Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. december 22., kedd

Fogkőleszedés, fognyaki elszíneződés

"A www.budapestdental.hu oldalon találtam rá az Ön email címére, és olvastam, hogy lehet kérdezni emailben is a fogakkal kapcsolatban.25 éves nõ vagyok. Nekem a következõ problémám van, amit nem tudom, hogy mi és mivel hozhatnám rendbe. Kb. pár hónapja a fognyakon, tehát az íny és a fog találkozásánál vékony barnás csík alakult ki, ami lassan átterjedt a többi fogamra is de csak belülrõl (még?)...évek óta sensodyne néha paradontax fogkrémet használok, puha sensodyne fogkefével. Régen volt egy enyhe kis fogíny sorvadásom, de rende jött. Most ez a vékony barnás csík lassan minden fogamra ráterjed, nem tudom mi lehet fogkõ vagy más, fogkefével nem jön le....de nem fáj, nincs begyulladva az ínyem, a fogaim egészségesek, erõsek, nincs rossz lehelettem...csupán esztétikai hiba, de mivel látom, hogy terjed és rendszeresen mosom fogam nem dohányzom, így gondolkozom, hogy fogorvoshoz megyek és majd õ lecsiszolja vagy hasonló.Mit tanácsol? Vagy van rá valamilyen szer, ami leszedi? Mi lehet ez, fogkõ? Talán a csapvíztõl lehet??(néha elég vasízû) Kávézni kávézom, de naponta egyszer tejeskávét, és évek óta kévézom, és akkor nem volt ilyenem."

A leírás persze nem ugyanaz mintha valaki megnézné, de nagy valószínűséggel egyszerű elszíneződésről van szó. Ez egy erősebb változat, mint amit egyszerű fogmosással nem lehet lemosni a fognyakról, a kávé, tea, ételek színanyagai okozhatják. Nem igazán fogkő, de ugyanúgy ultrahangos fogkőeltávolítás során szedegeti le az orvos, majd finom polírozással végül teljesen eltávolítható. Van egy nagyon jó módszer még az ultrahangos fogkőeltávolításon kívül, az Air-Brush sópolírozás, amely tökéletesen letisztítja a fogfelszíneket, az ilyen finom elszíneződés alapos eltávolításához ez a legalkalmasabb.
Amúgy tankönyvben én még nem találtam rá, de egy gyermekfogászat professzorom annak idején tanította, hogy ez a vékony sötét színű elszíneződés, mely finoman a fognyakon fut végig elsősorban az alsó fogak nyelv felöli oldalán, de akár máshol is, az ő tapasztalatai szerint egy bizonyos egészséges gombafaj jelenlétére utal a szájban. Azoknál, akiknél ez a fajta elszíneződés, illetve gombafaj fellelhető, jóval kisebb carieshajlamot mutatnak, azaz kevésbé szuvasodik a foguk. Lehet ez amiatt, hogy valamiért ez a jó gomba elszaporodik, ezzel egyidőben viszont a szájflórában levő cariégon bacteriumok (fogszuvasodást okozó bacik) aránya jelentősen csökken. Ő tehát azt tanította, hogy ennek örülni kell, hiszen ilyen szájflóra mellett kisebb lesz az új szuvas fogak aránya.

Persze a finom polírozó módszerekkel ma már ez könnyen eltávolítható, így az esztétikát sem zavarja, de előfordulhat, hogy újra és újra meg fog jelenni a finom kis csík, így félévente vagy évente eltávolítására lesz szükség.

Bizonyos szájöblögetők (pl. corsodyl) szintén okozhatnak hasonló jellegő elszíneződést a fognyakon. A szájöblögetők folyamatos használata rövid távon, gyulladás esetén hasznos, hosszú távon azonban nagyon félrebillenti a szájflóra mikroorganizmusainak egyensúlyát, így hónapokig használata semmiképp nem ajánlott.

1 megjegyzés:

  1. nekem egy gondom van. Faj az inem es uttana neztem a neten lehet, hogy foginysorvadasom van. Ezen, hogyan lehet segiteni?? Jelenleg kulfoldon tartozkodom de itt nagyon draga lenne.

    VálaszTörlés