibiotikumokkal azonban érdemes nagyon óvatosan bánni! A Dalacin egy nagyon-nagyon jó, széles spektrumú antibiotikum, azonban, mint Ön is láthatja a szájában fertőzést okozó mikroorganizmust nem volt képes hosszú távon eltüntetni, illetve az valahogy újra elszaporodott. Az antibiotikum fantasztikus segítség lehet a szervezetnek, de csak akkor, ha a baj valódi forrását is megtaláljuk és azt is orvosoljuk közben.

Van például a szakirodalom szerint egy nagyon agresszív baci, meglehetősen fura névvel: Actinomices Actinomicetemcomitans – ez egy anaerob baktérium, és megfigyelések szerint teljesen egészséges embereknél is előfordul, hogy valahogy egy olyan fehérje szintézise hiányzik, ami ezt az anaerob bacit az íny szélénél vissza tudná tartani. A baci átjut a gyenge védelmi zónán és gyulladást okoz. A széles spektrumú antibiotikum egy időre valóban segít, hiszen lecsökkenti a csíraszámot, de végleges megoldást nem fog nyújtani. Az anaerob baktériumokra célzottan is kifejlesztettek már gyógyszereket. Érdemes tudni, hogy hosszú távon az antibiotikum elöli a normális egészséges bélflóra baktériumait is, következményes gombás és egyéb súlyos betegségeket okozva. Így az antibiotikum folyamatos szedéséről én mindenképp lebeszélném.

Amit fogorvos mondott a nagyon-nagyon alapos szájhigiénéről, azt érdemes betartani, hiszen ezzel valóban lassítani tudja a folyamatot. Ne legyen egy gramm lepedék sem sehol, amiben a baktérium telepek elkezdhetnek szaporodni! Nagyon alaposan masszírozza az ínyszélt a fogaknál, hogy serkentse a vérkeringést, ez nem kedvez az anaerob (oxigén mentes) környezetnek. Ne ijedjen meg ha vérzik, akkor is masszírozza, egy nap kétszer minimum. Használjon interdentális fogkefét a fogközök megtisztítására. Érdemes lenne elmennie a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájára (Budapest, IX. ker. Szentkirályi u. 47.), ahol speciálisan tudnak ezzel a problémával foglalkozni. Ez állami hely, nem tudom, hogy tud bejutni és mennyit kell várni, de próbálja meg. Itt szájbetegségekre és fogágybetegségekre szakosodott specialisták dolgoznak, erről a területről ők tudnak a lehető legtöbbet. Érdemes szépen letiszított, fogkő és lepedék mentes állapotban menni, hogy lássák, Ön és fogorvosa már mindent megtettek mégsem történt meg a remélt javulás. Lehet, hogy ők tudnak kenetet venni és pontosabban meghatározni, majd kezelni a probléma valódi forrását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése